ADA : Femmes et nouvelles technologies  - Femmes et  IT - Femmes et TIC
 

zoek

Newsletter

 
 

In dezelfde rubriek:

Interview met Sabine, helpdeskmedewerkster bij KBC Verzekeringen

Interview met Marleen, webmaster bij XI Multimedia Solutions

Interview met Erna, analist-programmeur bij Smart solutions

Interview met Rose, lesgeefster netwerkbeheer bij Technifutur

Interview met Machtelt Garrels, Linux consultant

Interview met Concilia Bagaragaza, analist-programmeur bij Seneffe l’Interactive

Interview met Fabienne, webmaster bij Intrasoft

Interview met Yannick Renotte, analist-programmeur bij Sylis

Interview met Yin, PC-techniekster

Interview met Stéphanie Malchair, ERP-consultant bij Ordiges

Interview met Angélique Eloy, PC/netwerkbeheerder

Portret van twee vrouwelijke ICT-coördinatoren

Portret van een databasebeheerder bij KBC Bank

Anne Stevens, SAP projectleidster & ERP projectleidster sinds 5 jaar

Interview met Isabelle, databasebeheerster bij Ezos

Interview met Belgin, PC-techniekster bij Gecotec, een bedrijf voor IT-diensten

 
Click hier om de rubriek af te drukken

Interview met Caroline, informatiearchitecte bij de KBC-groep

Caroline studeerde af als A1 informatica en kon direct aan de slag bij de KBC groep. Ze heeft zowat alle informaticafuncties doorlopen en is nu informatiearchitecte. Logisch denken, leergierigheid, assertiviteit en een goed evenwicht tussen werk en privé zijn volgens Caroline de ingrediënten van haar succes. Bekijk de video:
QuickTime : klein formaat (4 Mb) | groot formaat (7 Mb) st. FR
WindowsMediaVideo :klein formaat (4 Mb) | groot formaat (8 Mb)

Waaruit bestaat het beroep van een informatiearchitecte?
Informatiearchitectuur is de discipline binnen informatica dat ervoor zorgt dat de gegevens op een consistente en efficiënte manier worden opgeslagen, zodat de nodige informatie er uitgehaald kan worden. Als informatiearchitecte ben je verantwoordelijk voor het bewaken, beheren en uitdragen van die informatiearchitectuur. Je moet vooral advies verlenen bij het ontwerpen van databanken en je werkt nauw samen met de ontwikkelaars.

Hoe verloopt de ontwikkeling van zo’n informatiearchitectuur?
Gewoonlijk begint alles met een voorstudie op basis van de vragen die de business stelt. In deze fase kan er al advies gevraagd worden naar de informatiearchitectuur: wat bestaat er al en in welke mate kunnen de nieuwe behoeften in het bestaande systeem worden ingepast. Deze voorstudie resulteert meestal in een functioneel ontwerp dat vervolgens door een technische ontwerper wordt omgezet naar een applicatiemodel. Op basis daarvan beginnen de programmeurs het informaticasysteem op te bouwen en hebben hiervoor bepaalde gegevens nodig, die in databanken moeten worden opgeslagen.`

Welke opleiding heb je gevolgd?
Ik studeerde af als A1 informatica en ben direct bij dit bedrijf begonnen. Ik werkte eerst op de afdeling ontwikkeling en ben begonnen als programmeur. Na 8 jaar ben ik overgestapt naar datamodellering. Ik werk hier ondertussen 23 jaar en heb alle functies doorlopen: van ontwikkelaar tot projectleider.

Ben je een geboren informaticus?
Ik heb geen speciale affiniteit met techniek en ben ook niet erg wiskundig aangelegd, ik was zelfs vrij zwak in wiskunde als student. Ik kan wel goed logisch denken en ik ben erg geïnteresseerd in de evolutie van informatica: ik ontwikkel mijn eigen website en hou me actief bezig met het internet. Leergierigheid en interesse is in dit vak echt het allerbelangrijkste.

Welke carrièrekansen biedt dit beroep?
In een groot bedrijf als de KBC zijn er heel veel functies in de informatica, je kan eigenlijk alle kanten op. Je moet er natuurlijk wel zelf aan werken. Als informatiearchitect draag je een grote verantwoordelijkheid en vaak is dat nogal stresserend. Wie in dit beroep carrière wil maken, moet een goed evenwicht weten te vinden tussen werk en privé-leven.

Hoe was het om als vrouw carrière te maken in dit bedrijf?
De KBC voert een vrouwvriendelijk beleid, maar bij specialistenfuncties zijn er toch heel wat minder vrouwen. Voor een vrouw is het ook veel moeilijker om in een hiërarchische functie carrière te maken, ik heb mijn carrière dan ook ontwikkeld in functionele richting. Je moet als vrouw zeker ook de nodige assertiviteit aan de dag kunnen leggen om je mannetje te staan.

Hoe combineer je deze job met je gezinsleven?
Ik ben gehuwd en heb twee kinderen en toen de oudste geboren werd ben ik heel bewust deeltijds gaan werken. Ondertussen is deeltijds werken goed ingeburgerd, en veel van mijn mannelijke collega’s werken nu ook deeltijds. De KBC heeft ook een reeks gezinsvriendelijke maatregelen getroffen zoals glijdende werktijden en tijdskrediet. Veel vrouwen die carrière willen maken zullen daar zeker baat bij hebben.

Over welke kwaliteiten moet je beschikken om dit beroep goed te kunnen uitoefenen?
Advies verleen je vooral op basis van ervaring, van wat je in de loop der jaren al hebt meegemaakt bij andere projecten. Naast een analytisch inzicht en affiniteit met datamodellering moet je communicatief ook sterk staan want een groot deel van het werk bestaat uit praten: presenteren, discuteren, overtuigen. Bovendien is een gezonde dosis assertiviteit in dit beroep goed meegenomen.

Waarom zou je dit beroep ook aan jonge vrouwen aanraden?
Het is heel creatief werk: je ziet resultaat van wat je mee hebt helpen bouwen, vaak bestaat het na 10 jaar nog altijd. Het is ook een gevarieerd beroep, je bent met veel dingen tegelijk bezig en je ontmoet heel veel mensen. De job is een echte uitdaging en je krijgt alle kansen, als je ze neemt...

Forum de l'article

 
Attribution-NonCommercial 2.0 Belgium