ADA : Femmes et nouvelles technologies  - Femmes et  IT - Femmes et TIC
 

zoek

Newsletter

 
 

In dezelfde rubriek:

Nieuw op de Ada site

 
Click hier om de rubriek af te drukken

Kort

Kort
Colloquium "E-inclusie toepassen"
Op 3 juni jl. organiseerde Esnet een studiedag waarop een overzicht werd gegeven van alle beleidsinitatieven die gericht zijn op het dichten van de digitale kloof in België. Minister Marie Arena van Maatschappelijke Integratie en Gelijke kansen kondigde een Nationaal Actieplan voor Digitale Insluiting aan, dat naast de (materiële) toegang tot ICT-materiaal ook inspanningen moet leveren op het vlak van inhoud, gebruik en sociale samenhang.
"Tot nu toe ging er veel te veel aandacht naar de materiële toegang tot ICT, maar je moet de mensen ook leren hoe een computer nuttig te gebruiken", aldus Eric Goubin van Memori.
ADA mocht de spits afbijten als één van de praktijkvoorbeelden die de digitale kloof zowel op het vlak van gender als op het vlak van ICT-gebruik te lijf gaan. Tal van andere projecten (Digid@k, EspaceCitoyen,...) bewezen dat projecten van ’digitale insluiting’ ook de sociale samenhang kunnen bevorderen, want vaak leren mensen van totaal verschillende achtergronden elkaar via ICT-projecten kennen.
Links: Nationaal Actieplan Digitale Insluiting | Esnet | Memori | FTU | Digid@k | EspaceCitoyen

Kort
Waarom kiezen vrouwen voor een baan in ICT en waarom niet?
Op 30 april 2004 hield de FTU (Fondation Travail-Université) van Namen een studiedag rond het thema ’Carrièremogelijkheden in de ICT-sector’. FTU-onderzoekster Caroline Guffens sprak over de ondervertegenwoordiging van vrouwen in de informaticasector en ontkrachtte een aantal vastgeroeste ideeën en presenteerde de resultaten van twee verschillende onderzoeksprojecten.
Een eerste onderzoek betrof een Europees project, WWW-ICT (Widening Women’s Work in Information and Communication Technology), dat de keuze van vrouwen voor een baan in de ICT-sector en hun carrièremogelijkheden onderzocht.
Een tweede onderzoek, het project ’Métic’: Kwaliteit van het werk, de werkgelegenheid en de opleidingen gelinkt aan de ICT-beroepen, was van de hand van de Fondation Travail-Université (FTU) en bestudeerde niet alleen de invloed van ICT op de organisatie van het werk, maar onderzocht ook de arbeidsomstandigheden en de kwalificatievereisten in de ICT-gebonden activiteitsdomeinen (2002-2004).
Lees meer:
Waarom kiezen vrouwen voor een baan in ICT en waarom niet?


Kort
Onderzoek van Yahoo: Vrouwen zijn Digitale Detectives
Yahoo heeft onlangs de resultaten van een onderzoek(je) bekend gemaakt waaruit blijkt dat vrouwen veel en graag online zijn. 42% zet zelfs de computer aan – voor zover die niet al dag en nacht aanstaat – zonder van tevoren te hebben bepaald wat ze op het Internet gaat doen. Volgens Yahoo is dat een heel nieuw gegeven omdat in onderzoeken van enkele jaren terug altijd werd gezegd dat vrouwen wel graag surfen, maar gepland.
In het onderzoek, dat de dramatische naam ‘Real Women. Digital World: The Untold Story of Women on the Web’ meekreeg, werd onder meer gekeken naar de hoeveelheid tijd die vrouwen besteden aan Internet naast televisie, radio en familie en werk. En wat blijkt? Voor nieuws, weer en financiële informatie gaan vrouwen in eerste instantie het Internet op. Ze doen dat tijdens hun werk maar voelen zich daar niet schuldig over omdat ze gemakkelijk een uurtje langer blijven.
Herkenbaar? Dan ben je misschien ook wel een Digitale Cowgirl (altijd op zoek naar nieuwe digitale oorden) of een Digitale Detective (gaat het hele net af voor de waarheid of de juiste prijs - ruim 80% van de bevraagde vrouwen!) of Digitale Voyeur, zij zoekt alles op voor vrienden die de weg kwijt zijn.
Link: http://www.mediapost.com/dtls_dsp_news.cfm?newsId=248974

Kort
Informatica-attitude van ICT-salonbezoekers
Volgens een eerste bevraging van ICT-salonbezoekers m/v, uitgevoerd door de dienst Sofft, blijken mannen en vrouwen weinig in attitude te verschillen ten aanzien van informatica. Beide geslachten menen dat vrouwen 100% ICT-compatibel zijn. Bang van informatica zijn ze al helemaal niet. Informatica wordt vooral in verband gebracht met werk en internetgebruik. Mannen en vrouwen noemen ook dezelfde positieve en negatieve gevolgen van de intrede van de computer in hun leven.
Alles lijkt erop dat het enige grote verschil tussen mannen en vrouwen zich situeert op het vlak van de praktijk. Ook al houden mannen en vrouwen er dezelfde ideeën op na t.a.v. informatica, vrouwen gebruiken de computer een stuk minder dan mannen voor creatieve doeleinden.
Lees meer: Informatica-attitude van ICT-salonbezoekers: Voorlopige resultaten ReWIC’s bevraging

Forum de l'article

 
Attribution-NonCommercial 2.0 Belgium