ADA : Femmes et nouvelles technologies  - Femmes et  IT - Femmes et TIC
 

zoek

Newsletter

 
 

In dezelfde rubriek:

Juliette, Ginette en het spiegeleffect

Cyberspace for girls in Nederland

Diversiteit maakt vrouwen onzichtbaar

Kies voor de IT!

 
Click hier om de rubriek af te drukken

Vlaamse e-werkprijzen 2006

Moderne ouders zijn e-ouders

Deze zomer werd voor de derde keer de e-mama en e-papa prijsuitgereikt. Tom De Beleyr en Annick Schrauwen zijn de winnaars, want hun levens, privé en werk, zijn helemaal “e”.

De levens, het werken en het zorgen van Tom Beleyr en Annick Schrauwen zijn helemaal “e”. Deze zomer werden ze bekroond met de e-mama en e-papa prijs [1].

e-mama

Annick heeft een eigen zaak [2]. Ze handelt in kinderkleding en doet dat voor een belangrijk deel via haar twee “webshops”. Ze heeft daarnaast ook een gewone winkel met een etalage en een toonbank... waarop een computer staat die constant in gebruik is.

Het werk voor de twee webwinkels doet Annick namelijk grotendeels in haar ‘fysieke’ winkel. Ze heeft daar ook een internetaansluiting en kan zo een heleboel werk (aankopen en bestellingen) voor de webwinkels doen tijdens de uren van de gewone winkel. Annick merkt op: “Zowat al mijn internetklanten zijn een klein beetje e-mama. Het feit dat vele bestellingen pas binnenkomen na acht uur ’s avonds, wanneer de kindjes slapen, zie ik als bewijs hiervan.”

Annick merkt dat ze zelf inmiddels ook volop gebruik maakt van alle Internettoepassingen die het leven gemakkelijker maken. “Ik bankier via internet, doe boodschappen via internet, bespaar verder veel tijd en geld door, ook weer via het internet, dienstencheques te kopen waarmee ik elke twee weken iemand laat komen om het huis te poetsen. Om er eens uit te trekken raadpleeg ik steevast de site van weekendesk [3] en als we naar de film gaan, koop ik de tickets op voorhand op de site van Metropolis!”

e-papa

Tom werkt als projectingenieur bij een studiebureau dat is gespecialiseerd in elektrische installaties (zoals de verlichting en computeraansluitingen) van gebouwen [4]. Hij gaat op bezoek bij klanten om te erachter te komen wat zij willen en vervolgens werkt hij op zijn thuiskantoor alles uit in een studie en een offerte.

Omdat hij telewerkt, bepaalt hij voor een groot deel zelf zijn dagindeling. En dat biedt voordelen, bijvoorbeeld als je bezig bent met de bouw van je huis: “Ik spaarde heel wat tijd uit doordat afspraken met aannemers overdag konden doorgaan. De tijd overdag hieraan gespendeerd, kon ik ’s avonds inhalen voor mijn professionele activiteiten.” Qua rolverdeling is het nu zo dat hij zijn zoontje elke dag naar de kribbe brengt, terwijl zijn vrouw dan allang op haar werk is.

Tom: “Wat vooral de doorslag heeft gegeven om mij de e-werkprijs te geven, is het feit dat ik in een zeer klein bedrijf werk en dat is toch een unieke situatie. E-werken kan dus ook in kleine bedrijven!”

Telewerken kan inderdaad zowel in kleine als grote bedrijven succesvol verlopen afhankelijk van de gemaakte afspraken. Annick laat zien dat de toepassing van nieuwe technologieën het startende ondernemers een stuk gemakkelijker maakt .

Opvallend aan de winnaars van dit jaar is dat de kinderen van beide e-ouders nog heel jong zijn. Ze groeien op in een echt e-huishouden en zullen gewoon niet beter weten dan dat hun ouders er voor hen zijn en dat papa én mama gemak hebben van de nieuwe technologieën. Meer moet dat soms niet zijn.

Marlies Klooster
september 2006

[1] Award voor e-mama en -papa

[2] De winkels van Annick vind je op www.fifty-fifty.be en www.clothes4kids.be

[3] www.weekendesk.be

[4] Het studiebureau waar Tom werkt, vind je op www.vitech.be

Forum de l'article

 
Attribution-NonCommercial 2.0 Belgium