ADA - Vrouwen en Nieuwe Technologieën

 

Meer weten?

Beknopt overzicht van informatie over dit onderwerp en van wat u kunt vinden op de site www.ada-online.be/beeld


Muriel Andrin is doctor in de Letteren en Wijsbegeerte (filmstudies) en docente aan de Universiteit Antwerpen en de Université Libre de Bruxelles. Ze is tevens verbonden aan het Filmmuseum (Brussel) en het CEDOCEF (Studie- en documentatiecentrum voor het onderwijs van de Franse taal) aan de Université Notre-Dame de Namur. Dit instrument om beelden te analyseren is bedoeld voor leerkrachten secundair (...)
Artikelen van het ADA-team – Vrouwen en IT
De cijfers
De beeldvorming
De kloof ontstaat in het gezin …
De aanpak op school
Op de werkvloer
Over stereotypen en vooroordelen
Stereotypering, minderheidspositie en resultaten
Stereotypen consumeer je met verstand
De grote "gender & ICT" quiz
Onderzoeksrapporten
WWW-ICT-Widening Wome’s Work in Information and Communication Technology
Femmes et informatique: les racines d’une indifférence Fondation Travail (...)
ZORRA Afkorting van Zien, Onderzoeken en Reageren op Rolpatronen in Advertenties. Op haar website zijn een 600-tal advertenties te vinden die geschikt zijn om in het kader van dit pedagogische instrument te worden geanalyseerd.
www.zorra.be
www.zorrapublieksprijs.be
JEP In geval van klachten over de voorstelling van de persoon en het kind in reclame kan u terecht bij de Jury voor Ethische Praktijken inzake reclame (JEP). (...)
MEER Staat voor Media Emancipatie Effect Rapportage. Het is een gratis computerprogramma waarmee de beeldvorming van mannen en vrouwen kan worden onderzocht in televisieprogramma’s, en in het bijzonder de beeldvorming in non-fictie programma’s, zoals nieuwsprogramma’s en talkshows.
www.vrouwenstudies.be/meer
PAR Staat voor Programma voor Analyse en Rapportage. De PAR is eveneens een computerprogramma waarmee de beeldvorming van vrouwen en mannen in televisieprogramma’s (...)
Media & reclame
Van Hellemont, C. (2006) Stereotypen consumeer je met verstand. In: Marketing Jaarboek 2007. Uitg. Rik Duyck & Cyriel Van Tilborgh.
Van Hellemont, C., Michielsens, M. (2003) "Reclamecode-onderzoek - onderzoek naar richtlijnen en aanbevelingen inzake de representatie van mannen en vrouwen in reclame". Centrum voor Vrouwenstudies, UA.
Van den Bulck, H.; van Gorp J.. (2004). Adverteerders zondigen? De (mis)representatie van ouderen in reclame. In: Management jaarboek / (...)
Algemeen
Pauwels, L. en Peters, J.M. (2005) Denken over Beelden: Theorie en Analyse van het Beeld en de Beeldcultuur, Acco: Leuven/Voorburg.
Voor films
Van Kempen, J. (1995) Geschreven op het scherm. Een methode voor filmanalyse. Utrecht: LOKV.
Stam, R. (2000) Film Theory. An Introduction. Oxford: Blackwell.
Bosma, P. (Red.) Filmkunde. Een inleiding. Nijmegen: Sun/Ou.
Basisvocabularium voor filmanalyse