ADA : Femmes et nouvelles technologies  - Femmes et  IT - Femmes et TIC
 

zoek

Newsletter

 
 

In dezelfde rubriek:

Interview met Sabine, helpdeskmedewerkster bij KBC Verzekeringen

Interview met Marleen, webmaster bij XI Multimedia Solutions

Interview met Erna, analist-programmeur bij Smart solutions

Interview met Rose, lesgeefster netwerkbeheer bij Technifutur

Interview met Machtelt Garrels, Linux consultant

Interview met Concilia Bagaragaza, analist-programmeur bij Seneffe l’Interactive

Interview met Fabienne, webmaster bij Intrasoft

Interview met Yin, PC-techniekster

Interview met Stéphanie Malchair, ERP-consultant bij Ordiges

Interview met Angélique Eloy, PC/netwerkbeheerder

Portret van twee vrouwelijke ICT-coördinatoren

Portret van een databasebeheerder bij KBC Bank

Interview met Caroline, informatiearchitecte bij de KBC-groep

Anne Stevens, SAP projectleidster & ERP projectleidster sinds 5 jaar

Interview met Isabelle, databasebeheerster bij Ezos

Interview met Belgin, PC-techniekster bij Gecotec, een bedrijf voor IT-diensten

 
Click hier om de rubriek af te drukken

Interview met Yannick Renotte, analist-programmeur bij Sylis

"Programmeren is een zeer uitgebreide onderneming. Aan het begin van een project lijken het aantal taken die je moet uitvoeren oneindig, maar je moet vooral niet panikeren. Je moet kalm blijven en methodisch werken, dan draag je snel de vruchten van je werk. Het is een erg creatieve en waardevolle job."
Bekijk de video

Yannick Renotte werkt sinds januari 1991 by SYLIS, een bedrijf dat informaticadiensten levert aan andere bedrijven. Yannick werkt ’in opdracht’ en verblijft soms geruime tijd bij een bepaalde klant.


Yannick Renotte

Hoe ben je uiteindelijk analist-programmeur geworden?
Na mijn humaniora spoorde mijn familie mij aan om informatica te kiezen, omdat ik zo graag wiskunde deed. Maar ik dacht dat het enorm saai zou zijn om de hele dag voor een computerscherm te zitten en ik koos voor de driejarige opleiding van Sociaal Assistent. Uiteindelijk heb ik dat beroep nooit uitgeoefend. In 1989 begon ik te werken in een KMO in het luikse, waar ik vanalles moest encoderen. ’s Avonds volgde ik een cursus analist-programmeur en op zaterdag volgde ik een RVA-cursus D base. In januari 1991 begon ik bij SYLIS te werken als analist-programmeur. Je kan voor analist-programmeur een dag- of avondopleiding volgen. Eens de opleiding erop zit ken je de theorie, maar kennis van de praktijk komt slechts met de jaren. Ook ga je je met de tijd meestal specialiseren in een bepaald domein.

Waaruit bestaat het beroep van analist-programmeur?
Zoals de naam het aangeeft bestaat het beroep uit twee essentiële etappes:

1. Het analysegedeelte bestaat erin de vraag van de klant te analyseren. Op basis van een gesprek met de klant (vaak de projectverantwoordelijke) moet je precies achterhalen wat je moet bereiken. Daarna leg je samen met de klant de details van het project vast.
2. Het programmatiegedeelte bestaat erin het project te vertalen naar een programmeertaal die de machine kan verstaan. Daarna wordt het project aan de klant voorgelegd en worden een serie tests uitgevoerd. Om het programma operationeel te laten worden is het belangrijk:

  • dat het programma werkt ;
  • dat het praktisch is ;
  • dat het betrouwbaar is ;
  • dat het overeenkomt met de vraag van de klant

Kan je ons iets meer vertellen over ’het werken in opdracht’?
Bij SYLIS betekent dit dat ik voor een bepaalde klant software moet ontwerpen om de kwaliteit en de betrouwbaarheid van het werk te verhogen. Op dit moment bv. werk ik voor EUROGAL (Cockerill Sambre groep) aan de programmatie van een galvanisatielijn. De opdrachten bij een klant duren soms verschillende maanden, soms zelfs jaren. Je weet nooit waar je precies terecht zal komen, de klanten en sectoren zijn vaak heel uiteenlopend en iedere klant heeft zijn eigen manier van werken waaraan je je moet aanpassen. Op die manier is het werk wel nooit routineus.

Hoe zou je het werk van een analist-programmeur omschrijven?
Het is heel plezant werk en ook heel afwisselend, helemaal niet routineus zoals wel vaak wordt gedacht. Het werken in opdracht brengt op zich al veel afwisseling, want meestal werk je in een totaal andere omgeving dan je vorige opdracht. Je ontmoet telkens ook een ander type mensen, met een eigen vakjargon, dat je moet aanleren als je wil analyseren wat ze juist van een programma verlangen. Het vinden van een ’gemeenschappelijke’ communicatietaal is een heel interessante ervaring: vaak spreken wij iets teveel in ’computertaal’ en de klant teveel in dagdagelijkse termen.

Wat zijn de kwaliteiten van een goede analist-programmeur?
Je moet goed kunnen organiseren en je vooral goed kunnen concentreren. Je moet kunnen doorzetten maar tegelijk erg soepel zijn. Zelfstandig kunnen werken en een open geest hebben zijn ook belangrijke eigenschappen. En je moet vooral gemotiveerd zijn. Aan het begin van een project lijken het aantal taken die je moet uitvoeren oneindig, maar je moet vooral niet panikeren. Je moet kalm blijven en methodisch werken, dan draag je snel de vruchten van je werk. Programmeren is een zeer uitgebreid terrein. Er bestaan heel wat computersystemen en een hele waaier aan programmeertalen, je kan ze niet allemaal vlot onder de knie krijgen. De beste oplossing is je specialisatieterrein afbakenen en een gezonde dosis nieuwsgierigheid behouden voor wat er in de brede programmeerwereld gaande is. Programmeren is een erg creatieve en waardevolle job, waarin je ook moet beschikken over communicatievaardigheden, want je moet overleggen met zowel de klant als met collega’s. Ook flexibiliteit in werkuren is een vereiste, want je moet je aanpassen aan het uurrooster van de klant. Over een auto beschikken is in dit beroep dan ook geen overbodige luxe!

Is het moeilijker om je als vrouw te integreren in dit beroep?
Er bestaat niet zoiets als vrouwelijke analist-programmeurs aan de ene kant en mannelijke aan de andere kant. Een analist-programmeur doet wat de klant van hem of haar verlangt en over het resultaat kan alleen de gebruik/st/er oordelen. Man of vrouw, bekwaamheid is wat telt in dit beroep. In al de jaren dat ik al als analist-programmeur werk heb ik als vrouw nooit negatieve reacties gehad of moeilijkheden ondervonden.

Hoe combineer je je werk met je gezin?
De meeste mensen hier werken voltijds, maar sinds twee jaar heb ik het geluk 4/5 te mogen werken. Welke dag ik juist vrijneem is meestal in samenspraak met de klant waarvoor ik op dat moment werk. Ik heb voor dit deeltijds regime gekozen omdat ik meer tijd met mijn dochtertjes wou doorbrengen. Op een dag zei één van mijn dochtertjes immers tegen me: "mama, je zegt nu al drie weken: ’volgende week’ "





Forum de l'article

 
Attribution-NonCommercial 2.0 Belgium