Vrije software in het onderwijs: discussie en sensibilisering
Minister Vandenbroucke start sensibiliseringscampagne rond Vrije Software in het onderwijs.
In zijn beleidsnota 2004-2008 (1) pleit Frank Vandenbroucke, Vlaams minister voor Onderwijs en Vorming voor de invoer van vrije en open bron software in het onderwijs. Volgens de minister heeft Vrije software het potentieel de softwareontwikkeling grondig te veranderen maar zijn dergelijke kostenefficiënte softwarealternatieven amper bekend in onderwijsmiddens.
Om de scholen te ondersteunen vrije software als alternatief te gebruiken heeft Minister Vandenbroucke beslist een sensibiliseringscampagne rond vrije software op te zetten (2). In de loop van 2005 zal het departement Onderwijs vijf sensibiliseringsacties op touw zetten (3):
- een informatieve en wervende brochure over vrije software
- een congres over vrije software voor alle geïnteresseerden uit het onderwijsveld, in samenwerking met regionaal expertisenetwerk Vlaanderen (4)
- een evenement voor ICT-coördinatoren in Flanders Expo op de Vlaamse Onderwijsdagen, met speciale aandacht voor open source software, i.s.m. Flanders Expo/VLOD (5)
- een leermiddelendatabank voor leerkrachten die zelf kwaliteitsvolle leermiddelen ontwikkelen en aanbieden in open formaat, i.s.m. Klascement (6)
- Het regionale expertisenetwerk Vlaanderen zal de didactische omgang met vrije software integreren in zijn nascholingsaanbod
|
Als vertrekpunt stelde een onafhankelijke groep experts een advies/discussietekst (7) op over de mogelijkheden van vrije software in het onderwijs. ICT-coördinatoren m/v, directie en leerkrachten worden uitdrukkelijk uitgenodigd om mee te discussiëren. U kan de tekst downloaden van de website Klascement en uw mening geven via de mailinglijst.
L.D.
Maart 2005
^Paginatop^
Forum de l'article
|