ADA : Femmes et nouvelles technologies  - Femmes et  IT - Femmes et TIC
 

zoek

Newsletter

 
 

In dezelfde rubriek:

Vrije Software versus eigendomssoftware in de overheidsdiensten

Vrije software zit in de lift

Vrije software als feministische strategie?

Vrije software in het onderwijs: discussie en sensibilisering

Europese beroering rond softwarepatenten

Peer-to-peer technologie zet auteursrechten onder druk

Ontmoeting met Zoé Genot

Vrouwen en vrije software: een maatschappelijke uitdaging

Copyleft in theorie en praktijk

Hacker of alternatieve macho?

 
Click hier om de rubriek af te drukken

Digitales 2006

Vrije software op de genderagenda

Hoe komt het dat er slechts 1,5% (1) vrouwelijke vrije software developers zijn? Tijdens Digitales kreeg het publiek weet van onderzoeksresultaten en intiatieven rond vrouwen in vrije software.

Dat vrije software vaker op de publieke agenda komt te staan, werd ook op Digitales duidelijk. Tijdens zo’n drie spreekbeurten en een vijftal workshops (3) maakten bezoek/st/ers en cursistes kennis met filosofie én praktijk, en werd de genderdimensie centraal geplaatst.


Ter illustratie: 950 Debian developers,
4 à 8 vrouwen: <1%
Bron: Debian Women Project

Bernhard Krieger (4), sociaal antropoloog en verbonden aan de universiteit van Cambridge werkte mee aan FLOSSPOLS (5), ’s werelds eerste onderzoek naar de uitsluitingsmechanismen die verantwoordelijk zijn voor de ondervertegenwoordiging van vrouwen in vrije software:

"Hoewel de meeste leden van de vrije software gemeenschap niet geloven dat het geringe aantal vrouwelijke deelnemers een gevolg is van hun eigen individueel gedrag, worden vrouwen onbewust maar actief uit de gemeenschap uitgesloten. Het klimaat is vijandig voor nieuwkomers in het algemeen, en voor vrouwen in het bijzonder." aldus Krieger.

Drie kenmerken maken volgens FLOSSPOLS de vrije softwaregemeenschap weinig aantrekkelijk voor vrouwen: een ethos dat technologie centraal plaatst, het verheerlijken van zelfstandig leren en de aanslag op de vrije tijd (zie kader).

Waarom vrije software vrouwen weghoudt
- F/LOSS deelnemers verheerlijken een ’hackercultuur’ en zien technologie als iets dat losstaat van de sociale ’mainstreamwereld’, waarmee vrouwen worden gelijkgeschakeld. Vrouwen worden geacht beter te zijn in communicatie en krijgen een rol als ontwerpsters van handleidingen en grafische interfaces, de minder techische en dus als minder prestigieus beschouwde taken. Al snel krijgen vrouwen het gevoel ’er niet echt bij te horen’ en keren vrije software de rug toe.
- Van de deelnemers m/v aan een vrij softwareproject wordt heel wat computerervaring verwacht. Vrouwen komen echter gemiddeld later dan mannen met computers in contact en hebben dus wat inhaalwerk voor de boeg. Moeten bijbenen in een omgeving die enkel zelfstandig leren beloont, is voor veel vrouwen dan ook een erg onaantrekkelijke opgave.
- Vrije software steunt op lange uren vrijwilligerswerk. Vrouwen nemen gemiddeld echter nog steeds het leeuwendeel van huishoudelijke taken op zich en beschikken dus over minder vrije uren dan mannen.
Bron: FLOSSPOLS - Gender: Integrated Report of Findings (pdf)

Tijd voor actie dus. De Braziliaanse Fernanda Weiden, (6) vrije software developster en actief bij Debian Women (7), gaf een overzicht van bestaande internationale initiatieven die de wereld van vrije software voor vrouwen toegankelijker willen maken. Zo stond ze zelf aan de wieg van Projeto Software Livre Mulheres (Free Software Project Women) (8) dat vrije software promoot in feministische organisaties (9). Debian Women beoogt een andere aanpak en wil de vrije softwaregemeenschap voor vrouwen aantrekkelijk maken door een omgeving te creëren waarbij niet competitie maar samenwerking wordt beloond.

De jonge Fernanda Weiden nam het publiek mee achter de schermen van verschillende softwareprojecten. Over haar werk voor Google te Zürich getuigde ze: "Onvoorstelbaar toch dat van zodra mannen in het openbaar spreken ze een onnoemelijk aantal acronymen in de mond nemen. Vrouwen gaan veel praktischer te werk, maar voelen zich door de mannenvoorliefde voor geheimzinnige afkortingen vaak onterecht onzeker over hun technische kennis."

Ook over hardnekkige vrouwengewoontes was Fernanda niet mild: "Vrouwen moeten eens stoppen er prat op te gaan niet met een computer overweg te kunnen. Het is niet iets om trots op te zijn, maar eerder een zielige eigenschap vind ik."

Stof voor discussie dus en na afloop van de sessies was de genderproblematiek rond vrije software dan ook een thema dat in de wandelgangen van Digitales 2006 op het "heetst van de naald" werd besproken.

GNOME promoot de participatie van vrouwen

GNOME, één van de meest gebruikte desktopomgevingen voor Linux, trekt 9000 US dollar uit om meer vrouwen te betrekken bij de ontwikkeling van dit vrije softwarepakket.

Zo’n 20 vrouwelijke studenten kunnen bij GNOME een aanvraag indienen om samen met GNOME-ontwikkelaars m/v deel te nemen aan Google’s "Summer of Code" program.

GNOME koos voor deze genderaanpak toen bleek dat bij de 181 oorspronkelijke inzendingen geen enkele vrouw een applicatieformulier invulde.

Meer info: http://www.gnome.org/press/releases/wsop.html
Om deel te nemen surf naar: http://www.gnome.org/projects/wsop

Lize De Clercq
juni 2006

Lees meer over vrije software op Ada:

- Vrije software zit in de lift
- Vrije software versus eigendomssoftware in de overheidsdiensten
- Vrije software in het onderwijs: discussie en sensibilisering
- Vrije software als feministische strategie?
- Vrouwen en vrije software: een maatschappelijke uitdaging

Cybersoda Live CD: Ada’s eigen vrije softwareproject

- Pedagogische koffertje Cybersoda met knipoog naar meisjes

Noten & links
(1) In FLOSSPOLS - Gender: Integrated Report of Findings (pdf), p.4: uit Ghosh, R. A.; Glott, R.; Krieger, B.; Robles, G. 2002: Free/Libre and Open Software: Survey and Study - Part IV: Survey of Developers (pdf), Maastricht: Institute of Infonomics / Merit.
(2)Voor een overzicht van alle seminaries en workshops omtrent vrije software zie Digitales 2006 - Vrije software en cultuur van morgen
(3) Mechanisms of inclusion and exclusion in the production of free/libre/open source software (f/loss)
(4)Free/Libre and Open Source Software: Policy Support (FLOSS-POLS): http://flosspols.org/
(5) Vrije software met een vrouwelijke toets
(6) http://women.alioth.debian.org
(7) http://mulheres.softwarelivre.org
(8) Een andere initiatief met voet in Brazilië is LinuxChix

^Paginatop^





Forum de l'article

 
Attribution-NonCommercial 2.0 Belgium