ADA : Femmes et nouvelles technologies  - Femmes et  IT - Femmes et TIC
 

zoek

Newsletter

 
 

In dezelfde rubriek:

De betekenis van motivatie

 
Click hier om de rubriek af te drukken

Onderzoeksrapport

Loopbanen in ICT-sector vooral nomadisch

Volgens recent onderzoek van Elke Valgaeren (LUC) is in de ICT-sector hoe langer hoe minder sprake van klassieke lineaire loopbanen. De loopbanen zijn nomadisch geworden. Een hip woord om te zeggen dat in de sector frequent van functie en werkgever wordt veranderd. Vraag is of dit gunstig is voor vrouwen.

Onderzoekster Elke Valgaeren interviewde negen mannen en veertien vrouwen over hun carriière in de ICT-sector. Hun gemiddelde leeftijd bedroeg 42 jaar. Hun functie varieerde van lower management tot top management in een groot bedrijf. Weinig geïnterviewden blijken nog te getuigen van een klassiek lineair loopbaanverloop. Dat is een loopbaanverloop waarbij binnen één en hetzelfde bedrijf de carrièreladder verticaal wordt beklommen, met loons- en statusverhogingen tot gevolg. Ze getuigen eerder van een nomadische loopbaan, van een loopbaan die zowel uit verticale als uit horizontale stappen bestaat, zowel interne als externe. Er wordt dus regelmatig op eigen initiatief van functie en werkgever veranderd en niet in de eerste plaats omwille van het oog op meer loon of status, maar omwille van de interessantere jobinhoud (1).

Typisch vrouwelijk?

Als vrouwen hun carrières afmeten tegen de klassiek mannelijke lineaire carrière waar prestige en veel geld verdienen centraal staan, dan lijkt alles erop dat de vrouwelijke carrières altijd al in zekere zin nomadisch zijn geweest. In de loopbanen van vrouwen zitten doorgaans een pak hele en halve gaten. Het krijgen van kinderen is hier meestal de oorzaak van. Vrouwen zoeken werk dichter bij huis of stoppen er een tijdje mee, om dan vaak in een totaal ander bedrijf en functie van voren af aan te beginnen.

Maar het is niet omdat het beeld van de nomadische carrière beter aansluit bij de realiteit van vrouwelijke carrières, dat dergelijke carrières ook meteen in het voordeel zijn van vrouwen (2). De nomadische carrière mag dan de belofte inhouden van meer individuele vrijheid en in het verlengde daarvan een middel zijn om te zorgen voor een beter evenwicht tussen privé-leven en werk, toch is en blijft de nomadische carrière vooral een tijdrovende carrière. "Eén die de ratrace eerder stimuleert dan afremt. Want om van de ene functie of afdeling naar de andere te springen, of van de ene werkgever naar de volgende, zijn goede informele netwerken onontbeerlijk. En aangezien vrouwen minder deel uit maken van netwerken die nuttig zijn voor iemands loopbaan speelt dit in het nadeel van vrouwen", aldus Elke Valgaeren.

Positief aan het beeld van de nomadische carrière, benadrukt Valgaeren, is dat "de impliciete mannelijke norm om naar carrières te kijken eruit verdwenen is zonder dat een nieuwe vrouwelijke norm ervoor in de plaats is gekomen."

Corine Van Hellemont
juni 2005

Notes & liens
(1) Valgaeren, E. (2005). Loopbanen van mannen en vrouwen in de ICT-sector. Diepenbeek, SEIN, LUC.
(2) Woodd, M. (2000). "The move towards a differente career pattern: are women better prepared than men for a modern career?" In: Career development international, 5 (2): 99-105.

Forum de l'article

 
Attribution-NonCommercial 2.0 Belgium