ADA : Femmes et nouvelles technologies  - Femmes et  IT - Femmes et TIC
 

zoek

Newsletter

 
 

In dezelfde rubriek:

Hardware-klassen
voor kinderen uit het basisonderwijs

Aan de slag met gratis software

 
Click hier om de rubriek af te drukken

Meisjes blogden met Cybersoda op wetenschapsfeest

Op het Wetenschapsfeest in Gent van eind oktober 2006 liet Ada een niet onaardig aantal meisjes (en jongens) proeven van beeldbewerking, hardware en bloggen. Bekijk hun creaties en overtuig uzelf. Organiseer zelf een Cybersoda in uw school, vereniging of buurt.

Het Wetenschapsfeest in de Gentse Flanders Expo was de afsluiter van de Vlaamse Wetenschapsweek [1] en maakt deel uit van het actieplan Wetenschapsinformatie en Innovatie van de Vlaamse regering.

Het Wetenschapsfeest is een markt waar verschillende verenigingen, scholen, universiteiten en projecten experimenten en demonstraties geven. Kinderen kunnen hier naar eigen interesse proeven en testen doen.

Ada wil vooral de meisjes laten zien dat de computer een handig medium is, waar ze meer gebruik van kunnen maken naarmate ze meerdere toepassingsgebieden leren kennen. En dus pakte Ada’s Cybersodateam uit met een workshop beeldbewerking, hardware en bloggen voor jongeren.

Aan de Ada-stand konden jongeren via het fotobewerkingsprogramma Gimp foto’s op elkaar plakken, die prompt op een ’internetblog’ werden gepubliceerd. Iedereen bleek er bijzonder snel mee weg. Bekijk de resultaten op:
www.bloggen.be/cybersoda2006/

hoi ik ben justine
en ik ben in flanders expo
tis hier de max

en hier ben ik tijger geworden
grr

Via vragen over Ada Lovelace [2] en de computerwereld leerden de bezoekers ook veilig surfen op het net. Het veelzijdige gebruik en de oneindige toepassingsgebieden van het Internet werd uitgelegd, alsook de gevaren ervan.

Op een aparte tafel stonden computerkasten waar de kinderen (en ouders!) de binnenkant van een computer ontdekten. Bleek dat veel kinderen (vooral meisjes) de binnenkant van een pc nog nooit hadden gezien. Met bondige uitleg en een kort spel werd al snel duidelijk dat ‘het eigenlijk niet zo moeilijk is als het eruit ziet’, zoals velen het beschreven.

Bestel uw Cybersodakoffertje!

Leerkrachten en animatoren die een informatica workshop wensen te organiseren, vragen het gratis Cybersodakoffertje aan. Dit multimediapakket bevat pedagogische fiches, aantekeningen, voorbeelden en ideeën voor oefeningen.

Wilt u deze cd-rom gratis ontvangen, klik dan hier

Indien nodig kan u bij Ada ook een training volgen. Zelf een aantal uurtjes leerling spelen is vaak nog de beste manier om kennis door te geven. Wenst u zo een training, mail dan naar info@ada-online.be.

Lize De Clercq
november 2006

[1] www.wetenschapsweek.be

[2] Zie de quizvragen van de wetenschapsrally: "Hoeveel vrouwen programmeerden in 1945 de eerste digitale computer, de ENIAC genoemd ?" (wetenschapsrally lager onderwijs) en "ADA Lovelace was de "eerste" vrouwelijke informaticus. Wanneer leefde ze?" (wetenschapsrally secondair onderwijs)

Forum de l'article

 
Attribution-NonCommercial 2.0 Belgium