ADA : Femmes et nouvelles technologies  - Femmes et  IT - Femmes et TIC
 

zoek

Newsletter

 
 

In dezelfde rubriek:

Heeft iedereen gelijke kansen in cyberspace?

Brussel verwelkomt symposium over gender en ICT

Europees project ontkracht veronderstellingen

’Informatica Feminale’ doorbreekt de mannelijke universiteitscultuur in informatica

Waarom kiezen vrouwen
voor een baan in ICT en waarom niet?

Informatica: vooral voor meisjes een wetenschap apart

Databank met pedagogisch ICT-materiaal ware goudmijn

Genderkloof in Europa blijft groot

Carrière maken in een informaticaberoep

Heeft de digitale kloof een geslacht?

Het einde van 10 jaar vrouwenstudies in Vlaanderen?

Bruisende plannen om de IT sector aantrekkelijk te maken

Roddelen is netwerken

 
Click hier om de rubriek af te drukken

Vier brochures en cd-rom voor gelijke kansen in ICT

Project Electronic@ lanceert nieuwe instrumenten

Wie kent nog de campagne ’Vrouwen en informatica. 100% compatibel’? Inmiddels is het vervolg hierop klaar. Het project Electronic@ ontwikkelde een reeks van vier instrumenten in de vorm van brochures en een cd-rom. Elk instrument richt zich op een andere groep van zogenaamde actoren die een rol spelen bij de gelijke toegang van vrouwen en mannen tot informaticastudies en werk in de ICT-sector. Deze actoren zijn de meisjes en vrouwen zelf, studievoorlichters en lesgevers, arbeidsbemiddelaars en wervingskantoren en natuurlijk de werkgevers.

Als gevolg van de EU-top in Lissabon over ICT in Europa, besloten in de loop van 2000 in België de federale staat, de gemeenschappen en gewesten tot een samenwerking voor de gelijke toegang van vrouwen tot de nieuwe technologieën. In zowel ICT-functies als -studies blinken vrouwen en meisjes immers uit door hun afwezigheid. De vorige Minister van Werkgelegenheid, Laurette Onkelinx startte daarom het Electronic@-project. In dit project werken de ADA-partners en het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen samen. Zij lanceerden de sensibiliseringscampagne ’Vrouwen en informatica. 100% compatibel’.

De bedoeling van deze campagne was een mentaliteitsverandering in gang te zetten. Op de posters zijn vrouwen van verschillende leeftijden en etnische afkomst te zien die bezig zijn met een computer. Via een campagnetelefoonnummer konden geïnteresseerden informatie opvragen over opleidingen en jobmogelijkheden.

Voorbeelden en mythes

Voor een echte mentaliteitswijziging is één campagne natuurlijk niet voldoende.
Vandaar dat het project Electronic@ ook vier instrumenten ontwikkelde, die recent zijn verschenen. Elk instrument bestaat uit een informatiebrochure en een cd-rom in een cd-doosje.

Het eerste instrument met de naam ’Kansen & Beroepen’ richt zich tot de meisjes en vrouwen zelf. In dit instrument worden veel voorbeelden gegeven van echte ICT-beroepen én beroepen die beïnvloed zijn door ICT. Zo wordt duidelijk dat ICT-vaardigheden ook hoogst noodzakelijk zijn voor wie bijvoorbeeld een succesvolle schoonheidsspecialiste, journaliste, vertaalster of arts wil worden.

In het instrument ’Studie & Vorming’ wordt een reeks mythes over informaticastudies en opleidingen ontkracht door tekst en uitleg te geven. Zo wordt duidelijk waarom een ICT-job niet is voorbehouden aan werkzoekenden met een hogere studie. Of waarom je in een ICT-functie niet je hele loopbaan achter een scherm zit. Juist in veel ICT-werk moet regelmatig overleg worden gepleegd tussen én in verschillende teams.

Creatieve aspecten en carrièretrajecten

Meer weten?
De instrumenten (brochures en cd-rom) zijn verkrijgbaar in beide landstalen. Ze zijn gratis te bestellen bij het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen, Belliardstraat 51, 1040 Brussel, tel. 02/233.40.18.
Ook kunnen ze gedownload worden:
- Kansen & Beroepen
- Studie & Vorming
- Rekrutering & Plaatsing
- Diversiteit: een toegevoegde waarde

De instrumenten zullen gepresenteerd worden in een workshop tijdens de Digitale Ontmoetingsdagen deze maand in Antwerpen en Brussel.
Matkava, Sophie: ’Vrouwen en ICT: een institutionele benadering’ in Vrouwenraad nr. 1, 2002

Het instrument ’Rekrutering & Plaatsing’ is bestemd voor wervings- en selectiekantoren en arbeidsbemiddelaars. In deze brochure worden veel tips gegeven waar consulenten van dergelijke kantoren rekening mee kunnen houden. Een genderneutrale vacature specificeert de kennis en skills die nodig zijn voor een bepaalde functie in plaats van een algemene beschrijving te geven. Een andere tip zegt dat arbeidsbemiddelaars bij voorkeur actuele en complete informatie geven over technische functies omdat niet iedereen altijd op de hoogte is van de sociale en creatieve aspecten van dit werk.

In het vierde instrument ’Diversiteit: Een Toegevoegde Waarde’ stellen een aantal organisaties zich voor. Christel Verschaeren, IBM Belgium Women’s Council Leader maar ook de zaakvoerders Nicole Beelen en Ilse Antheunis van de kleine firma NotomatoeS leggen uit op wat voor manier mannen én vrouwen in hun organisatie omgaan met ICT-werk. De oplossingen lopen uiteen van verschillende carrièretrajecten in grote organisaties tot jobsharing of de herziening van bepaalde taken, in kleine organisaties.

Op de cd-rom staan in elektronisch formaat de vier informatiebrochures in beide talen. De elektronische versie kan gemakkelijk worden verspreid via e-mail of het internet. Het kan bijna niet anders of je komt een dezer dagen de Electronic@-instrumenten ergens tegen: op papier of op je computer.

Marlies Klooster
januari 2004





Forum de l'article

 
Attribution-NonCommercial 2.0 Belgium