ADA : Femmes et nouvelles technologies  - Femmes et  IT - Femmes et TIC
 

zoek

Newsletter

 
 

In dezelfde rubriek:

Interview met Sabine, helpdeskmedewerkster bij KBC Verzekeringen

Interview met Marleen, webmaster bij XI Multimedia Solutions

Interview met Erna, analist-programmeur bij Smart solutions

Interview met Rose, lesgeefster netwerkbeheer bij Technifutur

Interview met Machtelt Garrels, Linux consultant

Interview met Concilia Bagaragaza, analist-programmeur bij Seneffe l’Interactive

Interview met Fabienne, webmaster bij Intrasoft

Interview met Yannick Renotte, analist-programmeur bij Sylis

Interview met Yin, PC-techniekster

Interview met Stéphanie Malchair, ERP-consultant bij Ordiges

Portret van twee vrouwelijke ICT-coördinatoren

Portret van een databasebeheerder bij KBC Bank

Interview met Caroline, informatiearchitecte bij de KBC-groep

Anne Stevens, SAP projectleidster & ERP projectleidster sinds 5 jaar

Interview met Isabelle, databasebeheerster bij Ezos

Interview met Belgin, PC-techniekster bij Gecotec, een bedrijf voor IT-diensten

 
Click hier om de rubriek af te drukken

Interview met Angélique Eloy, PC/netwerkbeheerder

Sinds tweeëneenhalf jaar is Angélique Eloy PC/netwerkbeheerder bij de opleidingsdienst van de Franstalige VDAB (FOREM) in de regio van Verviers. In haar eentje beheert ze een informaticapark van meer dan 200 PC’s, acht servers en een niet onaardig aantal printers. En om alles nog wat spannender te maken, is het netwerk verspreid over vijf centra, gelegen in een straal van een dertigtal kilometers. Als ze ons vertelt over haar beroep, laat ze haar enthousiasme de vrije loop.


Angélique Eloy

We bevinden ons hier in het opleidingscentrum in Heusy. Is dit je voornaamste werkplek?
Ja, welkom in mijn koninkrijk! Mijn verontschuldigingen voor de warboel van kabels en computers die in reparatie zijn. Het is hier nogal krap, nochtans probeer ik de wanden voortdurend op te schuiven… Maar om op je vraag te antwoorden, ja, hier op deze telefoon komen de vragen om hulp binnen. Sommige problemen zijn telefonisch te verhelpen, andere vereisen dat ik me ter plaatse begeef.

België telt nog niet veel vrouwen die het beroep van informatica-technieker uitoefenen
Inderdaad, we zijn pioniersters. Maar mij bevalt het. Ik had eerst een ander beroep. Een beroep dat niets met informatica te maken had. Ik ben tien jaar opvoedster geweest en ontfermde me over personen met een handicap. Ik hield van die job. Menselijke relaties hebben altijd veel voor mij betekend. Mensen helpen, dat is mijn ding. En in mijn huidige job doe ik dat nog altijd, want ik depanneer mensen door hun informaticaproblemen op te lossen.

Je bent dus een andere richting ingeslagen en hebt je omgeschoold?
Inderdaad, ik heb het risico genomen om het over een andere boeg te gooien. Ik heb wel eerst moeten slagen in een aantal proeven voor ik toegelaten werd tot de opleiding van PC/netwerkbeheerder. Een opleiding van zes maanden, georganiseerd door Technifutur (1). Daar heb ik alles geleerd. We waren met drie vrouwen op 24. In vergelijking met de anderen had ik van in het begin een heel laag niveau. Ik denk dan ook dat ik, van de ganse klas, nog het meeste heb geleerd.

Hoe heb je je huidige job gevonden?
Eigenlijk was ik nog in opleiding. Ik moest nog mijn bedrijfsstage afwerken toen ik vernam dat FOREM (ndvr: Franstalige VDAB) drie vacatures had voor "informatica operatoren" en meer bepaald één persoon zochten voor de regio Verviers. Ik solliciteerde. Ik moest een schriftelijk examen afleggen, nogal algemeen, waarmee mijn informaticakennis werd getest, gevolgd door een motiveringsgesprek. Verder kreeg ik ook psychotechnische en persoonlijkheidsproeven,… en ik kreeg de job. Hier bij FOREM heb ik wel geluk gehad. Ik kreeg tijd om mij in te werken. Een private onderneming verlangt gemakkelijker onmiddellijk rendement.

Welke taken verricht je dagelijks?
Oh! Mijn taken zijn erg uiteenlopend. Ik moet uiteraard de problemen oplossen die inherent zijn aan het goed functioneren van een computerpark. Ik moet ook de technologische evoluties op de voet volgen en de veranderingen die daaruit voortvloeien implementeren. Ik help ook bij het kiezen van nieuwe vormingsprogramma’s en installeer ze. Dit veronderstelt een nauwe samenwerking met de mensen die instaan voor de opleiding. Ik moet uiteraard rekening houden met hoe zij te werk gaan. Als ik nieuwe software installeer, vraag ik hen altijd eerst om die uit te testen. En het gebeurt wel eens dat er spanningen ontstaan. Als iemand zomaar eender wat doet op zijn of haar computer, moet je vastberaden uit de hoek komen. Dat kan gaan tot het verbieden van de toegang tot de server. De risico’s zijn te groot, andere gebruikers mogen niet in moeilijkheden worden gebracht.

Wat boeit je het meest aan je beroep?
Problemen oplossen. Zoeken tot ik de oplossing vind, daar houd ik van. Bijvoorbeeld, een jaar na mijn indiensttreding werd de vloerbekleding in het centrum van Heusy vervangen. Ik heb ervan geprofiteerd om de ganse bekabeling opnieuw te doen. De oude bekabeling was coaxiaal, wat niet bevorderlijk is om de oorsprong van een probleem te ontdekken, en die heb ik vervangen door UTP bekabeling. Ik ben er de hele maand juli zoet mee geweest.

Wat zou je zeggen tegen iemand die dezelfde richting als jij zou willen inslaan?
Dat je voor alles gepassioneerd moet zijn. Je moet er van houden om zelf problemen op te lossen. Dat je over een gezonde dosis relationele bekwaamheden moet beschikken, je vlug iets moet kunnen begrijpen en de dingen ook goed kunnen uitleggen. Geduld moet je ook hebben. Maar bovenal moet je weten dat je niet alles weet,… en dat, bijvoorbeeld, in plaats van je tijd te verliezen met prutsen, het soms beter is alles van voren af aan opnieuw te installeren.

Interview opgetekend door: Christine Leruth
januari 2005

(1) www.technifutur.be

^Paginatop^





Forum de l'article

 
Attribution-NonCommercial 2.0 Belgium