ADA : Femmes et nouvelles technologies  - Femmes et  IT - Femmes et TIC
 

zoek

Newsletter

 
 
  cliquez ici por imprimer la rubrique

April 2004

’Feeërieke bij’ winnaar ADA-mascottewedstrijd

De winnaar van de ADA-mascottewedstrijd, ingericht om het thema "Vrouwen in IT" een gezicht te geven, is een fee-achtige computerbij. Maar terwijl de jury in deze fee het toppunt van vrouwelijke verbeelding ziet, vinden anderen het figuurtje seksestereotiep. Wie heeft gelijk? Of bestaat er zoiets als een mannelijke en een vrouwelijke verbeelding?
*Lees meer*

Is de beste werkplek ook de beste werkplek voor vrouwen?

Deeltijds werken, telewerken, opleidingsmogelijkheden en flexibele uren worden aangekondigd als ’vrouwvriendelijke’ maatregelen die de gelijkheid tussen mannen en vrouwen en de tevredenheid op de werkplek bevorderen. Voor bepaalde functieniveaus en sectoren waarin veel vrouwen werken zijn deze maatregelen echter niet toegankelijk of zijn ze zelfs nefast.
*Lees meer*

Brussel verwelkomt symposium over gender en ICT

Het symposium "Gender & ICT: Strategies of Inclusion" maakte eind januari de balans op van een groot aantal Europese en enkele Amerikaanse ’vrouwen in IT’ onderzoeken. Het symposium werd georganiseerd door het Steunpunt voor Gelijkekansenbeleid en telde niet minder dan tien sessies en meer dan 40 presentaties.
*Lees meer*

Makers ICT-tijdschriften geven weerwoord in debat

Op de foto bij artikels in informaticatijdschriften zijn vrouwen ondervertegenwoordigd, maar in de ICT-reclame niet. Dat blijkt uit een recente studie van ADA waarin zes ICT-tijdschriften onder loep werden genomen. Op het debat "M/V-beelden in informaticatijdschriften" gaven de uitgevers, een adverteerder en twee reclamemensen hun weerwoord.
*Lees meer*

De ’digitale kloof’ in enkele cijfers

Voor onze franstalige zusters zijn de Ontmoetingsdagen van de Internet Burger (ReWICs) de ontmoetingsplaats om samen de strijd aan te binden tegen de digitale kloof. En omdat de derde editie van de ReWICs uitgerekend plaats vond op de dag van de Internationale Vrouwendag, werd al vlug duidelijk dat inzake de digitale kloof tussen mannen en vrouwen nog een hoop werk aan de winkel is.
*Lees meer*

HTMlles: vrouwelijke mediakunstenaressen op de digitale ontmoetingsdagen

De geluidskunst van Annabelle Chvostek en Anna Friz laat zich ook beluisteren buiten de concertzaal. Hun composities interageren via de radio met andere kunstdisciplines en maken deel uit van politieke actie. Een interview over radiokunst, ’gender’ luisteren en de vrouw-vrouw overdracht van geluidstechnologie.
*Lees meer*

Interview met Aicha, studente graduaat informatica

De reden waarom minder vrouwen dan mannen voor een wetenschappelijk of technisch beroep kiezen, ligt volgens Aicha in het tekort aan aanmoedigingen die meisjes krijgen. Vooral het gebrek aan steun van familie en omgeving lijkt de grote boosdoener te zijn. Een gesprek met haar leek aangewezen.
*Lees meer*

VN Wereldtop over de Informatiesamenleving (WSIS)

In December werd in Genève het eerste deel van de VN Wereldtop over de Informatiesamenleving (WSIS - World Summit on the Information Society) afgerond. Regeringen, civiele samenleving en afgevaardigden van de privé sector slaagden er niet in een gemeenschappelijke visie over de ’informatiesamenleving’ te formuleren. De civiele gemeenschap trok zich terug uit de onderhandelingen. Waarom?
*Lees meer*

Vervloek de media niet, maak zelf media!

Niet akkoord met het hoge infotainment-gehalte van de massamedia? Maak zelf media! Op de derde editie van de Digitale Ontmoetingsdagen nodigden internationale media-activistes en ’hack/st/ers’ het publiek uit om via de nieuwste technologieën en vrije software zelf nieuws te maken en zo tegenwicht te bieden aan de openbare en commerciële media.
*Lees meer*

Short News

Conferentie "De Prijs van Gender"
Conferentie in Utrecht omtrent ’gender diversiteit’ in de ICT-branche. Voor HRM-managers, professionals in de ICT en belangenstellenden.
Petitie vrije software voor overheid en scholen
Vrije software en open standaarden als oplossing voor een goedkoper en efficiënter computergebruik bij de overheid en op school.
Video Digitale Ontmoetingsdagen workshop videocamera & montage
Swingend sfeerbeeld van de videoworkshops op de Digitale Ontmoetingsdagen. Produktie: CandidaTV en New Global Vision.
Vrouwen, wetenschap en technologie
Wedstrijden voor scholen, individuen en groepen rond het thema: "Vrouwen, Wetenschap en Technologie".
Avant première : projectoproepen internettoegang en gebruik NICT
Projectoproep voor initiatieven die burgers een grotere toegang en kennis van het internet verlenen.

*Lees Short News*

 
Attribution-NonCommercial 2.0 Belgium