ADA : Femmes et nouvelles technologies  - Femmes et  IT - Femmes et TIC
 

zoek

Newsletter

 
 

In dezelfde rubriek:

Juliette, Ginette en het spiegeleffect

Moderne ouders zijn e-ouders

Diversiteit maakt vrouwen onzichtbaar

Kies voor de IT!

 
Click hier om de rubriek af te drukken

ICT-les voor meisjes én leerkrachten in Drenthe

Cyberspace for girls in Nederland

Tijdens het project Cyberspace For Girls in het Noord-Nederlandse Drenthe hebben meisjes gescheiden van jongens computerles gekregen. “Nu weten we net zoveel als de jongens en misschien nog wel wat meer,” aldus één van de deelnemende meisjes.

“Hoewel meisjes vol overgave vele uren per week surfen op Internet, chatten, en msn-en, staan ze niet vooraan om hun computervaardigheden verder te ontwikkelen,” staat te lezen in een verslag van het Nederlandse project Cyberspace For Girls, een initiatief van het Emancipatie Adviesbureau Enova uit de Noord-Nederlandse provincie Drenthe. Tijdens het project hebben meisjes gescheiden van jongens computerles gekregen. Daarnaast zijn 21 vrouwen opgeleid om de (in totaal) 76 meisjes op een speelse manier les te geven in techniek en ICT. “Nu weten we net zoveel als de jongens en misschien nog wel wat meer,” aldus één van de deelnemende meisjes.

Afgelopen juni vond de evaluatie van het project plaats waarbij Anneke Haarsma als vertegenwoordiger van de provincie (een sponsor van het project) een aantal bestaande vooroordelen kernachtig verwoordde: “Cyberspace legt de vinger op de zere plek. Is Nederland wel zo vooruitstrevend en geëmancipeerd? Immers uit cijfers blijkt dat slechts 8% van de jongeren die een technische opleiding volgt vrouw is. Het project riep reacties op als ‘Waarom alleen een project voor meisjes?’ en ‘Dat is toch niet nodig!’ Het is dus wel nodig. Als provincie hebben wij het project dan ook van harte ondersteund.”

Tijdens de evaluatie was ook Minister Maria Van der Hoeven van Onderwijs uitgenodigd. Zij heeft beloofd te gaan onderzoeken of het geld dat Drentse basisscholen van haar ministerie krijgen voor computeronderwijs wel goed wordt besteed. Tijdens het project is namelijk ook duidelijk geworden dat er op de scholen veel te weinig computerwerkplekken zijn en dat de computers verouderd zijn.

Projectleider Margriet Ensing van Enova vertelt dat zij inmiddels aan een aantal vervolgprojecten is begonnen, waaronder de samenstelling van een handboek over meisjes en techniek om te gebruiken op ouderavonden en tijdens lerarenvergaderingen.

En in België ontwikkelde Ada...
In België ontwikkelde Ada de “Cybersoda”. Dit zijn informaticalessen waarbij meisjes tussen 9 en 15 jaar de hardware leren kennen, de PC openschroeven en weer in elkaar steken, leren websites bouwen, proeven van programmeren en aan beeldbewerking en e-reporting doen. In dit kader organiseert Ada ook trainingsweken voor vrouwelijke leerkrachten en opvoeders.

- Lees meer over het pedagogische koffertje "Cybersoda"
- Lees meer over de Cybersoda workshops

Marlies Klooster
september 2006

Links
- http://www.cyberspaceforgirls.nl
- http://www.meidenpleindrenthe.nl

Forum de l'article

 
Attribution-NonCommercial 2.0 Belgium