Interview met Isabelle, databasebeheerster bij Ezos
Een database is voor de gebruiker misschien een duister begrip, maar je komt ze zowat overal tegen: als je je bankkaart gebruikt, als je een bestelling
bij ’La Redoute’ plaatst, als je naar een administratie belt of
als je een trein neemt. Isabelle is databasebeheerster van beroep en legt uit hoe al deze informatie op een gebruiksvriendelijke wijze georganiseerd wordt. Bekijk de video:
QuickTime : klein
formaat (4 Mb) | groot
formaat (7 Mb) FR st. NL
WindowsMediaVideo :klein formaat (4 Mb) | groot formaat (8 Mb)
Kan je de organisatie Ezos even kort voorstellen?
Ezos is een organisatie die gespecialiseerd is in IT-diensten en hoofdzakelijk op drie terreinen actief is: opleiden (zowel bij de klant als in onze eigen lokalen), adviseren (andere organisaties helpen met bepaalde projecten) en het ontwikkelen van informaticatoepassingen voor allerlei systemen, van de kleinste zakcomputer tot grote industriële systemen.
Waaruit bestaat de job van een databasebeheerd/st/er?
Het werk van een databasebeheerd/st/er gebeurt letterlijk ’achter de schermen’ en is van groot belang voor het comfort van de gebruik/st/ers. Het databasebeheer zelf verloopt in drie fases:
In de ontwerpfase bepaal je welke gegevens moeten worden opgeslaan en om welk type gegevens het gaat. Voorbeelden zijn de datum waarop een factuur wordt uitgestuurd of groepen karakters voor de naam van de klant. Ook moet je vooraf de omvang van de informatie kennen en bepalen welke machine het meest geschikt is voor welke opslagcapaciteit. Tijdens de ontwerpfase moet je ook verbanden leggen tussen de gegevens, bijvoorbeeld tussen een klant (die uniek is) en de talrijke producten die die klant aankoopt. Het ontwerp is uiterst belangrijk want als een database niet optimaal ontwikkeld wordt, zal het lang duren vooraleer men de gewenste informatie uit de database kan halen.
In een tweede fase moet de database geoptimaliseerd worden. Hiervoor moeten indexen worden aangemaakt die exact dezelfde functie hebben als de inhoudstafel van een boek: in plaats van de hele database te doorlopen, kan men de databank vragen enkel de indexen te raadplegen.
In een derde belangrijke fase worden backups ingepland, zodat de informatie bij eventuele problemen niet verloren gaat.
Naast bovenstaande fasen bestaat databasebeheer ook uit het opnieuw samenvoegen van bestaande databanken. Idealiter zouden er in een groep gegevens nooit overlappingen of dubbels mogen bestaan, maar in de realiteit is dat nooit het geval. Gegevens die uit verschillende databanken komen moet je dus door een mixer halen en alles zo combineren dat er een samenhangend geheel ontstaat waarvan je bijvoorbeeld een rapport kan opstellen.
Wat voor opleidingen verzorgt Ezos?
Mijn job bestaat voor een groot deel uit het opleiden van programmeurs zodat ze de kleine subtiliteiten van het systeem kennen en ze de database efficiënt kunnen gebruiken om gegevens op te vragen.
Ezos organiseert ook officiële Microsoft-cursussen. Microsoft wil de opleidingen van hun producten het liefst zo standaard mogelijk houden, maar dat weerhoudt ons echter niet de cursussen wat persoonlijker aan te pakken, zeker als het gaat om een kleine klasgroep…
De opleidingen fungeren voor Ezos als een soort van etalage: organisaties komen bij ons voor een Microsoft-opleiding, ontdekken dat we met kennis van zaken spreken en vragen ons ook andere IT-diensten zoals ontwikkeling en consulting.
Heb je zelf nog de tijd om je bij te scholen?
Als ik een cursus moet geven over een onderwerp waarmee ik minder vertrouwd ben, moet ik me natuurlijk eerst zelf grondig bijscholen. In de informatica moet je nu eenmaal nieuwsgierig van aard zijn en voortdurend bijleren, voornamelijk door zelfstudie. In de computerwereld kan je nooit zeggen dat je van alles op de hoogte bent: er komt voortdurend nieuwe software op de markt en alles evolueert aan een sneltempo. Informatica is een rat-race, maar je moet daar ontspannen bij blijven...
Waaruit bestaat je taak als consulente?
In sommige organisaties betreft consulting de oplossing van een concreet probleem en dan ben ik slechts één enkele dag op pad. Maar er zijn ook langere consultingopdrachten die soms enkele maanden in beslag nemen. Bij zo’n opdracht neem ik deel aan de verschillende stappen in een project: ik help de database ontwerpen, ik help de analysten die de database ontwikkelen of ik toon de klanten hoe ze bepaalde hulpmiddelen kunnen gebruiken.
Het tofste aan dit werk is dat ik vaak onderweg ben en ik veel mensen leer kennen. In het wereldje van de informatica gaat het er meestal ook heel informeel aan toe. Zolang er koffie is, is een informaticus/a goed gezind!
Hoe ben je in deze baan beland?
Mijn traject is eigenlijk heel atypisch. Ik studeerde politieke wetenschappen, maar in de eerste licentie liet ik die studie voor wat het was. Ik legde een test af en begon een opleiding bij Interface3. Informatica was voor mij liefde op het eerste gezicht! Na mijn opleiding werk ik bij Interface3 in dienst genomen: ik gaf cursussen, hield me bezig met het computerpark en ontwierp mijn eerste database: een wervingsdatabank. Na vijf jaar wou ik iets anders gaan doen en ik stuurde mijn cv naar een headhuntersbureau. Dit bureau bracht me in contact met een aantal « body shopping » waarvan ééntje, Ezos, mij enorm aantrok: ze stelden zich voor als de "informatica-brandweer" en "de cow-boys van de informatica"!
Wat vind je het leukste aan je baan?
De intellectuele uitdaging is wat mij in de job van databasebeheerd/st/er het meest aanspreekt: zoeken naar de oorzaak van een probleem en die isoleren om het probleem op te lossen. Ik hou ook van de afwisseling : informatica evolueert voortdurend, je kan onmogelijk ter plekke blijven trappelen. Tenslotte vind ik het ook leuk om als lesgeefster zoveel mensen te ontmoeten.
Wat zijn de essentiële kwaliteiten waarover een databankbeheerd/st/er moet beschikken?
Je moet logisch kunnen denken, stressbestendig zijn en je kan best over de nodige sociale vaardigheden beschikken, want je moet voor een publiek kunnen spreken.
Is het moeilijk om als vrouw in dit mannenwereldje te werken?
Bij Ezos werken 2 vrouwen tussen zo’n 50 mannen. Tijdens mijn sollicitatiegesprek vroeg men of ik me zou kunnen aanpassen aan een mannenwereld vol sterke persoonlijkheden. Ik antwoordde dat ik dat zeker zou proberen en dat ik nogal zeker van mijn stuk was omdat ik zelf ook een sterke persoonlijkheid ben. Ik ben ook niet zo snel van mijn stuk te brengen door een onaangename opmerking of een verouderde visie, maar probeer het met de nodige humor op te nemen. Dat er niet veel vrouwen in ons wereldje zijn is inderdaad een feit, maar iedere dag komen er vrouwen bij, zeker op de helpdesk.
Waarom zijn er volgens jou zo weinig meisjes in IT?
Ik denk dat meisjes een verkeerd beeld hebben van de IT-jobs. Ook ik dacht toen ik 18 was dat informatici puisterige jongens waren met drie balpennen in hun borstzakje...
Wat voor bedrijfscultuur heerst er bij Ezos?
Ezos is een onderneming zonder een al te strakke structuur, kijk maar naar de lokalen: ik heb geen eigen bureau of eigen kast en heb daar absoluut geen problemen mee. Organisatorisch gezien moet je hier ook geen zware procedures volgen. Het ontbreken van dit soort structuren stimuleert ongetwijfeld de ruimdenkendheid want de eerste persoon die hier een deeltijdse baan aanvroeg was een man, een man met een hoge functie dan nog wel. Zelf had ik meteen ook minder scrupules en vroeg op mijn beurt een 4/5 werkweek aan.
Heb je kinderen? Hoe regel je je gezinsleven?
Ik heb twee kinderen en vaak denkt men dat het dan moeilijk is om op de hoogte te blijven van het reilen en zeilen in de informatica. Uit ervaring weet ik dat dat niet waar is. Toen ik na mijn tweede kind terug ging werken, stortte ik me meteen op de ontdekking van een nieuw, onuitgebracht product. In de informatica zijn er constant nieuwe producten te verkennen, een afwezigheid veroorzaakt geen grote problemen.
Ik ben er trouwens van overtuigd dat moeder-zijn een extra toegevoegde waarde is. Mijn job is voor een groot stuk immers "multi-tasking" en prioriteiten stellen. Sinds ik kinderen heb is de kwaliteit van mijn werk er op vooruitgegaan: ik sta scherper dan ooit!
Forum de l'article
|