ADA : Femmes et nouvelles technologies  - Femmes et  IT - Femmes et TIC
 

zoek

Newsletter

 
 
  Click hier om de rubriek af te drukken

Juni 2006

ARTIKELS

ICT-onderwijs beter afstemmen op de markt

De sectorfederatie Agoria roept op het ICT-onderwijs beter af te stemmen op de verwachtingen van de markt. Vele actoren, organisaties en onderzoekscellen die ijveren voor meer vrouwen in de ICT-sector zijn het daarmee eens. Het ICT-onderwijs moet meer aandacht besteden aan communicatie en management.

**Lees meer**

Interview met Brigitte Legrève, consultant human resources bij Unysis Belgium

Zijn diversiteitsprogramma’s meer dan een modegril of zijn dergelijke acties uitsluitend bedoeld om het bedrijfsimago even op te poetsen om daarna weer in een bureaula te verdwijnen? Ada vroeg het aan Brigitte Legrève, consultant human resources bij Unysis Belgium.

**Lees meer**

Juliette, Ginette en het spiegeleffect

Vorig jaar de televisiespot "Ginette", dit jaar de internet-informatiecampagne "Juliette, koningin van het net". ADA zette beide campagnes én vrouwelijke hoofdrolspelers voor de spiegel en vergeleek het effect. In welke mate richten ze zich tot de burger, dan wel tot de consument?

**Lees meer**

In de toekomst dragen we twee petjes

Als we de gesprekspartners rond de rondetafel op Digitales 2006 mogen geloven dan kent de toekomst een groot aantal nieuwe beroepen. Meer en meer mensen zullen twee petjes dragen, die van informaticus plus ’?’.

**Lees meer**

Interview met Helga De Neve, hoofd ICT Brugge Sint-Jan AZ

Helga De Neve won in 2005 de E-gov Award van de federale overheid en Agoria voor de ontwikkeling van een portaalsite voor huisartsen. Ada polste naar haar studies, haar ervaringen en vaardigheden en stelt vast dat er meer dan één soort informaticajob voor vrouwen is weggelegd, en niet in het minst die van chef.

**Lees meer**

FOCUS

Rolmodellen en mentors

Als de ondervertegenwoordiging van meisjes in de informaticastudies en vrouwen in de ICT-beroepen ter sprake komt, dan wordt vaak gezegd dat dat komt doordat er te weinig vrouwelijke rolmodellen zijn. Mentoren, zoals leerkrachten, docenten en IT-mensen kunnen hieraan verhelpen. ADA legt uit hoe rolmodellen werken en hoe mentoren op meisjes een gunstig effect kunnen hebben.
**Lees meer**

Van spion tot schurk: spyware of de ’digitale pest’ van de 21ste eeuw

Doet je computer ineens anders dan normaal? Verschijnen er willekeurig pop-ups in beeld, is je computer trager geworden of is de startpagina van je internetbrowser plots veranderd? Net als tweederde van alle surf/st/ers heb ook jij waarschijnlijk een spywarebesmetting opgelopen! In dit artikel vertelt Ada wat spyware precies is, wie er achter steekt en hoe je voorgoed die digitale rotzooi kwijt raakt.
**Lees meer**

KORT

"Schoon in de weer met software?"

Ada-partner SOFFT en het Luikse theatergezelschap "Espèce de..." maakten op Digitales furore met de presentatie van het animatiepakket "Schoon in de weer met software?". In een interactieve theaterworkshop werd het publiek uitgenodigd om stereotype situaties rond vrouwen en informatica weer recht te trekken.
**Lees meer**

Vrije software op de genderagenda

Hoe komt het dat er slechts 1,5% vrouwelijke vrije software developers zijn? Tijdens Digitales kreeg het publiek weet van onderzoeksresultaten en intiatieven rond vrouwen in vrije software.
**Lees meer**

Copyleft in theorie en praktijk

Naast software dragen ook heel wat cultuurproducten vandaag een vrije of copyleft licentie. Op Digitales kwam je er meer over te weten en via de Burnstation jukebox kon je ook zelf de copyleft tour op.
**Lees meer**

De Belgen en hun internet: cijfers 2005

ADA nam de recente cijfers over het internetgebruik in België onder de loep en stelt vast dat de digitale kloof nog lang niet is gedicht, noch regionaal, noch tussen vrouwen en mannen.
**Lees meer**

De Vlaamse e-mama en e-papa 2006

Op 30 juni 2006 worden voor de derde keer de e-mama en e-papa prijzen uitgereikt. Een jury kiest uit meer dan honderd inzendingen de vader en moeder die dankzij telewerk arbeid en gezin op de meest creatieve manier op elkaar hebben afgestemd.
**Lees meer** 
Attribution-NonCommercial 2.0 Belgium