ADA : Femmes et nouvelles technologies  - Femmes et  IT - Femmes et TIC
 

zoek

Newsletter

 
 

In dezelfde rubriek:

Interview met Sally Bostyn
commercieel bediende bij Beldé

Interview met Karine Tirry, productiesecretaresse bij Radio Donna

Interview met Annick Daniëls, wetenschappelijk medewerkster bij Innogenetics

Interview met Silvia, animatiefilmregisseur

Interview met Gaëlle, videomonteuse

Interview met Séverine, technologe medische beeldvorming aan het Brusselse Bordet Instituut

 
Click hier om de rubriek af te drukken

Interview met Evi Van Ermen, verpleegkundige radiologie

Evi Van Ermen werkt al 7 jaar lang als gegradueerde verpleegkundige op de dienst radiologie. Hoewel ze in het begin wat ongerust was over het groeiend aantal computers op de dienst, is ze ervan overtuigd dat de digitalisering van de medische beeldvorming een enorme verbetering is.

Waaruit bestaat het werk van een verpleegkundige medische beeldvorming?
Mijn werk bestaat vooral uit het maken van radiologische opnames van alle delen van het menselijk lichaam. Ik moet proberen een zo goed mogelijke beeldkwaliteit te leveren zodat de radioloog een goede diagnose kan stellen. Naast de klassieke radiologie bestaat mijn werk vooral uit mammografie, paponderzoeken en binnenkort ook NMR (1) en multislicing (2). Omdat ik een bijkomende opleiding heb gevolgd ben ik ook bevoegd voor de opleiding van nieuwe verpleegkundigen.

Wanneer komt de computer er aan te pas?
Als een patiënt zich aanmeldt aan het onthaal komt hij of zij in het Hospitaal Informatie Systeem (HIS) te staan. Op de dienst radiologie worden de gegevens van de patiënt uit het HIS-systeem gehaald zodat de patiënt via het Radiologisch Informatie Systeem (RIS) kan worden opgeroepen en de gevraagde opnames kunnen worden gemaakt. De opnames gebeuren door middel van röntgen-stralen die op een fosforplaat terechtkomen en vervolgens in een ontwikkelaar worden geplaatst. De foto wordt ontwikkeld en uiteindelijk krijgt men een digitaal beeld. Als de opname goed is wordt de foto doorgestuurd naar het PAC-systeem, dat is een systeem dat digitale beelden terug kan oproepen, bewerken, opslaan of verder doorsturen. Eens de foto in het PAC-systeem is terechtgekomen gaat de radioloog de foto beoordelen en een protocol inspreken.

Hoe verliep de overgang van de conventionele radiologie naar de digitale medische beeldvorming?
In het begin waren we een beetje ongerust voor de overstap naar de digitalisering, want alles verliep eigenlijk vlot op de conventionele manier. We hadden schrik dat het allemaal erg moeilijk zou zijn en we het allemaal niet zo snel onder de knie zouden krijgen, maar dat is allemaal heel goed meegevallen. Ik vind de technologische evolutie eigenlijk een enorme verbetering voor de dienst radiologie en het werk met de computer is heel interessant.

Welke opleiding heb je gevolgd?
Ik volgde 3 jaar algemene verpleegkunde. We hebben zo goed als niets gezien over radiologie, enkel een beknopte theoretische uitleg. Ik heb alles op de dienst zelf geleerd, behalve dan de typisch verpleegkundige handelingen zoals infusen prikken en cystografie (3). In totaal duurt het wel zo’n anderhalf jaar vooraleer je voor deze dienst goed opgeleid bent.

Welke kwaliteiten heb je nodig om dit beroep goed te kunnen uitoefenen?
Je kan best technisch aangelegd zijn en goed sociale contacten kunnen leggen. Je moet ook tegen stress kunnen, goed in teamverband kunnen werken en leergierig zijn, want de dienst is constant in evolutie.

Hoe is het om als vrouw op een overwegend mannelijke dienst te werken?
Vroeger waren er uitsluitend mannen op deze dienst, waarschijnlijk ging men ervan uit dat deze meer technische dienst de mannen toebehoorde... Vandaag is er wel een evolutie: we zijn nu met 4 vrouwen op de 18 verpleegkundigen. Dat is nog niet erg veel, maar toch al een verbetering. Men ontdekte immers dat bepaalde onderzoeken, zoals bijvoorbeeld de mammografie beter door vrouwelijke verpleegkundigen worden uitgevoerd.

Waarom zou je iemand aanraden voor deze job te kiezen?
Het is een job voor iemand die van afwisseling houdt want het werk is heel variërend: naast het technische aspect behoud je ook altijd het contact met de patiënt. Bovendien is het best ook leuk om tussen de mannen te werken!

(1) Nucleaire Magnetische Resonantie (2) meer info bijvoorbeeld op: http://www.multislice-ct.com/www/ (3) Onderzoek van de blaas





Forum de l'article

 
Attribution-NonCommercial 2.0 Belgium