Interview met Marleen, webmaster bij XI Multimedia Solutions
"Webmaster is volgens mij een heel afwisselende en boeiende job, met veel verschillende deeltaken: grafisch werken, foto’s bewerken, programmeren en last but not least: contacten met collega’s en klanten."
bekijk de video
 Marleen |
Marleen werkt al 5 jaar als webmaster bij XI Multimedia Solutions in Hasselt.
Wat is jouw belangrijkste opdracht als webmaster?
Mijn voornaamste opdracht is het ontwerpen van websites. Ik moet ervoor zorgen dat de sites ergonomisch zijn, wat betekent dat ik de door het opdrachtgevende bedrijf geleverde inhoud goed structureer en toegankelijk maak: de gebruikers moeten vlot kunnen omgaan met de website.
Welke specifieke verantwoordelijkheden heb je?
Als eerste vanzelfsprekend het ontwerpen van websites en het opbouwen van websites in bijvoorbeeld HTML. Hierbij staan vooral ergonomische en vormgevingsaspecten sterk op de voorgrond. Vervolgens sta ik ook in voor het onderhoud van de sites, want als nadien toch iets fout loopt met de site, kunnen de klanten mij bellen en probeer ik het euvel te verhelpen.
Welke technische bagage heb je nodig voor je werk?
De voornaamste programma’s waar ik mee werk zijn: Illustrator, Photoshop, Fireworks, Macromedia Flash en Dreamweaver.
Hoe moeilijk is het om al die programma’s onder de knie te krijgen?
Ik denk dat dat echt afhankelijk is van persoon tot persoon. Het is een voordeel als je in het algemeen al vlot kan omgaan met een computer. En je hebt voor deze job natuurlijk ook een flinke dosis creativiteit nodig.
Je noemt creativiteit, welke kwaliteiten zijn er nog nodig om in deze job succesvol te zijn?
Je moet je ook vlot kunnen aanpassen aan allerlei situaties. Je werkt immers in opdracht van firma’s met elk hun eigenheid en specifieke wensen en verwachtingen en daar moet je op kunnen inspelen en mee omgaan.
Met wie werk je samen om zo’n site tot stand te brengen?
Ik werk vooral samen met de projectleiders en met de programmeurs. Van de projectleiders krijg ik de opdracht doorgespeeld. Inhoud en structuur zijn in grote lijnen gespecifieerd. Vervolgens komt het ’zware’ programmeringswerk: het ’geraamte’ van de site wordt geprogrammeerd door onze programmeurs. Daarna dien ik ervoor te zorgen dat het geheel in een mooi kleedje wordt gestoken en dat de site functioneel en gebruiksvriendelijk is. Hiervoor maak ik zogenaamde ’assets’ aan, items zoals foto’s, knoppen en dergelijke die ik overzet in Dreamweaver. Dan vormen ze samen een geheel, dat later nog meer dynamisch kan worden gemaakt door onze programmeurs. Zoals je merkt is samenwerking met zowel collega’s als klanten primordiaal.
Hoe verloopt die samenwerking?
Doorgaans spreek ik mijn collega’s gewoon aan, en bespreken we de verder te nemen stappen. Elk project wordt overigens ook besproken op onze tweewekelijkse interne meetings.
Heb jijzelf ook contact met de klanten?
Jazeker, na de eerste contacten tussen projectleider en klant, wordt mijn hulp ingeroepen. In een meeting met de klant wordt dan besproken welke de opties zijn om inhoud en structuur een aantrekkelijke en functionele vorm te geven.
Heb je verderop in het productieproces ook nog contacten met de klant?
Zeker, want na die meeting zet ik de besprekingen verder via e-mail of telefoon. De site wordt immers reeds tijdens de constructiefase online gezet. Via een paswoord krijgt de klant toegang en kan hij zijn site bekijken, beoordelen en eventuele bemerkingen aan mij doorgeven. Zo komt er een proces van voortdurende samenwerking, afstemming en bijsturing op gang.
Hoe ziet een doordeweekse dag als webmaster eruit?
Het eerste wat ik ’s morgens doe, is mijn mail checken, en nagaan of er belangrijke berichten van klanten zijn. Vervolgens bekijk ik welke projecten en projectactiviteiten ik te doen heb. Afhankelijk van de deadlines stel ik een prioriteitenlijstje samen. Wat ik daarna doe kan sterk variëren: dat kan gaan van foto’s bewerken, werken aan HTML-document, animeren of het up to date houden van een site.
Zit je voor je werk continu aan je scherm gekluisterd?
Het leeuwendeel van mijn tijd breng ik natuurlijk door achter mijn scherm. Daarnaast zijn er de besprekingen met mijn collega’s en de meetings met de klanten over de grafische en structurele aspecten van een site. Die meetings zijn soms binnenshuis, soms buitenshuis.
Hoe is het om als vrouw deze job uit te oefenen en zijn er veel vrouwelijke webmasters?
Ik denk dat zowel mannen als vrouwen deze job uitstekend kunnen uitoefenen. Soms is je vrouwzijn een voordeel, soms ook een nadeel. Mijn naaste collega is een vrouw, maar ik heb er verder geen idee van welke het aandeel vrouwen is in de totale groep van webmasters.
Zijn er voordelen voor een vrouw aan het webmaster zijn?
Ik denk dat het een heel afwisselende en boeiende job is, met een grote diversiteit aan deeltaken: zowel grafisch werken, als foto’s bewerken, als programmeren (al is dat niet veel) en last but not least de contacten met collega’s en klanten.
Wordt er veel flexibiliteit van je gevraagd qua werkuren?
Onze werkuren liggen eigenlijk heel vast, meestal vertrek ik rond 17u naar huis. Onze manager, die een echte familieman is, vindt het heel belangrijk dat deadlines van projecten goed worden ingeschat en nageleefd. Het is dan ook hoogst uitzonderlijk dat een deadline in het gedrang komt, maar als dat zo is werken we wel eens wat langer. Maar dat is echt heel zelden!
Dan zullen we je nu maar terug aan het werk laten, hartelijk dank.
Opgetekend door: Katia Van Cauteren
Forum de l'article
|