ADA : Femmes et nouvelles technologies  - Femmes et  IT - Femmes et TIC
 

zoek

Newsletter

 
 

In dezelfde rubriek:

Cisco: Recruiting NOW!

CTG zoekt Test Engineers

Analyst-Programmer

 
Click hier om de rubriek af te drukken

IT’ers met een menselijk gelaat

Gesprek met Ferdi Claes, HR Director CTG

CTG is een dienstenleverancier op gebied van ICT-oplossingen. ADA had een gesprek met HR Director Ferdi Claes. Het bedrijf is dringend op zoek naar IT’ers. “Mannen of vrouwen: dat maakt ons niet uit. Wij willen vooral competente en gedreven mensen aantrekken”.

CTG werd opgericht in 1966 en heeft inmiddels vestigingen in Noord-Amerika, Luxemburg, Groot-Brittannië, Duitsland en België. In de Belgische vestiging in Diegem werken 420 mensen, waaronder 370 consultants die voor korte of langere periode projecten bij klanten uitvoeren. CTG focust op vijf spilsectoren: Telecom, Finance, Life Sciences, Government en Industry. Onder meer KBC, Fortis, Janssen Pharmaceutica, Toyota en het ministerie van Buitenlandse zaken zijn klant.

Investor in People

Mensen staan centraal, dat is zowat de lijfspreuk van het bedrijf. CTG certifieerde zich in 2004 als één van de eerste Vlaamse bedrijven als Investor in People. Verder stond het bedrijf tweemaal in de top-25 van Beste Werkgevers in België (2003 & 2005). “We vinden het belangrijk dat onze mensen tevreden zijn. Dat zorgt voor goede resultaten op het werk en werkt loyaliteit in de hand. De meesten zeggen dat ze zich hier vanaf de eerste dag goed in hun vel voelen”. De cijfers liegen er niet om: het jobverloop bij CTG ligt tot 10 procent lager dan bij andere bedrijven in de IT-sector.

Opvallend is dat veel mensen uit andere studierichtingen dan IT (bijvoorbeeld humane wetenschappen) aan de slag gaan bij CTG. Nieuwelingen hoeven niet noodzakelijk een IT-opleiding gevolgd te hebben. Een intensief trainingsprogramma van enkele weken zorgt dat men de essentie onder de knie krijgt. “De uitstroom van hogescholen en universiteiten is veel te klein. Er zijn ongeveer een 15 000 vacatures in de IT-sector die maar niet raken ingevuld”. Hoe is zoiets mogelijk? “Heb je bijvoorbeeld het tv-programma "The IT Crowd" al eens gezien? Dat zijn exact de stereotypen waar wij mee af te rekenen hebben. Mensen denken dat IT’ers contactgestoorde types zijn, die de hele dag achter hun computer zitten. IT lijkt koel en binair, terwijl sociale vaardigheden erg belangrijk zijn. Dat is iets waar vrouwen vaak beter in zijn, maar velen hebben een verkeerd beeld van de job en de sector”.

In de mensgerichte aanpak van het bedrijf staan waarden als openheid, respect, fun en eerlijkheid voorop. “Tijdens sollicitatiegesprekken peilen we in de eerste plaats naar motivaties. We zoeken mensen die echt in het bedrijf passen. Daarna wordt gepeild naar competenties”, vertelt Claes. De open dialoog waar CTG voor pleit werkt in twee richtingen. Jaarlijks wordt aan een zestigtal werknemers gevraagd wat zij denken over de strategie en de toekomst van het bedrijf. Regelmatig wordt het personeel bevraagd door middel van enquêtes en er is een open overleg met de ondernemingsraad. Er is maandelijks een formele of informele meeting met alle personeelsleden. Wie interesse heeft, kan vrijwillig lid worden van een Special Interest Group waarin men discussieert over bepaalde onderwerpen zoals bijvoorbeeld Windows. Verder voorziet CTG een budget voor activiteiten naast de job: het organiseren van een sinterklaasfeest, een fietsweekend, een trip naar Disneyland.

Jobinhoud

Wat de jobinhoud betreft situeert CTG zich op vijf niveaus. Sollicitanten komen terecht in Application Solutions (ontwikkeling van IT-toepassingen), Bussiness Intelligence (verwerken & rapporteren van management informatie), IT Service Management (exploitatie en onderhouden van applicaties & systemen), Regulatory Compliance (voldoen aan wet-en regelgeving) of Testing. Wie ambitieus is, groeit gemakkelijk door in het bedrijf. “Het leeuwendeel van de managementfuncties worden intern ingevuld. Via het Competence Management System houden we bij wie welke competenties en ambities heeft, en wat er nodig is om door te groeien. Zo weet een developer precies wat hij moet doen om analyst te worden”, vertelt Claes.

Er werken gemiddeld meer vrouwen bij CTG dan elders in de ICT-sector. “In ons bedrijf is één op vier werknemers een vrouw. Dat is behoorlijk wat – vooral als je weet dat er in ICT rond de 10 procent vrouwen werken. Iedereen krijgt een gelijke kans bij CTG en onze mensgerichte aanpak valt erg in de smaak bij vrouwen”. Daarnaast biedt CTG voldoende mogelijkheden om flexibel te werken. “Iedereen die dat vraagt, kan deeltijds werken en elk overuur wordt gecompenseerd met verlof. Hier wordt niet belangeloos overgewerkt”, verzekert Claes.

Jana Wuyts
November 2006

CTG zoekt dringend Test Engineers

CTG België, de marktleider in Testing, is voor de invulling van verschillende projecten op zoek naar Test Engineers.

- Lees de hele advertentie

Forum de l'article

 
Attribution-NonCommercial 2.0 Belgium