ADA : Femmes et nouvelles technologies  - Femmes et  IT - Femmes et TIC
 

zoek

Newsletter

 
 

In dezelfde rubriek:

Wegwijs in de informatica en haar beroepen

Beelden ont(k)leed

Ada’s instrumenten oogsten succes

 
Click hier om de rubriek af te drukken

Initiatiecursus “Internet Discussiefora”

Vrouwen nemen het virtuele woord

In het kader van de oprichting van het thematisch discussieforum over gender, Genderforum.be, richtte Ada afgelopen lente speciaal voor vrouwenorganisaties en -projecten een initiatiecursus in over “Internet Discussiefora”. Wie niet aanwezig kon zijn, kan alsnog de cursus in pdf downloaden van de Ada site.

Het thematisch discussieforum over gender, www.genderforum.be werd opgericht met steun van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. Op 8 maart 2007, Internationale Vrouwendag, werd het forum officieel boven de doopvont gehouden. Kenmerkend voor de organisaties [1] die meedoen aan het forum is dat ze streven naar de gelijkheid van vrouwen en mannen, en/of het behoud ervan, en via het inrichten van discussies en/of gemodereerde debatten werken aan oplossingen voor genderongelijkheden.

Het meest actieve themaforum op het gemeenschappelijke Genderforum.be is momenteel ongetwijfeld dat over beeldvorming m/v, waar La Meute en ZORRA [2] elk in de eigen taal een open forum modereren, maar ook de Universiteit Antwerpen actief is met een gesloten forum (niet zichtbaar voor het publiek) om binnen het ESF deelonderzoek over Gender, Arbeid en Reclame de meningen van de industrie te laten botsen met die van de academische wereld en een aantal reclameconsumenten [3] .

Nood is hoog

Niemand zal ontkennen dat de meeste vrouwenorganisaties, net als vele andere middenveldorganisaties, het financieel niet breed hebben of drijven op vrijwilligerswerk. Helaas zorgt dit er ook voor dat er structureel weinig geld is om de technische know-how op peil te houden, zoals mee zijn met de nieuwe technologische ontwikkelingen op het gebied van communicatie die het internet ondertussen biedt, gaande van discussiefora, weblogs, foto- en videosites, tot RSS en 3D-werelden [4].

ADA twijfelde dan ook geen moment om in het kader van de oprichting van het gemeenschappelijk thematisch discussieforum Genderforum.be een initiatiecursus “Discussiefora” in te richten. Want het kan toch niet zijn dat vrouwen die zolang en zo fel voor het ‘woord’ hebben gevochten, dit ‘woord’ plotseling weer zouden gaan verliezen omwille van enkele schermknoppen die ze nooit hebben leren gebruiken!

ADA heeft een groot aantal cursisten moeten weigeren wegens plaatsgebrek en dat zegt voldoende over de nood aan dergelijke initiatiecursussen voor vrouwen, hun organisaties en hun projecten. Maar niet getreurd. Deel I van de initiatiecursus “Internet discussiefora” kan alsnog hier worden gedownload. De onderwerpen die in dit eerste deelvan de cursus worden behandeld zijn o.a.:

- zich veilig registreren op een forum en spam vermijden
- berichten posten en beantwoorden
- berichten opmaken, foto’s en internetadressen inlassen
- het forum doorzoeken
- een privébericht sturen naar een discussielid
- het eigen profiel bijwerken
- betekenis van ’netiquette’

In Deel II van de cursus zal worden uitgelegd hoe vrouwenorganisaties heel snel een eigen forum kunnen opstarten op het Genderforum.be

Corine Van Hellemont
juni 2007

[1] Het Genderforum.be wordt gedragen door een stuurgroep waarin voor het ogenblik negen Belgische middenveldorganisaties en onderzoekscentra zetelen die zich bezighouden met de gelijkheid van vrouwen en mannen: ADA, Amazone, Centrum voor Vrouwenstudies (UA), Divazine (formeel niet weet ik), Gynaika, NVR, RoSa, VOK en ZORRA.

[2] ZORRA vind je op http://www.zorra.be en http://www.zorrapublieksprijs.be. De Belgische afdeling van La Meute heeft geen website. Zie haar Franse zuster op http://www.lameute.fr.

[3] Meer over dit lopende onderzoek vindt u op de site van RoSa - Documentatiecentrum, Bibliotheek en Archief: http://www.arbeidinbeeld.be

[4] Meer over web 2.0, leest u in Ada’s focus Online gemeenschappen hertekenen het medialandschap.

Forum de l'article

 
Attribution-NonCommercial 2.0 Belgium