ADA : Femmes et nouvelles technologies  - Femmes et  IT - Femmes et TIC
 

zoek

Newsletter

 
 

In dezelfde rubriek:

Wat leerkrachten denken over meisjes en informatica

Persoonlijke thema’s populairst

Vrouwelijke politici scholen zich bij

De digitale kloof weer een stukje kleiner

Persbericht : Antwerpen - 16/08/2006 - iPatch work

Oud traint oud

Our server, ourselves!

 
Click hier om de rubriek af te drukken

iPatchwork

Meisjes weven digitale lappendeken op Laundry Day

ADA organiseerde tijdens het festival Laundry Day [1] op 2 september 2006 de workshop iPatchwork. Dankzij de steun van verschillende verenigingen en Antwerpse hogescholen weefden een honderdtal meisjes op een videowall een digitale lappendeken en konden zij in een relaxte sfeer met informaticastudenten van gedachten wisselen.

Klik voor het bekijken van de video

Vroeger drukten meisjes en vrouwen zich artistiek voornamelijk uit met naald en draad. Lappendekens (patchwork) staan daarom bekend als een typisch product van vrouwelijke artistieke expressie. Op 2 september kregen vijftigduizend festivalgangers een lappendeken gepresenteerd die door de digitale naald en draad van honderd moderne meisjes in elkaar was gezet: een iPatchwork.

De ‘naaisters’ kregen elk een camera waarmee ze een foto (een lapje) van de deken gingen maken. Het lapje gingen ze vervolgens bewerken op een computer en projecteren op een videowall, een muur (of deken) van 16 computerbeeldschermen die elk met een andere computer was verbonden. De meisjes die met een camera op pad gingen, kregen de opdracht om beelden rond een bepaald thema te verzamelen. Bijvoorbeeld “witter dan wit” of “alles i”. Zo kon bij de projectie met behulp van beeldbewerkingssoftware eindeloos worden gevarieerd op die thema’s.

In dancings en op feesten wordt vaak iets soortgelijks gedaan door de VJ (vergelijk ook met de DJ die met muziek werkt). Door dit spelen met computerbeelden “lappendeken” te noemen, kreeg deze nieuwe techniek letterlijk een plaatsje naast het traditionele handwerk (weven, borduren en breien) dat we historisch gezien zo typisch vrouwelijk vinden. Dat gaf meisjes (én jongens) de kans om spelenderwijs op een nieuwe manier naar informatica te kijken.

Tijdens de workshop iPatchwork werden de meisjes ingewijd in de basis skills van foto- en videomontage, vj’en en e-reporting door de professionals van ADA, Constant, bolwerK, JES, de Karel De Grote-hogeschool, de Hogeschool Antwerpen Paardenmarkt, Unfold en CVO Deurne [2]. De festivalsfeer op Laundry Day zorgde er verder voor dat meisjes ongedwongen met een aantal vrouwelijke en mannelijke informaticastudenten van gedachten konden wisselen over informatica en het beroep.

- Bekijk de videomontage van de activiteit en het digitale lappendeken iPatchWork.
- De stiksels en foto’s die aan de basis lagen van het lappendeken, samen met enkele sfeerfoto’s vindt u op de website van constant vzw.

Corine Van Hellemont
Marlies Klooster

september 2006

[1] Laundry Day is een jaarlijks muziek- en dansfestival. De naam van het festival verwijst naar de dag waarop vrouwen vroeger samen de was deden.

[2]
- Atel
- bolwerK
- Constant vzw
- JES vzw - Jeugd & stad
- Karel de Grote-Hogeschool
- Hogeschool Antwerpen Paardenmarkt
- Unfold
- CVO Deurne

Forum de l'article

 
Attribution-NonCommercial 2.0 Belgium