ADA - Vrouwen en Nieuwe TechnologieŽn

Instrument voor beeldanalyse

 

Wat zie je in beelden?

Waar denk je aan?

Hoe interpreteer je beelden?

Hoe grafische afbeeldingen van vrouwen en technologie analyseren?

We zijn omringd door beelden: in kranten, op straat, op televisie. Overal zijn er afbeeldingen, in verschillende vormen en maten: in advertenties, in films, in stripverhalen [1],...

Sommige beelden spreken ons aan, andere beelden verleiden, choqueren of maken ons bang. Het is niet altijd duidelijk hoe we die beelden moeten interpreteren. Ook lukt het niet altijd om onder woorden te brengen waarom we ons bij een beeld niet op ons gemak voelen.

Om deze beelden te doorprikken, ontwikkelde Ada dit pedagogisch instrument. U leert beelden van vrouwen en technologie analyseren en deconstrueren, en dus ook beter begrijpen. We hopen dat dankzij dit instrument ook nieuwe afbeeldingen zullen ontstaan, die de gebruikelijke stereotypen ver achter zich laten.

Wat voor u ligt, is de online versie van dit instrument, met voorbeelden die u kan downloaden of online raadplegen. Binnenkort verschijnt ook een gedrukte versie van dit instrument


Opmerkingen

[1] Met dit instrument willen we veel voorkomende afbeeldingen bespreken, en dus moeten we die ook gebruiken, citeren en tonen. Alle gebruik gebeurt in het kader van ťťn van de uitzonderingen op het auteursrecht, het gebruik voor pedagogische doeleinden. Zie ook: Auteursrecht en naburige rechten (mineco.fgov.be).