ADA : Femmes et nouvelles technologies  - Femmes et  IT - Femmes et TIC
 

zoek

Newsletter

 
 

In dezelfde rubriek:

Wat leerkrachten denken over meisjes en informatica

Persoonlijke thema’s populairst

Vrouwelijke politici scholen zich bij

De digitale kloof weer een stukje kleiner

Meisjes weven digitale lappendeken op Laundry Day

Oud traint oud

Our server, ourselves!

 
Click hier om de rubriek af te drukken

Meisjes weven digitaal lappendeken op Laundry Day

Persbericht : Antwerpen - 16/08/2006 - iPatch work

De organisatie ADA die ijvert voor meer vrouwen in de informatica organiseert tijdens het festivalgebeuren van Laundry Day op 2 september 2006 de workshop iPatchwork. Dankzij de steun van verschillende verenigingen en Antwerpse hogescholen zullen op Laundry Day een honderdtal meisjes op een videowall een digitaal lappendeken weven.

Vroeger konden de meeste meisjes en vrouwen zich enkel artistiek uitdrukken via het huiselijke weven, het stikken en het borduren. Een typische vrouwelijke artistieke expressie was dan ook lange tijd het vervaardigen van lappendekens, soms over generaties van vrouwen heen.

De tijden zijn gelukkig veranderd. Meisjes hebben ondertussen even veel kansen als jongens, zijn even vrij als jongens om hun artistieke talenten te ontplooien, datgene te studeren waar ze zin in hebben en het beroep uit te oefenen dat ze graag willen. Maar sommige beroepen, zoals de 101 mogelijke beroepen in de informatica, zijn bij vele meisjes en vrouwen nog onbekend en daardoor ook vaak onbemind.

Een informaticaberoep hoeft nochtans niet saai te zijn, in tegendeel. En in weinige informaticaberoepen hoef je nog echt te kunnen programmeren. Creatief zijn, goed kunnen communiceren en organiseren zijn vandaag de meest gevraagde vaardigheden in een informaticaberoep.

Van naald en draad tot hard- en software? De sprong is echt niet groot. Tijdens de workshop iPatch work zullen een honderdtal meisjes gratis en voor niets ingewijd worden in de basis skills van foto- en videomontage, vj’en en E-reporting. De professionals van ADA, Constant, bolwerK, JES, de Karel De Grote-hogeschool, de Hogeschool Antwerpen Paardenmarkt, Unfold en CVO Deurne zullen de meisjes spelenderwijs de kracht van de nieuwe technologieën leren kennen.

Inschrijvingen:

iPatch work : bellen vanaf 16 t/m 25 augustus tussen 9.00 en 17.00 uur naar het nummer 03/641.08.67 (Open Leercentrum ATEL vzw).

Het ADA team

www.ada-online.be

Contact: Kirsten Dewaelheyns - 0477/61.35.71

Laundry Day vindt plaats op ‘t Eilandje in Antwerpen op 2 september 2006, meer info op http://www.laundryday.be .

Verantwoordelijke organisator

ADA & ATEL vzw - vrouwen en informatica

Het ADA Netwerk staat bekend om haar acties waarmee stereotype beelden over informatica en haar beroepen worden doorbroken. Tijdens Laundry Day gaan vrouwelijke experts met jonge meisjes, voorbijgangers en geïnteresseerden aan de slag om de nieuwe technologieën, zoals multimedia te laten (in)werken op het eigen leven.

www.ada-online.be - Kirsten Dewaelheyns - 0477/61.35.71

 

Partners

bolwerK

bolwerK is een wisselend collectief dat net als bij een Patchwork ‘knopen’ legt tussen beeld, geluid, tekst, inhoud en vorm. Het functioneert als platform voor het maken en tonen van diverse hypermediale creaties. Daarbij staat onder andere het (inter)menselijke centraal.
antwerpen °1998

www.ooooo.be

Marthe Van Dessel

0478/20.93.73

Constant vzw

Constant is een vzw, gevestigd in Brussel en actief sinds 1997 op het gebied van feminisme, onderzoek en informatie rond alternatieven voor copyright en werken in netwerkverband.

Constant werkt nomadisch met behulp van radio, elektronische muziek, video en databanken, zich verplaatsend van culturele omgevingen naar werkvloer en vormingscentra.

www.constantvzw.com - Wendy Van Wynsberghe - 0476/89.06.58

JES vzw - Jeugd & stad

- een jeugddienst met focus op Antwerpen, Brussel en Gent of de stad als een bruisende plaats, die de jeugd alle kansen zou moeten bieden en hun rechten zou moeten waarborgen.

- een kruispunt van vrije tijd, welzijn, opleiding

- een stadslabo voor jongeren waar we steeds nieuwe producten en ideeën ontwikkelen. Daarom houden we de vinger aan de pols van het broeiende en jonge stadsleven

- een ondersteuning voor jongeren in de stad. Vanuit onze ervaring willen we samen met wie dat wenst op zoek gaan naar de blinde vlekken

- een pluralistische jeugddienst voor alle kinderen en jongeren én voor iedereen die met hen werkt.

www.JES.be - Jan Bal - 03/272.30.73

De Karel de Grote-Hogeschool

KdG biedt drie hoogstaande vormen van ICT-onderwijs en onderzoek aan:

- de professionele bachelor Toegepaste Informatica verzorgt een sterke informatica-opleiding gericht naar het beroep van analist-programmeur.

- de nieuwe professionele bachelor Multimedia- en Communicatie Technologie richt zich naar de audio- en videospecialist die dit combineert met website-ontwikkeling.

Moderne technologieën zoals high definition TV komen hier aan bod.

- de academische bachelor-masteropleiding elektronica-ICT organiseert in het masterjaar drie afstudeerrichtingen: ICT, Elektronica, Automotive ICT.

www.kdg.be - Luc Lambrecht - 03/205.18.00

Hogeschool Antwerpen campus Paardenmarkt

- een student- en vrouwvriendelijke opleiding van hoog niveau...

- een opleiding met een maatschappelijke visie rond ICT en multimedia...

- een opleiding die leidt tot een beroep dat zeer gegeerd is op de arbeidsmarkt...

- een opleiding die jouw ICT- en multimediatalenten wil ontwikkelen...

www.ha.be/iwt/antwerpen/elektronica-ict - Luc Pieters - l.pieters@ha.be - 03/213.79.10

CVO Deurne

CVO Deurne-Antwerpen biedt avondonderwijs Informatica

- graduaat informatica

- afzonderlijke cursussen Photoshop, Dreamweaver, Word, Acces, Excel, enz.

- informatica initiatiecursussen en cursussen voor senioren

- CAD Solid Edge

www.cvodeurne.be - Jef Inghelbrecht - jef.inghelbrecht@telenet.be - 03/328.05.30 (34)

Unfold

www.unfold.be

Forum de l'article

 
Attribution-NonCommercial 2.0 Belgium