ADA : Femmes et nouvelles technologies  - Femmes et  IT - Femmes et TIC
 

zoek

Newsletter

 
 

In dezelfde rubriek:

Project Electronic@ lanceert nieuwe instrumenten

Heeft iedereen gelijke kansen in cyberspace?

Brussel verwelkomt symposium over gender en ICT

Europees project ontkracht veronderstellingen

’Informatica Feminale’ doorbreekt de mannelijke universiteitscultuur in informatica

Waarom kiezen vrouwen
voor een baan in ICT en waarom niet?

Informatica: vooral voor meisjes een wetenschap apart

Databank met pedagogisch ICT-materiaal ware goudmijn

Carrière maken in een informaticaberoep

Heeft de digitale kloof een geslacht?

Het einde van 10 jaar vrouwenstudies in Vlaanderen?

Bruisende plannen om de IT sector aantrekkelijk te maken

Roddelen is netwerken

 
Click hier om de rubriek af te drukken

"Gender and IT" symposium in Manchester

Genderkloof in Europa blijft groot

De conclusies van het derde Europees symposium "Gender and ICT", gehouden in Manchester, zijn somber. De genderkloof is nog altijd vrij groot. Vandaar het belang van een continue, versterkte en noodzakelijke actie op alle niveau’s: gezin, school en arbeidsmarkt.


Manchester 2005, © GenderIT.org

Op 1 februari 2005 bogen in Manchester onderzoekers van verschillende disciplines zich voor de derde keer over de problematiek gender en nieuwe technologieën, en maakten een stand van zaken op. In verschillende seminaries, waarvan Ada er enkele bijwoonde, werd druk van gedachten gewisseld over de meest uiteenlopende thema’s: van loopbanen van vrouwen in de IT, de houding van adolescenten ten aanzien van technologie, tot het Europese beleid op het vlak van gelijkheid en ethiek in het informaticaonderwijs. De conclusies waartoe de aanwezige onderzoeksters (1) kwamen, zijn zondermeer somber te noemen.

Complexe problematiek

Ook al zijn de conclusies van het symposium eerder pessimistisch, één ding is duidelijk: de digitale kloof tussen vrouwen en mannen is een complexe en multigedetermineerde problematiek. De oplossing ligt niet enkel in een gelijkheidsbeleid, maar ook in een grondige mentaliteitsverandering en reflectie over de informaticacultuur zelf

Clem Herman van de Open University stelde vast dat vrouwen nog altijd weinig talrijk zijn in hogere opleidingen. Vrouwen werkzaam in de technologische industrie verlaten die gemakkelijk weer na enige tijd. De arbeidsomstandigheden verbeteren moeizaam en van de vrouwonvriendelijke attitudes is weinig of niets verholpen. Vandaar het belang, aldus Clem Herman, van een continue, versterkte en noodzakelijke actie op alle niveau’s: gezin, school en arbeidsmarkt. Ook Juliet Webster, van Work and Equality Research, had het over de weinig aanmoedigende arbeidsomstandigheden voor vrouwen, meer bepaald over de tendens van "zelf-opgelegde uitbuiting" die in sommige multinationals hoogtij viert, de promotie- en verloningsmechanismen en de risico’s van herstructureringen die voor vrouwen vaak destructief zijn. (2)

E.S.
Mei 2005

Noten & links
(1) Voor één keer de omgekeerde wereld: slechts één mannelijke onderzoeker stelde zijn onderzoek voor.
(2) Het volledig verslag van de bijeenkomst vindt u op http://www.genderit.org. Op http://ict.open.ac.uk/gender kan u de presentaties downloaden.

^Paginatop^

Forum de l'article

 
Attribution-NonCommercial 2.0 Belgium