ADA : Femmes et nouvelles technologies  - Femmes et  IT - Femmes et TIC
 

zoek

Newsletter

 
 
  Click hier om de rubriek af te drukken

Mei 2005

ARTIKELS

Bloggers dagboek-iseren het Internet

Bloggen en filteren, of een persoonlijk of wetenschappelijk dagboek bijhouden op het internet en die linken met andere bloggers. We hebben het over het recente fenomeen van weblogs. Mannen doen het en vrouwen doen het, en de voornaamste reden is dat de gebruiker nog amper technisch onderlegd moet zijn. Ada vertelt er u alles over, of liever enkel dat weinige dat u moet weten om zelf vandaag nog aan de slag te gaan. U blogt toch mee?
**Lees meer**

En het Internet redde de vrouw?

In maart jongstleden organiseerde de vzw Cyber53 een ronde tafel met de uitdagende titel "En het Internet redde de vrouw?" Minister Françoise Dupuis, Waals minister van Onderwijs en Wetenschappelijk Onderzoek, kwam provocerend uit de hoek. Zij stelde dat de digitale kloof zelden een genderkloof is. Ze werd prompt tegengesproken. Lees wie gelijk heeft.
**Lees meer**

Stand-by en precair

De toegang tot ICT gaf heel wat vrouwen nieuwe jobkansen, maar de informaticamedaille heeft ook een keerzijde. Vrouwen bezetten de laagstbetaalde ICT-functies en werken vaker onder precaire arbeidsomstandigheden dan mannen. Ada schetst het verhaal van tele-arbeidsters met een dubbele dagtaak, slecht betaalde callcenter medewerksters en uitgebuite plattelandsmeisjes in de hardware sweatshops van Azie.
**Lees meer**

Cybersoda Live-CD weldra beschikbaar

Een cd-rom volgestouwd met vrije software om jongeren, en in het bijzonder meisjes van 10 tot 16 jaar, vertrouwd te maken met tal van computertoepassingen.
**Lees meer**

FOCUS OP

Van mechanisch eendje tot hypertekst

Wanneer de geschiedenis van de informatica precies is begonnen, blijft moeilijk te zeggen. Maar dat vrouwen er een rol in hebben gespeeld, is zeker. Wil u ook weten waar en wanneer, lees dan Ada’s "Korte geschiedenis van de informatica."
**Lees meer**

KORT

Dag van de Vrouw en de Technologische Industrie

Op 24 maart 2005 maakte de technologische industrie kennis met het opleidingscentrum Interface3. Het belang van diversiteit in het personeelsbestand werd onder de aandacht gebracht.
**Lees meer**

Vrije software in het onderwijs: discussie en sensibilisering

Minister Vandenbroucke start sensibiliseringscampagne rond Vrije Software in het onderwijs.
**Lees meer**

Databank met pedagogisch ICT-materiaal ware goudmijn

Een databank met instrumenten of linken ernaar toe voor iedereen die meisjes (en vrouwen) wil motiveren voor een carrière in de nieuwe technologieën.
**Lees meer**

Carrière maken in een informaticaberoep

Als vrouw carrière maken in een informaticaberoep is geen sinecure. Een recent FTU-rapport naar ICT-loopbanen in ondernemingen legt de vinger op meerdere wonden.
**Lees meer**

Interview met Annick Daniëls, wetenschappelijk medewerkster bij Innogenetics

Wie denkt dat het beroep van biochemicus geen PC-kennis verondersteld, die heeft het mis. Annick Daniëls aan het woord.
**Lees meer**

Genderkloof in Europa blijft groot

Op het derde Europees symposium "Gender and ICT" in Manchester werdt het belang bepleit van een continue, versterkte en noodzakelijke actie op alle niveau’s: gezin, school en arbeidsmarkt.
**Lees meer**

 
Attribution-NonCommercial 2.0 Belgium