ADA : Femmes et nouvelles technologies  - Femmes et  IT - Femmes et TIC
 

zoek

Newsletter

 
 

In dezelfde rubriek:

Cybersoda en ADA’s educatieve ICT-spelletjes nu ook online

Cybersoda Live-CD weldra beschikbaar

Lezersbrief

Ada’s pedagogische koffertje in primeur op CST

Terug naar school met Cybersoda

 
Click hier om de rubriek af te drukken

Informatica ontdekken met gratis cd-rom

Pedagogische koffertje Cybersoda met knipoog naar meisjes

Het Cybersodakoffertje is een pedagogisch instrument voor iedereen die informaticaworkshops wil organiseren voor jongeren. Het is ontwikkeld op basis van ADA’s praktijkervaringen en bestaat uit een handleiding en twee cd-roms boordevol informatie. Het koffertje ligt voor u klaar en is gratis. Bestel het vandaag nog!

Sinds 2001 organiseert het ADA Netwerk Cybersoda-activiteiten voor jongeren. Cybersoda biedt een duik in de wereld van de informatica met de bedoeling computers minder mysterieus te maken, om de onderdelen, de software, het beeld en de angstaanjagende programmeertaal toegankelijk te maken. De deelnemers (meisjes en jongens van 9 tot 16 jaar) ontmoeten vrouwen die voor dit beroep hebben gekozen en die proberen om hun kennis over te dragen en juist meisjes aan te steken met hun passie voor het vak.

Een Live CD en een Data CD!

Gesterkt door de verrijkende ervaringen van het ADA team en tientallen jonge meisjes met Cybersoda, werd besloten om deze kennis te gaan delen met zoveel mogelijk andere mensen. Hiervoor werd een pedagogisch pakket, het koffertje, ontwikkeld; een paspoort om de informaticawereld te ontdekken. Het koffertje is bedoeld voor leerkrachten, animators en andere mensen die de deur naar technologie willen openzetten voor jonge meisjes en natuurlijk ook voor de jongens, (hoewel die dat vaak minder nodig hebben).

Het Cybersodakoffertje bevat twee cd-roms en een boekje. De twee cd-roms bevatten grosso modo hetzelfde: de Cybersoda-website waarop u al het materiaal terugvindt. De eerste cd-rom is een Live CD. Dat wil zeggen dat de cd-rom een besturingssysteem bevat (GNU/Linux) dat opstart op uw computer zonder dat u de toepassingen van de cd-rom naar uw harde schijf moet kopiëren of installeren. Zo kunt u zonder risico in een Linuxomgeving werken! De tweede cd-rom, de Data CD bevat dezelfde onderdelen, maar zonder de Linuxomgeving. Met deze cd-rom kunt u de Cybersoda organiseren in uw normale besturingssysteem, Windows of Mac OSX. Het boekje helpt u bij het opstarten van de cd’s en zet de verschillen nog eens duidelijk op een rijtje. Het boekje helpt u ook bij het zoeken in deze enorme informatiebron die beide cd’s vormen!

Als u uw computer opstart, wordt de Cybersodawebsite geopend. Op deze website staat een mogelijk programma voor uw workshop. Met behulp van dit programma kunt u vijf verschillende modules organiseren: 1. surfen op internet; 2. programmeren; 3. hardware; 4. beeldbewerking; en 5. internetsites bouwen. U vindt hier aantekeningen, technische en pedagogische fiches, interessante links en veel meer informatie voor elk van de vijf modules.

Vrije software om te delen

Het Cybersodaproject biedt u de mogelijkheid om voor uw workshop gebruik te maken van vrije software in plaats van eigendomssoftware. Vrije software is vaak gratis, er is geen licentie voor nodig en u kunt de software dus kopiëren en doorgeven aan uw deelnemers/deelneemsters, dat is volkomen legaal! Op deze manier kunnen de jongeren de software mee naar huis nemen en er thuis in alle vrijheid verder mee experimenteren. Deze vrije software, die wij natuurlijk getest hebben, is beschikbaar op zowel de Data CD als op de Live CD!

Het koffertje zelf gaat uit van hetzelfde principe. Het is gedeponeerd onder een Creative Commons-licentie. Dit wil zeggen dat u het kunt gebruiken, printen en kopiëren. U kunt de oefeningen, teksten en fiches veranderen, zolang u de auteurs vermeldt en het niet voor commerciële doeleinden gebruikt wordt.

Niet te vergeten: het geslacht...

Het Cybersodakoffertje is ontwikkeld in het kader van het ADA Project. De activiteiten, fiches, oefeningen en modules zijn perfect te gebruiken voor jongens en meisjes, maar de Cybersodaworkshop is allereerst ontwikkeld voor de sensibilisering van tienermeisjes over nieuwe technologieën. De beelden zijn dus foto’s van meisjes en iedere module wordt voorafgegaan door een introductie over rollenpatronen van jongens en meisjes. Dit thema kan dan besproken worden met de klas of de groep in het kader van de activiteit zelf.

We gaan ervoor

Na vele maanden van voorbereiding, is ADA trots het Cybersodakoffertje beschikbaar te kunnen stellen. In dit multimedia-pakket vindt u materiaal om uw eigen workshop te organiseren: pedagogische fiches, aantekeningen, voorbeelden en ideeën voor oefeningen! Het Cybersodakoffertje staat vanaf nu tot uw beschikking. Klik dan hier voor het bestelformulier. Het ADA Netwerk is eveneens van plan om korte trainingen te organiseren voor de toekomstige gebruik/sters van Cybersoda: leerkrachten, animators/animatrices... voor wie zich niet aan de informaticaworkshops wil wagen zonder voorbereiding. Als u meer hierover wilt weten, u wilt inschrijven voor onze opleidingen, aarzel dan niet om contact op te nemen met ons team: info@ada-online.be. We zullen antwoord geven op al uw vragen en u stap voor stap begeleiden tijdens dit grote Cybersoda-avontuur!

Wilt u deze cd-rom gratis ontvangen, klik dan hier voor het bestelformulier.

Lees meer
Cybersoda website Over eerdere ervaringen met de betaversies van de Cybersoda cd-rom, leest u op:
- Hardware-klassen voor kinderen uit het basisonderwijs
- Aan de slag met gratis software
- De Cybersoda workshops bij ATEL vzw
- De ervaring van twee leerkrachten in opleiding met de Cybersoda Hardware cd-rom
- Cybersoda Live-CD weldra beschikbaar

Eléonore Seron
maart 2006

Forum de l'article

 
Attribution-NonCommercial 2.0 Belgium