ADA : Femmes et nouvelles technologies  - Femmes et  IT - Femmes et TIC
 

zoek

Newsletter

 
 

In dezelfde rubriek:

To chat or not to chat

Ben jij een verantwoordelijke informaticagebruikster?

 
Click hier om de rubriek af te drukken

Met één druk op de knop

Bloggers dagboek-iseren het Internet

Bloggen en filteren, of een persoonlijk of wetenschappelijk dagboek bijhouden op het internet en die linken met andere bloggers. We hebben het over het recente fenomeen van weblogs. Mannen doen het en vrouwen doen het, en de voornaamste reden is dat de gebruiker nog amper technisch onderlegd moet zijn. Ada bloggert vast mee.

Misschien heb je er al eens eentje gelezen: een weblog. Grote kranten geven sinds kort zelfs hun staf van serieuze journalisten een hoekje op het net om in het wilde weg te bloggen over de realiteit van het vaderschap (1). Boeiender zijn de spontane weblogs die door mensen in oorlogsgebieden, in hippe steden en op saaie kantoren in elkaar worden geknutseld.

Weblog?

Een weblog is een website die gebruikt maakt van bepaalde software waardoor je heel gemakkelijk informatie online kan zetten. Soms is er bijvoorbeeld een functie ingebouwd waardoor je alleen maar een e-mail hoeft te versturen naar een geheim adres (dat je zelf hebt gemaakt) om informatie online te zetten.


Naar Ada’s blogspot

Bloggen heeft veel voordelen boven gewone internetpublicatie. Wie wel eens een klassieke website in elkaar heeft gezet, weet dat dit een redelijk omslachtig klusje kan zijn. Eerst moet je aan de slag met HTML-codes die je tot diep in de nacht aan je computer kunnen kluisteren. Daarna moet je alle nieuwe pagina’s opladen, dus versturen naar de webserver, en ook dat is een handeling die uit een aantal delen bestaat. Als je site dan één keer online staat, en week na week onveranderd blijft, zie je de bezoekersaantallen achteruit hollen.

Wie een weblog start, kan elke dag zonder veel moeite een nieuwe tekst, verwijzing, foto of muziekfragment publiceren. Blogger (2) - de populairste weblog-service - noemt weblogging ’push-button publishing’: met één druk op de knop kun je je website vernieuwen. Als je toch graag op meer knoppen drukt of van knutselen houdt, kan je aan de slag met de lay-out, het archief en het installeren van functies als trackbacks en Atom of RSS feeds (3) die je weblog echt afmaken.

Live aanbloggeren?

Sommige weblogs reageren echt kort op de bal. Er wordt geblogd tijdens bombardementen, elektriciteitsstoringen en er is vast wel iemand geweest die zijn of haar weblog heeft bijgewerkt op enkele meters van de tsunami. Zelfs als je op het moment dat het hoge woord eruit moet, geen internetverbinding hebt, kun je je post (zo heet het bericht dat je online gaat zetten) toch al schrijven en dan gewoon doorsturen zodra je weer verbinding hebt. Het opstellen van een post gebeurt, als je tenminste niet post via e-mail, in een invulscherm met enkele opmaakbuttons om je tekst vet of cursief te maken. Met diezelfde buttons kun je ook vrij gemakkelijk een link naar andere website toevoegen. Veel weblogs draaien dan ook om het linken en verwijzen naar andere sites, meestal naar nieuwsfeiten.

Even een simpel voorbeeld. Als er bijvoorbeeld een belangrijk persoon zoals onlangs de paus, op sterven ligt, zijn er altijd wel kranten die per ongeluk (of expres) te vroeg een ’in memoriam’ online zetten. Een blogger die het web afschuimt op zoek naar nieuws, linkt dat dan met commentaar in zijn of haar eigen weblog. Dat heet filteren. Hou er rekening mee dat sommige weblogs echt veel bezoekers trekken en zo’n verwijzing een behoorlijk effect kan sorteren. Voor je het weet, staat dát de volgende dag dan weer in de krant... Overigens heeft dit live bloggen en het filteren sommige media-watchers tot de uitspraak doen verleiden dat weblogs in de toekomst belangrijker zullen worden dan kranten of televisie als het op nieuws aankomt.

Rebecca Blood (4), een weblogger die een blog-handboek schreef, zei dat door hun directheid weblogs een veel beter inzicht geven in de tijdsgeest dan de traditionele, gestroomlijnde media. In België loopt het niet zo’n vaart. In een artikel in De Standaard zegt de beheerder van blogindex Blogium.be (5) dat hij de indruk heeft dat hier minder mensen zijn die echt dagelijks de actualiteit opvolgen.

Dagboek-isering?

In aantal nemen volgens Blood de weblogs in dagboekstijl (of journal-stijl) het over van de weblogs in filterstijl. Het woord ’dagboek’ heeft in het Nederlands een wat flauwe klank - zoals in ’Lief Dagboek’ - maar in dit verband wordt ’dagboek’ bedoeld in de betekenis van een persoonlijk notitieboek waarin ruimte is voor bedenkingen, routebeschrijvingen, lippenstiftzoenen en jeugdfoto’s. Het is dus een boek, een site, een schrift waarin iemand over een bepaald onderwerp met regelmaat en vanuit een persoonlijke betrokkenheid schrijft.

Van nature zijn weblogs niet interactief, maar sommige weblogs hebben weliswaar een kring van fans die automatisch bericht ontvangen (al dan niet via RSS of Atom feed) als er een nieuwe post is geplaatst. Zo krijgt de provocerende Nederlandse weblog (shocklog) Geen Stijl (6) op die manier ruim 200 reacties per post. Maar dat is heel veel want de meeste weblogs krijgen gemiddeld zo’n vier reacties per post. De meeste webloggers schrijven dus voor zichzelf en hun eigen publiek. Dit zijn persoonlijke, observerende blogs over de wereld in het algemeen en je eigen rol in het bijzonder. Weblogs in dagboekstijl gaan over: lopen, wijn, Irak, of staan vol foto’s. Sommige hebben mooie, poëtische benamingen als Deja Vu of Kerygma.(7)

Start je blog met: http://www.blogger.com
http://www.typepad.com
http://pivotlog.net/
http://spaces.msn.com.

Webloggen in België: http://www.blogium.be (hitparade van verwijzingen)
http://www.journalinks.be (met lijsten van Belgische weblogs)

En de vrouwen?

"In het mannelijk blogwereldje wekt het feit dat vrouwen beginnen met een blog argwaan", vertrouwde een blogster mij een paar maanden geleden toe. Toch kunnen we het blogwereldje niet echt mannelijk noemen als we ons baseren op de cijfers. Natuurlijk maken niet alle bloggers bekend of ze man of vrouw zijn. Maar volgens een genre-analyse (genre in de betekenis van categorie) (8) dat zich gebaseerd heeft op 200 actuele weblogs, bloggen vrouwen en mannen vrijwel even veel.

In Vlaanderen werd weblogster Sajaara (9) afgelopen jaar chef van De Standaard Online. Volgens hetzelfde onderzoek houden vrouwen relatief iets vaker een blog bij in dagboek- of journal-stijl dan mannen. Anderzijds schrijven de auteurs dat de meeste weblogs van mannen én vrouwen in één opzicht sterk op elkaar lijken. Weblogs gaan over zaken die de blogger aangaan. Een zeer brede omschrijving, maar wie de links in dit artikel volgt, zal zien dat het daar inderdaad wel zo beetje op neer komt. De laatste lampjes bij Ikea, een protestmars in Bagdad, manieren om snel rijk of zwanger te worden en writer’s blocks.

Dus wat let je? Tijd voor een eigen blog!

Marlies Klooster (10)
mei 2005

Noten en Links

(1) http://standaard.typepad.com/standaardvaders/
(2) http://www.blogger.com/start
(3) http://help.typepad.com/weblogs/configure.html#syndicating_your_weblog
(4) http://www.rebeccablood.net/
(5) http://www.blogium.be
(6) http://www.geenstijl.nl
(7) http://lena.blogt.be/, http://vinternet.blogs.com/, http://www.guardian.co.uk/weblog/special/0,10627,771196,00.html, http://riverbendblog.blogspot.com/, http://hullabaloo.be/, http://www.constantvzw.com/lt/, http://kerygma.blogt.be/.
(8) http://www.ics.uci.edu/ jpd/classes/ics234cw04/herring.pdf
(9) http://vanlieve.blogspot.com
(10) http://heksenteksten.blogspot.com

^Paginatop^

Forum de l'article

 
Attribution-NonCommercial 2.0 Belgium