ADA : Femmes et nouvelles technologies  - Femmes et  IT - Femmes et TIC
 

zoek

Newsletter

 
 

In dezelfde rubriek:

Interview met Sabine, helpdeskmedewerkster bij KBC Verzekeringen

Interview met Marleen, webmaster bij XI Multimedia Solutions

Interview met Erna, analist-programmeur bij Smart solutions

Interview met Rose, lesgeefster netwerkbeheer bij Technifutur

Interview met Machtelt Garrels, Linux consultant

Interview met Concilia Bagaragaza, analist-programmeur bij Seneffe l’Interactive

Interview met Fabienne, webmaster bij Intrasoft

Interview met Yannick Renotte, analist-programmeur bij Sylis

Interview met Yin, PC-techniekster

Interview met Stéphanie Malchair, ERP-consultant bij Ordiges

Interview met Angélique Eloy, PC/netwerkbeheerder

Portret van twee vrouwelijke ICT-coördinatoren

Portret van een databasebeheerder bij KBC Bank

Interview met Caroline, informatiearchitecte bij de KBC-groep

Anne Stevens, SAP projectleidster & ERP projectleidster sinds 5 jaar

Interview met Isabelle, databasebeheerster bij Ezos

 
Click hier om de rubriek af te drukken

Interview met Belgin, PC-techniekster bij Gecotec, een bedrijf voor IT-diensten

Na haar studie biochemie gooide Belgin zich op de informatica. Vandaag is ze PC-techniekster bij Gecotec en werkt ze in onderaanneming voor een farmaceutisch bedrijf, waar ze naar eigen zeggen met haar technische kennis in een ontspannen werkmilieu terechtkwam.
Bekijk de video:
QuickTime (v.o. FR s-t NL) : QuickTime | WindowsMediaVideo : Windows Media Player

Waaruit bestaat de job van een PC-techniekster?
Als PC-techniekster hou ik me vooral bezig met de installatie en configuratie van PC’s en installeer ik nieuwe softwarepakketten. Iedere PC-gebruiker heeft hier zo zijn eigen eisen qua software, afhankelijk van de functie die hij of zij uitvoert. Het is mijn taak hen te helpen bij de installatie van specifieke softwarepakketten.

Ik ben tewerkgesteld bij Gecotec maar ik werk momenteel in onderaanneming bij een farmaceutisch bedrijf. Ik werk vooral in het laboratorium en hou me bezig met de installatie van pc’s die verbonden zijn aan speciale machines.

Hoe ziet je werkdag eruit?
’s Morgens lees ik altijd eerst mijn mails en beslis ik wat prioritair is. Ik werk ook met een programma, Remedy genaamd, dat me laat zien welke oproepen er zijn binnengekomen. Alle oproepen gaan eerst naar de helpdesk die het probleem eerst telefonisch probeert op te lossen. Lukt dat niet, dan komt een oproep bij ons ’in de tweede lijn’ terecht.

Het Remedy programma laat je zien over welke PC het gaat, waar de PC zich in het gebouw bevindt en welke interventie juist nodig is. Het gaat meestal om de installatie van een PC of een softwarepakket maar soms moet er ook een defect onderdeel worden hersteld of vervangen: een muis of een klavier dat niet meer werkt bijvoorbeeld. Ik ga dan ter plaatste om het probleem op te lossen. Die verplaatsingen vind ik het plezantste aan mijn werk, want ik leer zo heel wat mensen kennen.

Vind je het moeilijk om in een mannelijk wereldje als IT te werken?
Nee, integendeel. Wij vrouwen brengen juist wat ambiance en vaak zijn we heel wat kalmer en geduldiger. De gebruik/st/ers stellen het op prijs als een vrouw hun bureau binnenstapt om een PC te herstellen. Ik heb als vrouw nooit enig probleem ondervonden, behalve dan als je een zwaar scherm van 22’’ moet versleuren, maar dan doe ik beroep op enkele galante kerels hier (lacht).

Wat zijn de hulpmiddelen waarop je beroep doet tijdens je werk?
Een schroevendraaier om PC’s los te vijzen, kabels, PC-onderdelen.. Ook technisch Engels is iets wat ik vaak nodig heb, want de meeste besturingssystemen en ook de meeste handleidingen zijn in het Engels. Naast Engels gebruik ik ook Nederlands, zeker als ik in een bedrijf werk waar veel nederlandstaligen werken.

Hoe ben je in dit beroep terechtgekomen?
Na mijn studies biochemie werkte ik eerst een tijdje als laborante maar na enkele maanden werd het werk echt routineus en had ik zin in iets anders. Toen ik terugkwam uit zwangerschapsverlof hakte ik de knoop door en besloot ik mij in de richting van informatica te heroriënteren. Ik werd sterk gedreven door de onderzoeksgeest die ik bij mijn studies biologie heb meegekregen. Ik kende niets van informatica, en wou mij er in verdiepen. Ik volgde een heroriëntatiecursus informatica en ontdekte een interessante en erg verrijkende wereld...

Hoe ben je erin geslaagd werk te vinden?
Tijdens mijn opleiding bij Interface3 moesten we een stage van 8 weken volgen. Gezien mijn verleden als laborante vond ik die bij het farmaceutisch bedrijf waar ik nu werk. Ik leerde er enkele consulenten van Gecotec kennen en toen mijn stage erop zat solliciteerde ik bij Gecotec, want ze zochten nog enkele informaticaconsulenten voor het farmaceutisch bedrijf. Omdat ik als ex-laborante de laboratoriumspelregels in verband met hygiëne en veiligheid goed kende, was ik een goede kandidate en werd ik aangenomen voor de job van PC-techniekster.

Wat is het type klanten dat beroep doet op Gecotec?
Gecotec’s klanten zijn bedrijven die beslisten hun hele informaticapark uit te besteden aan een gespecialiseerd IT-bedrijf. In mijn geval is de klant een farmaceutisch bedrijf : ik werk hier in onderaanneming en maak deel uit van een belangrijke ploeg binnen het bedrijf. Andere Gecotech-collega’s werken op de ’calldesk’, die meestal voor klanten als winkelketens, benzinestations of bankfilialen wordt gebruikt. Wanneer ze op de calldesk een oproep ontvangen proberen ze het probleem eerst telefonisch op te lossen. Lukt dat niet, dan gaan ze bij de klant ter plaatse, meestal nog dezelfde dag.

Wat vind je het leukste aan je job?
Ik vind het erg plezant dat ik zo vaak met mensen in contact kom en hen kan helpen. Na iedere interventie laat ik een tevreden gebruik/st/er achter en ondertussen leerde ik zelf ook iets bij. Je leert in dit beroep eigenlijk constant nieuwe dingen, er is geen sprake van routine. Iedere dag voel ik dat ik weer wat beter ben geworden in mijn job en dat geeft me een enorme voldoening.

Wat is je werkrooster en hoe combineer je je werk met je gezin?
Onze uren hier zijn flexibel: we kunnen ’s morgens beginnen tuss 7u30 en 10u en ’s avonds eindigen tussen 15u30 en 18u. Af en toe moet je wel permanentie doen en moet je ofwel heel vroeg beginnen ofwel stop je heel laat met werken. Toch is het allemaal heel goed te combineren met een gezinsleven.

Wat zou je zeggen tegen mensen die zich naar een nieuwe job willen heroriënteren?
Ga voor informatica! Het is een zeer verrijkende en plezante werkomgeving: het contact met de gebruikers verloopt heel vlot en ook onder de collega’s zelf is er heel wat overleg, niemand zit alleen in een hoekje te werken, we vormen echt een team!





Forum de l'article

 
Attribution-NonCommercial 2.0 Belgium