ADA : Femmes et nouvelles technologies  - Femmes et  IT - Femmes et TIC
 

zoek

Newsletter

 
 

In dezelfde rubriek:

Moderne ouders zijn e-ouders

Cyberspace for girls in Nederland

Diversiteit maakt vrouwen onzichtbaar

Kies voor de IT!

 
Click hier om de rubriek af te drukken

ICT-overheidscampagnes

Juliette, Ginette en het spiegeleffect

Voor de overheid lijkt geen inspanning te veel om de Belgen op het internet te krijgen. Vorig jaar bracht het FedICT de campagne (met televisiespotje, website en brochure) ’Ginette’, dit jaar de internet-informatiecampagne ’Juliette, koningin van het net’, gerealiseerd door het Waals Agentschap voor Telecommunicatie (AWT). ADA zette beide campagnes en vrouwelijke hoofdrolspelers voor de spiegel en vergeleek het effect. In welke mate richten ze zich tot de burger, dan wel tot de consument?

Iedereen herinnert zich nog wel Ginette, de jaren vijftig huisvrouw die de hoofdrol speelde in de gelijknamige federale overheidscampagne van FedICT (1). Ginette had zo’n schrik van computers en internet dat ze haar laptop met de deegrol te lijf ging. De campagne zorgde eind 2005 voor heftig protest. Adjectieven als seksistisch, schandalig, en choquerend werden in de mond genomen om het achterhaalde vrouwbeeld aan te klagen. Dat vrouwen en techniek niet te rijmen zijn, wordt al vaak genoeg gezegd en daar hoeft de overheid niet nog een schepje bovenop te doen. Ook niet onder de vorm van humor, zo werd geopperd.

Eerste indruk


Ginette

Wie de moeite deed om verder te kijken dan de televisiespot "Ginette" kon er nochtans niet naast kijken: Ginette overwon haar computerangst en schreef er zelfs een boek over, een handboek om anderen te helpen veilig te internetten. Helaas ontging de meeste mensen deze subtiliteit. In de herinnering van velen blijft Ginette de Ginette van vóór haar transformatie: een voor altijd domme informaticavrezende huisvrouw. Om maar te zeggen hoe belangrijk de eerste indruk van iemand soms kan zijn...

 

In de internet-informatiecampagne van het Waals Agentschap voor Telecommunicatie (AWT) ’Juliette, koningin van het net’ wordt de hoofdrol net als in de FedICT-campagne door een vrouw vertolkt (2).

"De bedoeling van de campagne was enkele korte ’infotainment’ spotjes te maken met een sympatiek en toegankelijk personage dat noch ’nerd’, noch ’geek’, noch ’Ginette-achtig’ was," lichtte Pierre Colle van AWT ons toe tijdens zijn presentatie op Digitales 2006. En inderdaad, welk ander beeld dan die van een jonge, aantrekkelijke en spontane vrouw kan doorgaan voor de tegenpool van de ’nerd’ die stereotiep mannelijk, onverzorgd en asociaal is? Een jonge, aantrekkelijke en behulpzame vrouw in beeld verkoopt altijd, moeten ze bij AWT hebben gedacht.

Wat er ook van zij, in de AWT-campagne is geen sprake van subtiliteiten en zijn ook geen verkeerde indrukken mogelijk. In de tv-spotjes beantwoordt Juliette de telefoonoproepen van computergebruikers met internetproblemen en toont ze de televisiekijker/ster hoe eenvoudig internetten is. In tegenstelling tot Ginette is Juliette van in het begin de persoon die ze is. Als hedendaagse vrouw is ze assertief, met de techniek mee en vaardig op het internet.

Burger of consument?

De grenzen tussen informatie en aansporen tot consumptie kunnen soms heel dun zijn. Zowel Juliette als Ginette zijn creaties van de publieke overheid die tot doel hebben de burger te informeren, of is het eerder de consument doen consumeren?

In een vorig artikel op deze site (3) onderstreepten we het commercieel en exclusief afgeleiden van de Ginette-campagne naar het terrein van de eigendomssoftware en de privébedrijven om internetproblemen op te lossen. Dat er ook vrije software bestaat wordt gemakshalve vergeten. In de schaduw van Ginette staan de vele sponsorende bedrijven op hun commerciële strepen: zij moeten return zien.


Juliette

In de Waalse Julliette-campagne is geen sprake van sponsorende bedrijven, toch niet met naam en toenaam, maar daarom is haar doelstelling er niet minder economisch op. Het Waals Agentschap voor Telecommunicatie heeft maar één missie en die is de consumptie bevorderen en daardoor de Waalse economische groei stimuleren van de bedrijven die baat hebben bij het feit dat zoveel mogelijk mensen aangesloten zijn op het internet. Burger of consument? Gelukkig kunnen we dat zelf nog bepalen...

Eléonore Seron
juni 2006

Noten & links
(1) www.peeceefobie.be
(2) Juliette, Reine du Net!
(3) Lees ook Ada’s artikel Schiet Peeceefobie-campagne haar doelpubliek voorbij?

^Paginatop^

Forum de l'article

 
Attribution-NonCommercial 2.0 Belgium