ADA : Femmes et nouvelles technologies  - Femmes et  IT - Femmes et TIC
 

zoek

Newsletter

 
 
 
Click hier om de rubriek af te drukken

Academisch onderzoek in een notendop

Verleid de meisjes en maak informatica geliefd: Cherchez la Fille!

Hoe onveranderlijk is het feit dat er zo weinig vrouwen in de informaticasector werken? ADA schreef voor u de brochure ’Cherchez la fille!’ om beter te begrijpen hoe het komt dat er zo weinig meisjes (vrouwen) met technologie werken en wat we eraan kunnen doen.

Wanneer ADA haar doelstelling uiteenzet, wordt er nog te vaak beweerd dat het niet mogelijk is om iets te veranderen in de verhouding tussen vrouwen en informatica. Het feit dat meisjes nagenoeg afwezig zijn in de wereld van de informatica zou onvermijdelijk zijn, omdat meisjes minder technisch talent hebben dan jongens. Sterker nog, ze zouden zich totaal niet interesseren voor techniek. Met andere woorden, er zou niets aan te doen zijn...

Complex maar niet onveranderlijk

Met deze brochure wil ADA aantonen dat de situatie complex is, maar niet onveranderlijk. Meisjes worden niet geboren met een chromosomenafwijking, een gen voor technische desinteresse of onhandigheid met computers. Socialisatie en de verschillen in opvoeding van meisjes en jongens, evenals de omgeving beïnvloeden de ontwikkeling en daarmee de voorkeuren, neigingen en vaardigheden van kinderen. De psychologische processen die meisjes beetje bij beetje wegdrijven van technologie zijn complex en met deze brochure proberen we die processen te doorgronden. Want als we deze processen begrijpen, is dat al een eerste stap in de richting van een mogelijke oplossing.

Ontwikkeling

De brochure begint met een trieste vaststelling: er zijn zeer weinig meisjes die een informaticastudie volgen in België (slechts 10% van alle informaticastudenten is van het vrouwelijk geslacht), ongeacht de studierichting of regio. Er zit geen stijgende lijn in de cijfers, ondanks dat het gebruik van internet tegenwoordig ook onder meisjes algemeen verspreid is. Vervolgens behandelt de brochure de grote etappes in de ontwikkeling van kinderen, vanaf de socialisatie van de eerste jaren tot het hoger onderwijs. Aan de hand van deze ’reis’ komen de thema’s aan bod die tevens op onze internetsite behandeld worden: rolmodellen, het belang van schoolkeuzevoorlichting, de invloed van stereotypen, een negatief beeld van de beroepen in de informaticasector, gemengde klassen, zelfvertrouwen... Het ADA-team heeft zich voor dit document gebaseerd op allerlei academisch onderzoek.

Voor wie?

Deze brochure is voor iedereen die wil begrijpen waarom meisjes en vrouwen weinig interesse hebben voor informatica, waarom ze er niet hun beroep van maken, en waarom de meisjes die een informaticastudie volgen die niet altijd afmaken. In het bijzonder hoopt ADA informatie te verschaffen aan diegenen die verantwoordelijk zijn voor de schoolkeuzevoorlichting van de leerlingen en ook aan hun docenten, zowel van het secundair als van het hoger onderwijs. Dit document biedt geen eenvoudige oplossingen, maar heeft als doel om mensen bewust te maken van het probleem.

Wilt u deze tweetalige brochure gratis ontvangen, klik dan hier voor het bestelformulier.

Eleonore Seron
maart 2006

Forum de l'article

 
Attribution-NonCommercial 2.0 Belgium