ADA : Femmes et nouvelles technologies  - Femmes et  IT - Femmes et TIC
 

zoek

Newsletter

 
 

In dezelfde rubriek:

Interview met Sabine, helpdeskmedewerkster bij KBC Verzekeringen

Interview met Marleen, webmaster bij XI Multimedia Solutions

Interview met Erna, analist-programmeur bij Smart solutions

Interview met Rose, lesgeefster netwerkbeheer bij Technifutur

Interview met Machtelt Garrels, Linux consultant

Interview met Concilia Bagaragaza, analist-programmeur bij Seneffe l’Interactive

Interview met Fabienne, webmaster bij Intrasoft

Interview met Yannick Renotte, analist-programmeur bij Sylis

Interview met Yin, PC-techniekster

Interview met Stéphanie Malchair, ERP-consultant bij Ordiges

Interview met Angélique Eloy, PC/netwerkbeheerder

Portret van twee vrouwelijke ICT-coördinatoren

Interview met Caroline, informatiearchitecte bij de KBC-groep

Anne Stevens, SAP projectleidster & ERP projectleidster sinds 5 jaar

Interview met Isabelle, databasebeheerster bij Ezos

Interview met Belgin, PC-techniekster bij Gecotec, een bedrijf voor IT-diensten

 
Click hier om de rubriek af te drukken

Interview

Portret van een databasebeheerder bij KBC Bank

Een databasebeheerder word je niet van dag op dag. Maar wat je vooropleiding ook is, naar het beroep leiden vele wegen. Getuige hiervan Nicole De Sitter. Na een licentie muziekconservatorium en een jaar lesgeven, koos ze voor een totale ommekeer: ze leerde programmeren. Tien jaar werkte ze als programmeur, eerst bij de Cera Bank, daarna bij de KBC Bank. Uiteindelijk vond ze het beroep van haar dromen als databasebeheerder.


Nicole De Sitter, databasebeheerder
Aan Nicole De Sitter te horen, kan het leven soms verkeren. Een auto-ongeluk maakte abrupt een einde aan haar onderwijscarrière. Veel rechtstaan voor de klas zat er niet meer in, maar bij de pakken blijven neerzitten deed ze niet. Ze moest en zou een beroep vinden dat vooral zittend kon worden uitgeoefend en uitdagend genoeg was om aan haar karakter tegemoet te komen.

Na haar revalidatie koos ze zonder aarzelen voor een VDAB-opleiding programmeren. Waarom ze koos voor deze opleiding en geen andere? "Omdat ik me sowieso altijd aangetrokken voel tot wat ik niet kan. En programmeren kon ik niet. Trouwens, die VDAB-opleiding van vijf, zes maanden was zeer uitdagend. Ik leerde er onder andere programmeren in Pascal, C en Cobol. Vooral die laatste programmeertaal kon ik goed gebruiken tijdens mijn half jaar stage bij de ex-Cera Bank en ook later, want na mijn stage, in 1992, bood Cera Bank mij een contract aan, wat ik dan ook graag aannam."

Beroepsoriëntatie-interviews

"Ik heb tien jaar lang programmeerwerk gedaan, ook nog enige tijd na de fusie van Kredietbank, ABB en Cera Bank tot KBC. Na zoveel jaren was mijn job als programmeur echter een routinejob geworden. Ik werkte op het domein van Sparen en Beleggen en er dienden zich nog weinig uitdagingen aan. In 1998-99 vroeg ik een mutatie aan, maar op dat moment bleek dat niet mogelijk. De fusie moest nog verwerkt worden en de overgang naar het jaar 2000 en de invoering van de Euro diende zich aan. De KBC Bank had al haar programmeurs hard nodig."

"Omdat ik echt nood had aan verandering, aarzelde ik geen moment deel te nemen aan de Mission Oriented Interviews die de KBC Bank organiseerde. Dit zijn beroepsoriëntatie-interviews die polsen naar je persoonlijke interesses en kwaliteiten, compleet los van het werk dat je doet. Na die doorlichting kreeg ik bij de KBC Bank maar liefst drie verschillende jobs aangeboden. Ik koos uiteindelijk voor de job van databasebeheerder in Leuven. Doorslaggevend was dat Leuven niet ver is vanwaar ik woon en ik er een collega kende die ook heel lang programmeerwerk had gedaan. Net als ik zag ook hij een doorstroming van programmeur naar technisch ontwerper of analist niet zitten. Hij had zich helemaal gevonden in de job van databasebeheerder. In 2002 maakte ik de overstap."

Cursussen en opleiding op de werkvloer

Nicole De Sitter is ondertussen al drie jaar databasebeheerder op de dienst ODA (Ontwikkeling Design Advies) van de financiële instelling KBC Bank. Samen met een aantal collega’s staat ze in voor fysische wijzigingen en toegang tot de databases. Programmeren zit er in de strikte betekenis van het woord niet meer in.

"Een database is eigenlijk een gestructureerde verzameling van gegevens die kunnen worden opgeslagen en door een groot aantal onafhankelijke gebruikers opgevraagd. Het is onze taak alles kwalitatief en volgens de regels van het spel te laten verlopen. Een tabel mag je bijvoorbeeld niet zomaar een naam geven, daar heeft KBC specifieke standaarden voor."

"In het begin leerde ik heel veel op de werkvloer zelf en ik had het geluk samen te werken met een collega die al twintig jaar ervaring had. Ik volgde ook een aantal cursussen, soms van één dag, soms van vijf dagen: Clearcase, Unix, Oracle en uiteraard ook een cursus databasebeheer. Dit najaar staat een cursus Performantie op het programma. Het is immers iets dat ik nog niet helemaal onder de knie heb: databases moeten niet alleen kwalitatief goed in mekaar zitten, belangrijk is ook dat de wachttijd voor het opvragen van gegevens binnen de perken blijft en andere mensen er niet door gehinderd worden."

Bedrijfscultuur

Beroepsoriëntatie-interviews, opleidingen betaald door het bedrijf,... werken bij KBC Bank lijkt wel het paradijs op aarde voor al wie vooruit wil en houdt van veranderingen. Maar wat met de combinatie arbeid-gezin?

"Bij KBC Bank kan iedereen tussen 7 en 10 uur ’s ochtends beginnen en eindigen tussen 15 en 18 uur. Zelf werk ik 80%, ik kan de woensdag dus vrijhouden voor mijn kinderen. Op onze dienst werken een zestigtal mensen en ongeveer tien van hen werken deeltijds, ook enkele mannelijke collega’s. De 4-dagen werkweek (80%) is het meest populair. Maar naast een groot aantal vakantiedagen kan je bij de KBC Bank ook genieten van een flexibel glijtijdsysteem. De combinatie werk-gezin kan dus wel degelijk vlot geregeld worden. Tijdens de grote vakantie is er ook kinderopvang. Mijn kinderen komen dan mee naar het werk en vertrekken samen met alle andere kinderen van KBC-werknemers naar een speelplein, en spelen daar tot ons werk erop zit."

"Omdat binnen onze groep de permanentieregeling in volle herwerking is, kan ik moeilijk in detail treden. Maar van wacht zijn is voor mij nooit een probleem geweest. Eén weekend om de vier maanden van wacht zijn is iets dat je zonder moeite maanden op voorhand thuis kan inplannen."

Vrouw-zijn

Dat Nicole De Sitter één van de weinige vrouwelijke databasebeheerders is op de dienst vindt ze niet erg. Haar mannelijke collega’s behandelen haar als gelijke. Toch vindt ze het merkwaardig dat ze ook op de Database-afdeling in Mechelen en tijdens cursussen maar weinig vrouwen tegenkomt. Nochtans meent ze op de KBC-ontwikkelingsdiensten onder de programmeurs, technische ontwerpers en analisten evenveel vrouwen als mannen te tellen.

"Misschien ligt dat aan het feit dat vrouwen vooral graag inhoudelijk bezig zijn, terwijl wij databasebeheerders ons van dat inhoudelijke minder hoeven aan te trekken. Wij zijn vooral technisch bezig met de vorm. Op school ging mijn voorkeur daar ook al naar uit. Wat mij boeide aan taal was de grammatica en niet zozeer de inhoud van de teksten. Wat er ook van zij, als databasebeheerder, man of vrouw, moet je goed in team kunnen functioneren en je moet goed kunnen luisteren, geduldig zijn en punctueel. Bovenal moet je ook leergierig zijn en blijven, zeker als je de routine ver van je job wenst te houden."

Corine Van Hellemont
september 2005

Forum de l'article

 
Attribution-NonCommercial 2.0 Belgium