ADA : Femmes et nouvelles technologies  - Femmes et  IT - Femmes et TIC
 

zoek

Newsletter

 
 

In dezelfde rubriek:

Cybersoda Live-CD weldra beschikbaar

Lezersbrief

Ada’s pedagogische koffertje in primeur op CST

Pedagogische koffertje Cybersoda met knipoog naar meisjes

Terug naar school met Cybersoda

 
Click hier om de rubriek af te drukken

Girls & ICT

Cybersoda en ADA’s educatieve ICT-spelletjes nu ook online

Tijdens de Vlaamse Onderwijsdagen (VLOD) 2005 in Flanders Expo te Gent proefden meer dan driehonderd leerkrachten en leerkrachten in spe met succes van de kersverse Cybersoda Hardware module. Een module ontwikkeld door het ADA-Netwerk voor gebruik in het basis- en lager secundair onderwijs om vooral meisjes over de ICT-streep te trekken. Acht leerkrachten vielen bovendien na afloop van de VLOD in de prijzen en kregen elk een USB-memorystick cadeau. De gemeentelijke basisschool uit Holsbeek kaapte de hoofdprijs weg: een Cybersoda Hardware pakket met alles erop en eraan.


Klik op de foto om het filmpje te bekijken

De Cybersoda Hardware module is de eerste uit een reeks van vijf die het ADA-Netwerk helemaal af heeft. Voorlopig draaien de vier andere modules nog proef in verschillende scholen en opleidingscentra in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Het gaat om de modules "Het slimme net - surfen op het Internet", "Websites bouwen en programmeren", "Spelen met beelden" en de "E-reporters".

Wat de modules gemeen hebben is dat ze gemaakt zijn met het oog op gender. Dit is met oog voor het feit dat meisjes en jongens al vanaf hun prille jeugd anders aankijken tegen informatica en dat die verschillende kijk bepalend is voor hun respectievelijke attitudes in de klas en in het bijzonder in de ICT-klas (1). De Cybersoda modules dragen immers niet voor niets de slogan "Girls & ICT", al passen ze perfect in het gemengde onderwijs.

Stereotype reacties

Met een postergrote slogan "Waar blijven de vrouwen?" kon het weinig anders dan dat in Flanders Expo vooral vrouwelijke leerkrachten halt hielden bij de ADA-stand. De aanblik van vier opengeschroefde computers deed de rest. De fascinatie voor het overwegend groene interieur van de computerkasten, de wirwar van kabels en de totaal onbekende hardwareonderdelen was op ieders gezicht te lezen, maar ook de aanvankelijke schrik. Reacties als "Neen, daar durf ik niet aankomen", "Ik ben bang iets kapot te maken" of "Mijn man zal dat wel doen", waren typerend voor de meeste vrouwelijke leerkrachten. Maar typerend was ook dat diezelfde vrouwelijke leerkrachten slechts een klein duwtje nodig hadden om alsnog de handen uit de mouwen te steken en in de kortste keren een aantal computeronderdelen uit de computer te halen en als trofeeën in de lucht te steken.


Klik op de foto om het filmpje te bekijken
(foto: copyright CST)

Vrouwelijke leerkrachten aan den lijve laten ondervinden hoe stereotype de attitude van nog veel meisjes kan zijn ten aanzien van informatica, was dan ook de bedoeling van de wedstrijd verbonden aan ADA’s uitdaging om te proeven van de Cybersoda Hardware module. Niet minder dan 175 vrouwelijke en 140 mannelijke leerkrachten namen de uitdaging aan en lieten hun tastzin de vrije loop, proefden en smaakten, wellicht na jaren aan de zijlijn toegekeken te hebben, dat een harde schijf, een cd-rom, een uitbreidingskaart, een chipset, enz. niets is om bang voor te zijn. Dat als het echt nodig is, ook zij hun computer niet langer enkele dagen hoeven te missen omdat die met bv. een PC/TVtuner-kaart moet worden uitgerust. Meer nog: dat ook zij perfect hun leerlingen kunnen inwijden in de wondere wereld van de informatica.

Cybersoda op VLOD gemist?


Bekijk online de
Cybersoda Hardware cd-rom

Cybersoda Hardware cd-rom

Wie tijdens de VLOD van ADA een Cybersoda Hardware cd-rom meekreeg maar die ondertussen nog altijd niet aan de praat kreeg, doet er best aan de Anti-popup software uit te zetten en de schermresolutie op 1024 x 768 in te stellen. Macintosh-gebruikers klikken gewoonweg op index.html en de cd-rom doet vanzelf zijn ding.

Wie ADA’s aanwezigheid op de Vlaamse Onderwijsdagen heeft gemist, hoeft niet te treuren. Speciaal voor hen heeft ADA onlangs een website geopend waar informatie kan gevonden over alle vijf de modules. Ook de Cybersoda Hardware cd-rom (2) die alle geïnteresseerde bezoekers en bezoeksters mee naar huis kregen, valt er te downloaden. Dit is inclusief de tijdens de CST-lezingen (Computers op School en Thuis) (3) zo geprezen ICT-educatieve spelletjes, eveneens ontwikkeld door het ADA-Netwerk met het oog op gender.

Surfen naar de Cybersoda website of rechtstreeks naar de online cd-rom. Doen! Wie anderzijds geïnteresseerd is in hoe de voorstelling van Cybersoda is verlopen bij onze Franstalige zusters, leest het artikel "In de buik van je computer".

Corine Van Hellemont
maart 2005

Gelukkige winnaars

Terwijl de Gemeentelijke Basisschool Holsbeek de hoofdprijs wegkaapte en eerstdaags een bezoek mag verwachten van ADA om de gewonnen Cybersoda Hardware module in ontvangst te nemen, inclusief opleiding, kregen maar liefst acht leerkrachten ondertussen hun USB-memorystick toegestuurd.

De gelukkige winnaars van de USB-stick, aangewezen door een onschuldige hand, zijn:


Julie Heyvaert, één van Ada’s onschuldige handen op de VLOD
  • Vera Van den Broeck uit Mortsel, verbonden aan het Sint-Stanislascollege te Berchem
  • Inge De Dobbelaere uit Gent, verbonden aan de school Ten Doorn te Eeklo
  • Annelies Demuynck uit Roeselare, verbonden aan het Lyceum Hemelsdaele
  • Imelda De Schepper uit Maldegem, verbonden aan ’t Kersenpitje te Waarschoot
  • Ilse Liekens uit Heist-op-den-Berg, verbonden aan het Sint-Michielsinstituut te Keerbergen
  • Phaedra Vanhooren uit Leffinge, verbonden aan GBS Arnoldus te Oudenburg
  • Elke Sacré uit Opwijk, verbonden aan de KAHO Sint-Lieven te Aalst
  • Marleen Geboes uit Laakdal, verbonden aan Groenlaar te Reet
Met dank aan alle onschuldige handen.
En proficiat aan allen die ADA’s uitdaging hebben aangegaan!

Noten & links bij de tekst

-  Leaflet
- Enquête
(1) Lees ook Ada’s focus op:
- Gedifferentieerde socialisatie,
- Biologie en de verschillen tussen man en vrouw
(2) Cybersoda Hardware cd-rom
(3) Computers op School en Thuis: http://www.cst.be

^Paginatop^

Forum de l'article

 
Attribution-NonCommercial 2.0 Belgium