ADA : Femmes et nouvelles technologies - Femmes et IT - Femmes et TIC
 

zoek

Newsletter

 
 

In dezelfde rubriek:

Interview met Carmen, cursiste bij Interface3

Interview met Véronique, cursiste bij Interface3

Interview met Maria Helena, cursiste bij Interface3

Interview met France, cursiste bij Interface3

Interview met Emmanuelle, cursiste bij Interface3

Interview met Aicha, studente graduaat informatica

 
Click hier om de rubriek af te drukken

Interview met Fatima Bahmou, studente PC/netwerkbeheer

"Ik was vooral geïnteresseerd in de technische kant van informatica en dus volgde ik PC/netwerkbeheer. Een verantwoordelijke ’PC/netwerkbeheer’ kan een PC configureren, installeren en kan ook problemen lokaliseren en oplossen. In principe vraagt deze opleiding geen voorkennis."

Fatima BHAMOU is bijna 23 en volgt de laatste fase van de opleiding tot PC/ netwerkbeheer bij Technifutur.

Hoe ben je in deze opleiding terechtgekomen?
Ik stopte met school nog voor ik mijn diploma lager secundair had behaald. Ik besloot een opleiding informatica te volgen op het IPES in Herstal : Word, Excel, enz. Maar ik verveelde me, ik voelde dat kantoorautomatisering mij niet zo lag en dus gaf ik het op en schakelde over naar de oriënterende opleiding ’Explore’ bij Sofft. Deze opleiding biedt je de kans om de verschillende aspecten van de informatica te verkennen alvorens een opleiding te kiezen die je ligt. Via de bijhorende bedrijfsstage kwam ik terecht bij Interland in Bressoux. Daar ontdekte ik dat ik vooral geïnteresseerd was in de technische kant van informatica en dus volgde ik PC/netwerkbeheer bij Technifutur.

Hoe verliep het ingangsexamen bij Technifutur?
De eerste keer slaagde ik net niet. Maar de persoon die de cursus persoonlijke en professionele ontwikkeling gaf bij Explore, geloofde in me. Ik liet de moed niet zakken en legde het examen opnieuw af, dit keer met succes. Ik geef de lezers een raad: wees goed voorbereid op het examen en houd je stress onder controle. Na het ingangsexamen volgde er nog een gesprek om naar mijn motivatie te peilen. Ook bij de opleidingen waarvoor geen voorkennis is vereist vindt er eerst zo’n gesprek plaats.

Hoe verliep de schriftelijke test?
Je kennis van taal, wiskunde en informatica wordt bij Technifutur getest via multiple-choicevragen en het geven van definities. Er zijn ook enkele psychotechnische proeven. Het is belangrijk om snel te zijn want per vraag is de tijd om te antwoorden erg beperkt. Het volledige examen duurt slechts anderhalf uur.

Enkele voorbeelden van algemene vragen over informatica die als noodzakelijke kennis worden beschouwd:

 • Wat is een azerty-klavier?
 • Geef de definitie van RAM-geheugen
 • Geef de definitie van ROM-geheugen
 • Wat betekent BIOS? (antwoord: Basic Input Output System)
 • Noem 3 merken van printers
 • Geef de definitie van http
 • Geef de definitie van Web
 • Wat is OS ?
 • Wat is een Provider ?
 • Wat is het verschil tussen een zoekmachine en een gids ?

Hoe verliep dit gesprek?
Je wordt door drie personen ondervraagd. Bij mij waren dat een lesgever, een coördinatrice en de directeur. Ik was best wel zenuwachtig, maar de ondervragers stelden me gerust. De vragen die je krijgt zijn gebaseerd op je CV, hou daar rekening mee als je je CV schrijft ! Ik kreeg vragen als :" Waarom wilt u deze opleiding volgen ?" of : "U zegt dat u een laptop bezit. Van welk merk ? Welke processor ? " Bij deze vraag kreeg ik een black-out. Ik kon geen merk noemen en geraakte niet meer uit mijn woorden…

Hoe verliep de opleiding PC/netwerkbeheer?
In principe vraagt deze opleiding geen voorkennis, maar je moet wel volhouden ! De opleiding zelf duurt 6 maanden, daarna volgt een maand stage bij een bedrijf. Na de opleiding krijg je een attest en een CISCO-certificaat. Tijdens de opleiding moet je je tijd wel goed beheren, want als je thuis niet hard studeert, heeft het geen zin. Ideaal is thuis over een computer met internetaansluiting te beschikken, want je moet veel opzoekwerk doen.

Hoe was de sfeer tijdens de opleiding?
Het onthaal bij Technifutur is schitterend en de deelnemers worden bijzonder goed opgevolgd. De syllabi zijn helder en bondig, heel handig voor mensen als mij die niet graag veel studeren. De meeste deelnemers zijn tussen 20 en 50 jaar en iedereen helpt elkaar. Wel zitten er in de meer "technische" opleidingen weinig meisjes : van de 12 deelnemers waren we slechts met drie meisjes. Je krijgt ook lessen in communicatie waarin je leert hoe je een CV opstelt, een motiverende brief schrijft, en een sollicitatiegesprek voert.

Wat houdt het beroep " PC/netwerkbeheerder " in?
Een "PC/netwerkbeheerder" kan een PC afstellen, configureren en installeren. Hij of zij kan ook problemen lokaliseren en oplossen. Heel wat bedrijven met een computerpark, bijvoorbeeld ziekenhuizen, hebben hun eigen PC/netwerkbeheerder. Andere bedrijven besteden dit werk uit. Als PC/netwerkbeheerder kan je ook in de verkoop van informatica-materiaal werken en de klanten advies geven. Of je kan lesgeven.

Waarom was deze opleiding nuttig?
Ik ben heel blij dat ik deze opleiding heb gevolgd. Ik ben zelfzekerder geworden en ik vind het prettig mijn vrienden te overbluffen als ze mijn hulp vragen om een probleem met de computer op te lossen. Ik zie ook meestal meteen waar het probleem ligt en als ik het niet weet, dan zoek ik het op en leer ik weer bij . Ik zou er graag mijn beroep van maken en lesgeven in PC/netwerkbeheer. Ik volg nu een stage bij MICROBUS, waar ik initiatielessen geef. Een heel toffe ervaring !

Interview : Christine Leruth
Editing : Lize De Clercq

Forum de l'article

 
Attribution-NonCommercial 2.0 Belgium