ADA : Femmes et nouvelles technologies  - Femmes et  IT - Femmes et TIC
 

zoek

Newsletter

 
 
 
Click hier om de rubriek af te drukken

Callcenteroperator

Minister Vandenbroucke reikt eerste ervaringsbewijs callcenteroperator uit

Tijdens de nationale vrouwendag op 11 november kreeg Anne-Marie Anthonissen van Minister van Onderwijs, Werk en Vorming, Frank Vandenbroucke het eerste ervaringsbewijs voor callcenteroperator in handen. Het ervaringsbewijs zet jarenlange beroepservaring om in een soort van diploma. Ada’s opleidingscentrum ATEL [1] en partner Randstad CallForce zijn in Vlaanderen erkende testcentra voor callcenteroperators.

Groot nieuws, niet alleen voor Ada die op haar stand op de Vrouwendag zowaar een minister op bezoek kreeg, maar ook voor alle in Vlaanderen werkzame callcenteroperators: wie al jaren aan de slag is als helpdeskmedewerk/st/er of telemarketeer kan zijn of haar ervaring nu ook verzilveren met een soort van diploma: het ervaringsbewijs.

Al doende leert men

Veel mensen hebben hun beroep al doende geleerd en beschikken dus over de nodige ervaring. Maar die bekwaamheid kunnen ze niet zwart op wit bewijzen omdat ze nooit de kans hebben gehad een diploma te halen. Anderen volgden wel een cursus, maar kregen geen officieel certificaat.

Zo verging het Anne-Marie Anthonissen. Ze werkt als callcenteroperator bij de Antwerpse Watermaatschappij en schreef zich bij ATEL in om haar ervaringsbewijs te halen.

Anne-Marie: "Net als voor de beroepen autobuschauffeur of industriële schilder kan je voor callcenteroperator niet echt studeren. Je leert het beroep door jarenlang ervaring op te doen. Met het ervaringsbewijs krijg je een kans om die vakbekwaamheid ook om te zetten in een diploma."

Het ervaringsbewijs is een officieel en algemeen erkend document van de Vlaamse overheid. Het verklaart dat je bewezen hebt het beroep in de praktijk te kunnen uitoefenen. Het maakt je ervaring tastbaar en is een formeel bewijs van je vakbekwaamheid.

Dubbel troef

Als werknemer bewijst het ervaringsbewijs zwart op wit dat je beschikt over de nodige vaardigheden en de kneepjes van het vak kent. Bij sollicitaties en contractbesprekingen is het document dan ook een unieke troef. Wie een ervaringsbewijs op zak hebt, staat sterk in zijn of haar schoenen en sterker op de arbeidsmarkt.

Ook voor de werkgevers is het ervaringsbewijs een troef. De proeven [2] werden mee door de sector opgesteld waardoor zij dus perfect weten wat het ervaringsbewijs waard is. Een tijdrovende sollicitatieprocedure om uit te vinden over welke competenties de kandidaten beschikken, is niet langer nodig.

Testcentrum

Voor verschillende beroepen [3] werden de belangrijke vaardigheden op een rijtje gezet. In een gesprek en een praktische proef kun je aantonen dat je die vaardigheden wel degelijk onder de knie hebt.

Wie op basis van zijn of haar ervaring als callcenteroperator een dergelijk officieel document wil, kan bij Ada-partner ATEL de nodige proeven afleggen [4]. Dit opleidingscentrum is op dit moment het enige in Vlaanderen erkende testcentrum voor het ervaringsbewijs van callcenteroperator [5].

Gert Demuys (ATEL): "Een callcenteroperator moet vlot kunnen communiceren, klantvriendelijk kunnen telefoneren en goed kunnen reageren op de klant. Ook moet je goed met courante informaticatoepassingen kunnen werken, vooral met databanken."

Tekortkoming

Voor mensen die nooit de kans hebben gehad een diploma te halen, biedt deze maatregel hopelijk extra kansen op werk. Naima Charkaoui, coördinator van het Minderhedenforum spreekt voor de allochtone Vlamingen, van wie een deel het door de scholingsgraad moeilijk heeft op de arbeidsmarkt:

"Om een maximaal effect te garanderen, dienen niet alleen werkgevers uit de privé-sector het ervaringsbewijs te erkennen maar ook de Vlaamse en lokale overheid; iets wat voorlopig onverenigbaar is met de personeelsstatuut van de overheidsambtenaren. Het Minderhedenforum roept de Vlaamse en lokale overheden op om het mogelijk te maken dat mensen ook in de ambtenarij en bij lokale overheden terecht kunnen met het ervaringsbewijs", aldus Charkaoui [6].

Minister Franck Vandenbroucke laat weten dat hiervoor de eerste stappen werden gezet.

Lize De Clercq
november 2006

[1] http://www.atel.be

[2] De officiële inhoud van de proef voor callcenteroperator vind je op http://www.ervaringsbewijs.be/callcenteroperator_proef.htm

[3] Het ervaringsbewijs bestaat al voor de beroepen autobuschauffeur, autocarchauffeur, begeleider buitenschoolse kinderopvang, callcenteroperator, industriële schilder en torenkraanbestuurder. De lijst met beroepen wordt voortdurend aangevuld. Vanaf 1 januari 2007 kan je ook voor andere beroepen een ervaringsbewijs halen. Meer info op: http://www.ervaringsbewijs.be/beroepen.htm

[4] Inschrijvingen: ATEL, Dienst Administratie Ervaringsbewijs - Tel: 03 641 08 65 - ervaringsbewijs@atel.be
- Lees ook het artikel op de website van ATEL

[5] ATEL organiseert deze testen in samenwerking met Randstad Callforce

[6] Uit: "Ervaringsbewijs geeft laaggeschoolden en nieuwkomers broodnodige kansen". Persbericht van het Minderhedenforum, 12 september 2006

Forum de l'article

 
Attribution-NonCommercial 2.0 Belgium