ADA : Femmes et nouvelles technologies  - Femmes et  IT - Femmes et TIC
 

zoek

Newsletter

 
 

In dezelfde rubriek:

Vrouwen in net.art

Interview met Elke Vanvoorden, langirl

Internationale media(h)ac(k)tivistes op de digitale ontmoetingen

Interview met de "Htmlles" Annabelle Chvostek en Anna Friz, geluidsartiestes

Een ontmoeting met Clarice, beroep: illustratrice... in het informaticatijdperk

Een gesprek onder Cyberfeministes: Ada, Nat Muller, Diana McCarty en Betty

Van ’technofobe’ tot universitair docente digitale video

Een ontmoeting met “mevrouw Wikipedia”

 
Click hier om de rubriek af te drukken

Interview met ’Candida grrls’ Agnese en Kry, video-activistes

In de wandelgangen van de Digitale Ontmoetingsdagen ontmoette ADA de meisjes van "CandidaTV", die ons vertelden hoe ze via hun passie voor het beeldverhaal gegrepen werden door informatica en videomontage.


Agnese

Agnese en Kry wonen en werken in Rome en maken deel uit van "CandidaTV". Agnese werkt ook samen met "New Global Vision" en Kry met een groep die "de technica" heet. Tijdens de Digitale Ontmoetingen 2004 te Brussel verzorgden deze Candida Grrrls een workshop in het gebruik van een videocamera en videomontage.

 

 

Geven jullie vaker lessen?
Agnese en Kry: We doen het heel vaak. Zowat overal geven we workshops: aan kinderen en tieners van middelbare scholen, maar ook op de universiteit.
Agnese: We geven ook workshops tijdens de " hackmeetings", (inter)nationale bijeenkomsten waar iedereen die zin heeft om mee te helpen in de ontwikkeling van een vrij en onafhankelijk gebruik van nieuwe technologiëen elkaar ontmoet en kennis uitwisselt.


Kry

Wanneer kwamen jullie voor het eerst in contact met informatica?
Agnese: In 1995 - ik was toen 25 - hield ik voor het eerst een muis vast. Daarvoor maakte ik enkel gebruik van het klavier en een joystick. Ik speelde "Arcade" spelletjes op café en toen ik 7 was speelde ik thuis het videospelletje "Coleco Vision". Maar op school heb ik nooit iets over computers geleerd, die bestonden toen nog niet eens.. 
Kry: Toen ik 10 was kreeg ik van mijn moeder een Commodore 64 cadeau. Ik had die computer gezien bij een vriendinnetje en ik hield niet op met zagen tot mijn moeder er ook één voor mij kocht. Daarna raakte ik gedurende jaren echter geen computer meer aan. Op school kregen we geen informaticales. In 1994 begon ik weer met computers om te gaan en ben sindsdien nooit meer gestopt.

Hoe is jullie passie voor informatica ontstaan?
Agnese: Mijn passie voor informatica kwam pas goed op gang toen ik in 1995 het Bulletin Board System en de telematica ontdekte. Dat was ook het moment dat ik begon te werken met bewegende beelden en televisie.
Kry: Gedurende mijn hele jeugd had ik een enorme belangstelling voor technologie. Ik was gefascineerd door de gedachte om machines te openen, te demonteren en van binnen te bekijken. Vandaar dus mijn interesse voor computers, camera’s en voor techniek in het algemeen. Via video kreeg mijn passie voor technologie ook een diepere betekenis: via de camera is het immers niet alleen mogelijk de werkelijkheid te registreren, maar ze ook te veranderen.

Zijn jullie specialistes in videomontage?
Agnese: Ik gebruik zowel "Adobe Première" als "Final Cut"
Kry: Ik gebruik "Première" voor pc en "Final Cut " voor mac. Op dit moment werken "hackers" aan de ontwikkeling van vrije software voor videomontage. Er zijn een reeks experimenten aan de gang en er zijn betaversies beschikbaar onder "cindarella".

Wat is jullie dagelijks contact met informatica naast videomontage?
Agnese: Ik gebruik mail en chat dagelijks voor de coördinatie van mijn werk met personen overal ter wereld. We houden af en toe teleconferenties via teksten en ik maak ook gebruik van de chat voor ’webperformances’ met de groep "id_runners". Ik werk ook in "net-art", een artistieke beweging op het net. En ik maak gebruik van de Mozilla browser en van ftp voor het uploaden van documenten via het internet.
Kry: Dagelijks zit ik gemiddeld zo’n vijf uur voor het computerscherm, zowel voor videomontage als voor mijn werk via het internet: sitebeheer, chat, mail en het maken van onafhankelijke informatie.

Wat is het eerste dat bij je opkomt als je het woord ’informatica’ hoort?
Agnese: Een sequentie van 0 en 1
Kry: Oei, moeilijke vraag! Ik denk aan een dynamische manier van informatie uitwisselen en de mogelijkheid om dit zeer snel, éénduidig en wederkerig te doen. Terwijl je informatie uitwisselt leer je tegelijk ook bij. Of deze informatie nu technische is of niet, het is de uitwisseling die telt: jij geeft me iets, ik geef je iets..

Welke band hebben jullie met cinema?
Agnese: Ik volgde nooit filmstudies en ben ook niet zo goed op de hoogte van de filmgeschiedenis. Ik ben eerder geïnteresseerd in onafhankelijke filmproducties en in het onderzoek en de verspreiding van miskende maar interessante beeldproducties. Overlaatst zag ik de film "la jetée" van Chris Marker, een hele mooie science-fiction film uit 1962 in zwart-wit, volledig gedraaid met stilstaande beelden en ’voice off’.
Kry: Ik volgde evenmin studies in de filmsector. maar ik werk wel voor een organisatie "de technica" die voor ¾ uit vrouwen bestaat en sinds drie jaar een festival voor onafhankelijke cinema organiseert. Mijn leven beweegt zich tussen film en video. Ik ben gebeten door film en ga minstens één keer per week naar de cinema. Overlaatst zag ik "Coffee and cigarettes" van Jim Jarmush, die me wel beviel. Jarmush is één van mijn favoriete regisseurs.

Interview : Elena Lanzoni

Video Digitale Ontmoetingsdagen workshop videocamera & montage
Tijdens de Digitale Ontmoetingsdagen toonden de Italiaanse meisjes van CandidaTV en New Global Vision hoe een digitale videocamera te gebruiken en een clip naar de computer te downloaden, te monteren, te compresseren en up te loaden naar een internetsite. CandidaTV filmde de workshop en monteerde alles tot een swingend sfeerbeeld van één van de hoogtepunten van de Digitale Ontmoetingsdagen 2004.
Bekijk de video: (11MB) quicktime | mediaplayer| Download de video
Links: CandidaTV | New Global Vision

Forum de l'article

 
Attribution-NonCommercial 2.0 Belgium