Interview met Karine Tirry, productiesecretaresse bij Radio Donna
Karine Tirry is een lustige veertiger en woont in Relegem bij Asse. Ze werkt als productiesecretaresse bij de Vlaamse publieke omroep, de VRT, voor het populaire radiostation Radio Donna. Aan ADA vertelt ze over haar werk en welke rol informatica daar bij speelt.

Karine Tirry | Karine Tirry begon na haar middelbare studies haar carrière als bediende bij een bedrijf dat pompen verkocht, werkte een drietal jaar bij een boekhouder als hulpboekhoudster en deed ondertussen mee aan een examen bij de VRT. Ze slaagde en kwam terecht op de studiedienst. Na enkele jaren stapte ze over naar Radio Donna.
Ben je eigenlijk ooit van richting veranderd en waarom?
Ja, toen ik overstapte van de studiedienst naar Radio Donna. Ik was uitgekeken op mijn job bij de studiedienst en ik was al enkele jaren op zoek om binnenshuis te veranderen. Toen de vacature voor Donna er kwam, heb ik meteen gesolliciteerd en werd ik geselecteerd.
Werkte je op de studiedienst ook met de computer?
Ja, op het einde wel. Ik stond in voor de logistieke steun aan speciale onderzoeken waarin groepen mensen programma’s ter beoordeling krijgen te zien vóór die op antenne gaan. De regieverslagen maakte ik op de computer.
Kan je je huidige functie omschrijven?
Mijn takenpakket is zo divers dat ik een lijstje heb opgesteld. Ik ben eerst en vooral de rechterhand van ons nethoofd, dat houdt in: beleggen en notuleren van vergaderingen, zijn agenda bijhouden, bestellingen doen, bijvoorbeeld gsm’s, bloemen… Kortom, een vlotte gang van zaken bevorderen.
Daarnaast ben ik ook verantwoordelijk voor de budgettering. Ik beheer min of meer het budget, dat wil zeggen, ik volg het budget op en geef de stand van zaken door aan mijn verantwoordelijke die dan de beslissingen neemt.
Ik zorg ook voor de inkomende en uitgaande facturen, en maak de bestellingen op voor mensen die voor ons werken.
Een derde belangrijke taak is de personeelsadministratie. Ik maak de contracten op van nieuwe personeelsleden, doe de uitbetalingen van zondagswerk, onkostennota’s en cumuls, behandel de verlofaanvragen en maak de dienstlijsten op. Ook behandel ik de aanvragen voor voorschotten als men naar het buitenland gaat voor captaties (live uitzendingen op verplaatsing), want alle administratie rond de captaties behoort ook tot mijn takenpakket.
Tot slot maak ik kostenramingen voor evenementen en programma’s in samenspraak met de producers en met het nethoofd. Ik heb natuurlijk ook heel veel telefonische contacten.
Ik werk ook mee aan de zomertour en aan grote evenementen, onder andere de VIP uitnodigingen worden door mij behandeld.
Maak je veel gebruik van de computer, en van welke programma’s?
Alles gebeurt op de computer, ik gebruik vooral de basisprogramma’s zoals Word, Excel en Outlook met Exchange Server. Om een goed overzicht te houden over alle taken en alle informatie die ik te verwerken krijg, werk ik met SAP. Dat is een systeem dat alle gegevens integreert. Als ik bijvoorbeeld een bestelling maak, komt dat onmiddellijk in het budget op de goede plaats bij het desbetreffende programma.
Ik heb heel wat opleidingen gehad om met die programma’s te kunnen werken. Ik ben vooral heel positief over SAP omdat het mijn werk een heel stuk vereenvoudigt.
In hoeverre kan/mag je zelf programma’s installeren of toegang krijgen tot bepaalde mappen?
Wij hebben hier een informatica-afdeling die alle programma’s installeert en een netwerkbeheerder die waakt over de rechten van alle werknemers van de VRT. Als ik toelating wil krijgen tot een bepaalde map, moet ik een aanvraagprocedure starten. Problemen worden opgelost door een uitstekend team van helpdesk medewerkers die je maar een belletje hoeft te geven. Ze komen je onmiddellijk uit de nood helpen.
Welke pc-problemen heb je al gehad, en heb je daar zelf voor een oplossing gezocht?
Goh, als er gewoon iets blokkeert, dan herstart ik wel eens, maar eerlijk gezegd geef ik het na twee pogingen op en bel de helpdesk. Ik heb ooit een gecrashte harde schijf gehad, en dat was natuurlijk een hopeloze zaak.
Welke eisen stelde men toen je hier kwam werken?
Zoals ik al zei, heb ik geen hogere studies gedaan, maar gewoon aan examens meegedaan. Eigenlijk heb ik me doorheen de jaren kunnen opwerken en bijscholen, zodat ik nu functioneer op het niveau van A1.
Is er veel veranderd in je job doorheen de jaren?
Niet zo erg veel. Gedurende de acht jaar dat ik hier bij Donna werk, zijn de computerprogramma’s natuurlijk geëvolueerd. We hebben ook al verschillende nethoofden gehad, met elk hun eigen werkwijze. Natuurlijk was er een tijd dat de pc niet zo intensief gebruikt werd als nu, en heb ik de kans gekregen om me bij te scholen. Gelukkig heb ik als kind leren blind typen. In het begin bij de studiedienst heb ik nog met een typmachine gewerkt. Heel raar was dat. Ik kwam toen uit de privé-sector, waar ik ook al gewoon was met de computer te werken en toen kwam ik bij de VRT en kreeg ik een typmachine! Maar ik moet wel zeggen dat de laatste jaren de VRT zijn schade heeft ingehaald. Als ik vergelijk met vriendinnen die in een soortgelijke functie zitten… wij op Donna werken al heel lang met e-mail bijvoorbeeld. Een vriendin die bij de Rijkswacht werkt, heeft dat nog steeds niet!
En hoe staat het met je werkomstandigheden?
Ik denk dat ik een doorsnee salaris verdien voor deze functie. Ik ben zeker tevreden, mijn loon is op enkele jaren tijd met de helft toegenomen door deel te nemen aan examens. Bedoel je het echter ruimer, dan denk ik dat wij hier heel goed zitten, leuke sfeer, veel afwisseling, en ik kan geregeld eens een concertje of evenement meepikken. Ik doe mijn job heel graag! Als ik alleen budgetteringen zou moeten maken, zou ik het minder leuk vinden, maar nu is er zoveel variatie en dat maakt het ook zo interessant.
Vind je de informatica een ’mannenbusiness’? Wordt je werk op pc serieus genomen?
Ik ben ervan overtuigd dat ons werk zeker wordt geapprecieerd. Ik herinner me dat ik verschillende collega’s verder kon helpen, toen ik de cursus Excel had gevolgd en dat gaf wel een fijn gevoel. Maar nu ik erover nadenk, als ik naar de helpdesk bel, dan zijn dat allemaal mannen. Ik ken hier binnenshuis geen enkele vrouw die zich strikt bezighoudt met informatica.
Kan je nog een anekdote vertellen over je werk met de computer?
Toen ik in het begin met de computer werkte, stond ik versteld van de snelheid waarmee alle gegevens werden verwerkt. Dat kón toch niet kloppen! En daarom telde ik alle sommen na in excel… een reusachtig tijdverlies dus! (lacht) En als ik in een database de gegevens sorteerde, voelde ik telkens weer de drang om alle data te dubbelchecken. Nu volsta ik met een klein steekproefje, al heb ik nooit een fout kunnen ontdekken.
Interview afgenomen door Lies Klinkers en geredigeerd door Katja Van Cauteren maart 2005
Forum de l'article
|