ADA : Femmes et nouvelles technologies  - Femmes et  IT - Femmes et TIC
 

zoek

Newsletter

 
 

In dezelfde rubriek:

Effecten van globalisering op het persoonlijke leven

Veranderingen in de werksituatie en de mythe van de mondialisering

Ada bouwt mee aan Gender Square in Second Life

Online gemeenschappen hertekenen het medialandschap

Consumenten werken gratis voor web 2.0

Web 2.0 wringt pers en reclame in een nieuw kleedje

 
Click hier om de rubriek af te drukken

Web 2.0 (1): zoekmachinemarketing en partnerprogramma’s

Online geld verdienen kan weer

Gratis email en schijnbaar onbeperkte webruimte voor blogs, foto’s, video’s,… hoe slagen internetbedrijven als Yahoo, MSN en Google er toch in om zulke hoge winstcijfers te boeken? Maak kennis met de nieuwe marketinggadgets van de online reclamewereld en lees Ada’s eerste artikel in een nieuwe reeks over web 2.0.

Na het ontploffen van de zeepbel zat de interneteconomie in een dip, maar anno 2006 herrijst een vernieuwd enthousiasme in online technologie en innovatie. Nieuwe fenomenen als videoblogging (vlogging), sociale netwerken, blogger_newsfeeds, podcasting en fotologs trekken heel wat bezoekers (1). Reclamebanners hebben afgedaan en nieuwe marketinginstrumenten steken de kop op. Online reclamebureau’s laten geen kans liggen om de consument via deze nieuwe kanalen tot bij de e-commerce sites te brengen.

In dit eerste artikel over “Web 2.0’’, de verzamelterm voor de nieuwe businessmogelijkheden van het internet, brengt Ada een overzicht van online reclame onder de vorm van zoekmachinemarketing, partnerprogramma’s en webzoekmotoren.

Bannervermijdingsgedrag

Tot vandaag hadden advertenties op websites vooral de vorm van grafische banners, die niks of weinig met de inhoud van de website of met de interesse van de bezoeker te maken hadden. De banners werden door de beoogde bezoekers dan ook genegeerd. Veel advertentieboeren reageerden daarop door de banners steeds opvallender en dus irritanter te maken, waardoor er nog minder op werd geklikt. De waarde van de advertenties daalde en er viel nog maar weinig geld mee te verdienen (2).

Zoektermen in opbod

Dat het met de grafische reclamebanners de verkeerde kant op ging was niet de zorg van grote internetreuzen als Yahoo, MSN en Google (3). Hun reclame-inkomsten situeren zich immers niet in de verkoop van banners, maar in de enorme zoekmachines die dagelijks door miljoenen mensen worden geraadpleegd. Ze redeneerden dat als bedrijven hoog in de resultatenlijst van een zoekopdracht willen komen, ze ervoor moeten betalen, en de zoekmachine marketing (in het Engels: Search Engine Marketing) was geboren (4).

Hoe gaat het in zijn werk? Via een systeem per opbod laten de reuzen adverteerders betalen om in een aparte kolom van de zoekresultaten te verschijnen, onder de titel "gesponsorde resultaten". Wie het meeste biedt voor een bepaalde zoekterm, krijgt de ereplaats en heeft de grootste kans om daadwerkelijk door potentiële kopers te worden aangeklikt.

Marktverdeling zoekmachines
Bron: Customermagnetism.com

Betalen doe je als adverteerder pas als surf/st/ers ook daadwerkelijk op je gesponsorde link hebben geklikt. Een geniaal systeem, want adverteerders bereiken niet alleen een reeds in hun product geïnteresseerd doelpubliek, ze zijn ook in staat de resultaten onmiddellijk te analyseren en hun reclamebudgetten effectiever in te zetten.

Adverteerders reageerden massaal op dit nieuwe gadget, en met slechts drie grote spelers (5) zijn de inkomsten uit de wereldmarkt voor zoekmachinemarketing ongetwijfeld gigantisch. Waar het om draait is zoveel mogelijk surf/st/ers gebruik te laten maken van jouw zoekmachine, wat meteen verklaart waarom de internetreuzen zoveel diensten gratis aanbieden en zo aan ‘klantenbinding’ doen.

Betaalde links op je website

Zoekmachinemarketing is niet de enige manier om op het internet via reclame geld te verdienen. Ook kleinere spelers kunnen een graantje meepikken en meedoen aan een partnerprogramma (in het Engels: affiliate program). Wie een goed draaiende website heeft, kan zich bij een affiliate netwerk inschrijven en webruimte verkopen voor tekstlinks, advertenties die onder de vorm van een link met een korte beschrijving in een speciaal kadertje op je website worden geplaatst.

Marktleider van dit fenomeen is Google’s programma AdSense (6). In het “Ads by Google” kadertje van je website plaatst Google automatisch links naar de websites van de bij Google adverterende bedrijven. Als webmaster-publisher wordt je betaald op het moment dat bezoekers van je site op zo’n link doorklikken. Alles gebeurt zowat automatisch, want Google beschikt over een ingenieus systeem dat de inhoud van je website afscant, zodat alleen tekstlinkadvertenties verschijnen die inhoudelijk iets met je website te maken hebben.

Partnerprogramma’s beweren naast inkomsten uit reclame ook gratis de inhoud van je website te verrijken, zonder het imago van je website aan te tasten. Het automatische karakter van Google’s AdSense stuit echter heel wat webmasters voor de borst, zeker als er op hun website links verschijnen die ze liever niet zien verschijnen, zoals links naar concurrenten (7). Nieuwe spelers zoals Text-Link-Ads (8) grijpen dan ook terug naar het meer ‘handmatige’ bemiddelingsmodel en stellen voor tekstlinks te verkopen aan adverteerders die via een statische link op jouw website hun ‘natuurlijke’ positie in zoekmachines verhogen (9).

In de markt voor partnerprogramma’s zijn naast de internetreuzen ook talloze gespecialiseerde reclamebureau’s actief (10). Ze treden op als tussenpersoon tussen leveranciers en websites en beheren zo zelf een affiliatenetwerk. Naast een vergoeding voor de geleverde bezoeker krijg je als webmaster vaak ook nog een extra vergoeding als een consument via de advertentie op je website iets koopt of aanvraagt, wat met de Engelse term performance based marketing wordt aangeduid (11).

Betaalde zoekmotor op je website

Een bijkomende manier om via je website geld te verdienen is het toevoegen van een zoekmotor, een extraatje van het Google AdSense programma. Met een Google-zoekvak kunnen bezoekers het web doorzoeken vanaf je website. Klikken bezoekers vervolgens op één van de gesponsorde resultaten die uit een vanop jouw site vertrekkende zoekopdracht voorkomt, dan betaalt Google je voor die klik. Het Google-zoekvak kan ook gratis als webzoekmotor worden geplaatst, waarmee bezoekers je eigen website doorzoeken (12).

Lize De Clercq
februari 2007

Noten & links
(1) In een volgend artikel van deze reeks over interneteconomie brengt Ada een uitgebreid overzicht van deze nieuwe webfenomen. Houdt Ada’s nieuwsbrief nauwlettend in het oog!
(2) Uit: Geld verdienen met advertenties op je website
(3) Voor een rangschikking van de meest bezochte sites zie Alexa.com
(4) Leiders in de zoekmachinemarketing zijn AdWords van Google en Search Marketing van Yahoo
Lees meer over zoekmachinemarketing:
- CustomerMagnetism.com
- Reportage: Search engine marketing congres
- Handboek Zoekmachinemarketing van Keesjan Deelstra
(5) Volgens Customermagnetism.com leidt Google de markt voor zoekmachines: 67% van alle zoekopdrachten verlopen via Google, gevolgd door Yahoo (17%) en MSN (10%)
(6) AdSense van Google
(7) Je kan via filters wel aangeven welke links je wil blokkeren, maar het systeem is niet waterdicht
(8) Text-Link-Ads
(9) Wie hoog in de gewone (natuurlijke) zoekresultaten wil terechtkomen, heeft er alle belang bij dat zoveel mogelijk drukbezochte sites naar de desbetreffende websites linken, aldus Google
Lees meer in:
- How can I improve my site’s ranking?
- Why is search engine positioning so important?
- Tips en trucs voor webmasters om hoger in de zoekresultaten te komen
(10) Een aantal reclamebureaus’s en bijkomende informatie over partnerprogramma’s vind je bijvoorbeeld vermeld in Geld verdienen als affiliate in partnerprogramma’s (11)

- Een beknopte beschrijving van Performance Based Marketing en Affiliate Marketing vind je in PBM: waar gaat het nu precies over?
- Een cijfervoorbeeld van zo’n affiliatenetwerk vinden we op Affiliate marketing netwerk M4N: conversiecijfers online
(12) Uit: Google AdSense voor zoeken

^Paginatop^

Forum de l'article

 
Attribution-NonCommercial 2.0 Belgium