ADA : Femmes et nouvelles technologies  - Femmes et  IT - Femmes et TIC
 

zoek

Newsletter

 
 

In dezelfde rubriek:

Beste werkplek ook beste werkplek voor vrouwen?

Christelijke Mutualiteit wil meer vrouwen op IT-afdeling

Ga vaker naar recepties en leer je stem gebruiken

Inzet van alle talent

 
Click hier om de rubriek af te drukken

Diversiteit als overlevingspakket

Rol van vrouwen ondergewaardeerd in IT-sector

Volgens het Amerikaanse onderzoeksbureau Gartner is het mannelijk universum van de IT-sector slecht voor de toekomst van deze bedrijven. "De complementariteit van man en vrouw is in een veranderende businessomgeving essentieel om tot succes te komen", zo klinkt het.

Niet alleen Ada, ook het befaamde Amerikaanse onderzoeksbureau Gartner [1] spoort IT-bedrijven aan meer inspanningen te leveren om vrouwen de toegang tot belangrijke functies niet te ontzeggen. De drijfveer voor een diversiteitsbeleid is volgens Gartner overleving.

"Vrouwen zijn beter geplaatst dan mannen om grote veranderingen als globalisering of nieuwe businessgebruiken te hanteren. Ze blinken uit in luisteren en communicatie en kunnen ook beter ieders standpunten vatten. Bovendien zijn vrouwen gemiddeld beter dan mannen in het opbouwen van vertrouwensrelaties", aldus Mark Raskino, vice-president bij het onderzoeksinstituut.

"IT-bazen zoeken profielen die gezonde en solide relaties kunnen ontwikkelen en behouden met mensen uit erg uitlopende culturen. Als ze niet capabel zijn om vrouwen aan te trekken en aan zich te binden, zullen ze deze doelstelling niet bereiken."

Toch lijken IT-directeurs niet te beseffen dat bepaalde opdrachten als ‘social networking’ of ‘samenwerking’ beter door vrouwen kunnen worden afgehandeld, want het overgrote deel van deze functies is door mannen bezet. "Organisaties en bedrijven die de waarde van vrouwen op het werk niet erkennen, lopen een hogere kans dat projecten en de ontwikkeling van zaken mislukken", aldus Gartner.

Voor Kathy Harris van Gartner is het duidelijk: "IT-bedrijven kunnen zich niet veroorloven naast hun doelstellingen te grijpen omdat ze slechts beroep doen op de helft van de beschikbare talenten.”

Bron: Vnunet.be

Lize De Clercq
november 2006

Forum de l'article

 
Attribution-NonCommercial 2.0 Belgium