ADA : Femmes et nouvelles technologies  - Femmes et  IT - Femmes et TIC
 

zoek

Newsletter

 
 

In dezelfde rubriek:

Wat leerkrachten denken over meisjes en informatica

Vrouwelijke politici scholen zich bij

De digitale kloof weer een stukje kleiner

Persbericht : Antwerpen - 16/08/2006 - iPatch work

Meisjes weven digitale lappendeken op Laundry Day

Oud traint oud

Our server, ourselves!

 
Click hier om de rubriek af te drukken

Adaology bezocht ruim 60 weblogs

Persoonlijke thema’s populairst

Afgelopen mei schreven we op deze website (1) over het toenemende aantal weblogs op het Internet. We vroegen ons af hoeveel vrouwen in België zich daar mee bezig houden en hoe je eigenlijk een weblog maakt. Tegelijkertijd met dat artikel lanceerde Ada haar eigen Adaology, een weblog- heel simpel - over weblogs. In dit artikel kijken we terug op onze bevindingen.

adaology NLAdaology werd gelanceerd in twee talen: Nederlands (2) en Frans (3). In beide weblogs werd regelmatig een nieuwe weblog voorgesteld. Marlies, die de Nederlandse weblog onderhield, vertelt: "Ik ben beginnen zoeken op Google, en heb zo een paar eerste leuke weblogs ontdekt. Vervolgens werkte ik de lijstjes met links naar andere weblogs af die de meeste webloggers op hun site publiceren. Zo ontdekte ik er steeds meer. Ik vond het opvallend hoeveel bloggers naar elkaar verwijzen, het bleek echt een sociaal circuit op zich." Een voorbeeld daarvan is de verwarring die bij een aantal bloggers ontstond toen er op adaology een site van een zekere Dafke werd vermeld die veel links naar andere weblogs bevatte. Andere bloggers dachten dat Dafke voor een vrouw werd aangezien en lachten hem daar om uit. Marlies: "Dat was de enige keer dat ik meer dan één reactie ontving!"

Het persoonlijke troef

De Franse Adaology heeft veel weblogs besproken, niet allemaal uit de Belgische Franstalige gemeenschap maar ook van Franstalige blogsters uit San Francisco, Los Angelos, Canada en Frankrijk natuurlijk. In sommige periodes stelde Eleonore, die de weblog bijhield, bijna dagelijks een nieuwe site voor. Zij zegt: "Ik vond het heel leuk om weblogs op te zoeken ook al was het soms moeilijk. De meeste vrouwen lijken over hun persoonlijk leven te bloggen maar ik heb er ook heel wat van kunstenaars gevonden."

Tussen de besproken weblogs zitten er bij van schrijfsters, zoals de Franse journalistes Emmanuelle Richard (4), Corine Lesnes (5) en illustratrice Delphine (6) die het zelfs niet kon laten op haar trouwdag een bericht te posten: "Kunnen jullie het geloven? Een posting op mijn trouwdag! De waarheid is dat ik niet kan slapen... En ik heb zoveel steun aan jullie, dat ik jullie even dag wou zeggen...

Eleonore: "Ik stond versteld van de variatie en de kwaliteit van de gemiddelde weblog. Wel bleek het erg moeilijk om weblogs te vinden over politiek, milieu of wetenschap. Zulke weblogs had ik graag genoemd op adaology." Twee uitzonderingen die de regel bevestigen waren de weblogs over technologie of techno-blogs van cybergirls als Miss TICS (7) en Leirn (8).

julie70.blogspot.com.gifWeinig wereldproblematiek dus, maar is ’persoonlijk’ geen ruim begrip? Neem Julie, 70 jaar oud (9), zij schrijft op een persoonlijke manier over maatschappelijke kwesties. Ze heeft onlangs een ’group’ (groep) gestart op Flickr.com. Flickr.com is een website waar je zelf foto’s op kan zetten, al dan niet in sets (albums), maar je kan er dus ook groepen creëren van evenementen of onderwerpen met werk van verschillende makers. Julie heeft een groep opgericht Strangers No More (10) samen met een journalist in Peru. Maar de meeste weblogs gaan over persoonlijke zaken in dagboekstijl, dat is wel duidelijk. De 24-jarige Lilith schrijft haar persoonlijke blog vol over haar twee banen en haar site scoort hoge ogen. In het lijstje Vlaamse Blogs van de Nederlandstalige krant De Standaard (11) staat sinds kort haar sprankelende Tales from the Crib (12) zelfs vermeld.

’Gedooced’

Risicoloos is het niet want wie te persoonlijk wordt, kan zijn baan verliezen. "Ik ben ’gedooced!" schreef een zekere Heather B. Hamilton-Armstrong die haar collega’s belachelijk maakte in haar weblog www.dooce.com en zich er niet voor schaamde verslag te doen van haar online shopping avonturen op diezelfde weblog (13). Haar nieuwe werkwoord werd onderdeel van het jargon en onlangs werd er in Amerika een stewardess (14) ’gedooced’, die suggestieve foto’s van zichzelf in werkkleding op het Internet had gezet. Zulke blog uitspattingen hebben we in België gelukkig nog niet meegemaakt.

evenopademkomen.skynetblogs.jpgWij bloggen zodat we ons beter voelen. "Ik merk dat ik ondertussen iedere dag hoop op reactie, dat ik al zeker 20 keer aangenaam verrast ben geweest, ergens voel ik (h)erkenning," schreef Niki van Even Op Adem Komend (15). Een andere blogster, Ann (16) die in Californië verblijft, schreef, toen haar weblog Ann’s Blogspot precies een jaar oud was: "Ik denk dat ik zelfs een beetje verslaafd geworden ben, want als het wat te lang geleden is omdat ik geen inspiratie heb of te moe ben, of andere en betere dingen wil doen, dan krijg ik goesting in schrijven en posten."

Adaology heeft geen grote discussies losgemaakt of merkbaar nieuwe ’communities’ gecreëerd. Wel denken we dat beide weblogs een mooie introductie zijn voor wie overweegt er eentje te starten. Op adaology vind je heel verschillende weblogs gemaakt door vrouwen van verschillende achtergronden. Sommigen krijgen meer dan 20 reacties per posting, anderen geen enkele. Eén tip voor de beginnende blogger: post veel. De Franse adaology is veel intensiever onderhouden dan de Nederlandse en dat blijkt zich direct te vertalen naar bezoekerscijfers: op 17 oktober was ada-online-nl.blogspot.com 528 keer bekeken en ada-online-fr.blogspot.com bijna twee keer zoveel: 992 keer.

Vragen en tips blijven welkom! Beide weblogs zullen de komende maanden nog even actief blijven.

Marlies Klooster
november 2005

Noten & links
(1) http://ada-online-nl.blogspot.com
(3) http://ada-online-fr.blogspot.com
(4) http://www.emmanuelle.net
(5) http://clesnes.blog.lemonde.fr/etatsunis/
(6) http://del4yo.blogs.com/
(7) http://misstics.canalblog.com/
(8) http://blogs.bl0rg.net/finis_africae/
(9) http://julie70.blogspot.com/
(10) http://www.flickr.com/groups/strangersnomore/
(11) http://standaard.typepad.com/dso/
(12) http://www.talesfromthecrib.be/
(13) http://queenofsky.journalspace.com/
(14) http://www.dooce.com/archives/daily/02_26_2002.html
(15) http://evenopademkomen.skynetblogs.be/
(16) http://annsgazette.blogspot.com/

Forum de l'article

 
Attribution-NonCommercial 2.0 Belgium