ADA : Femmes et nouvelles technologies  - Femmes et  IT - Femmes et TIC
 

zoek

Newsletter

 
 

In dezelfde rubriek:

Juliette, Ginette en het spiegeleffect

Moderne ouders zijn e-ouders

Cyberspace for girls in Nederland

Kies voor de IT!

 
Click hier om de rubriek af te drukken

Symposium: Diversiteit vs Gender

Diversiteit maakt vrouwen onzichtbaar

Op een symposium georganiseerd op 6 december 2006 door de Raad van de Gelijke Kansen voor Mannen en Vrouwen trokken een aantal experten aan de alarmbel. Het huidige diversiteitsbeleid maakt vrouwen onzichtbaar en dat kan niet langer.

Wie vandaag het woord ‘diversiteit’ hoort of leest denkt in de eerste plaats aan de integratie van allochtonen, de insluiting van personen met een handicap en van holebi’s. En dat klopt, want vrouwen zijn geen minderheid, integendeel! Maar ooit was het anders en verwees de term diversiteit naar het feit dat niet alle vrouwen hetzelfde zijn, dat dé vrouw niet bestaat, en dat daarover nagedacht moest worden en rekening mee gehouden.

Diversiteit verdring/kt vrouwenemancipatie

Nog geen tien jaar geleden ging Gelijkekansenbeleid in hoofdzaak over vrouwen en mannen: over emancipatie. Vandaag de dag klinkt de term “emancipatie” ouderwets, want de heersende gedachte is dat nu er wettelijke gelijkheid is tussen vrouwen en mannen, er ook sprake is van feitelijke gelijkheid.

Niets is minder waar, de loonkloof tussen vrouwen en mannen bestaat nog steeds, de werkloosheidsval even zeer, het glazen plafond ook, en de toegang tot de informaticaberoepen ligt bij vrouwen nog altijd een stuk moeilijker dan bij mannen. Maar binnen het huidige diversiteitsbeleid mag dit allemaal niet meer worden gezegd, zo luidde het tijdens het symposium van eind vorig jaar.

Vrouwen zijn nog altijd meer dan mannen slachtoffer van seksueel geweld, maar in het licht van de grote gelijkmaker ‘diversiteit’ mag enkel nog van intrafamiliaal geweld worden gesproken. Om maar te zeggen hoe diversiteit het gevaar inhoudt dat alles op een hoop wordt gegooid en onderscheiden worden genegeerd, hoe diversiteit de vrouwenproblematiek onzichtbaar maakt.

Diversiteit is, althans in België, een containerbegrip geworden en vrouwen dreigen erin te verdrinken, aldus meerdere sprekers tijdens het symposium, zoals Maggi Poppe (Vrouwenraad), Magdeleine Willame-Boonen (CFBB) en Pascale Vielle (UCL). De vraag die dan ook werd gesteld is hoe dit verdrinken van vrouwenthema’s in diversiteit is kunnen gebeuren.

Intellectuele luiheid

Volgens Prof. em. Neri Sybesma-Knol (Verenigde Naties) is diversiteit vooral een “goed-gevoel” begrip. Het geeft beleidsmakers en bedrijven die zich onder deze vlag scharen het gevoel dat ze goed bezig zijn, want diversiteit betekent: niemand uitsluiten, ook vrouwen niet. “Maar eigenlijk gaat het om intellectuele luiheid en sluit het in de praktijk vrouwen wel uit,” aldus Sybesma-Knol. Een statement waar Prof. Magda Michielsens zich perfect in kon terugvinden: “Diversiteit drukt onverschilligheid uit. Als beleid weigert het positie in te nemen en keuzes te maken. Als individuen belet het ons na te denken en te argumenteren waarom we voor de ene waarde zijn en tegen de andere. Het snoert ons de mond, want welk weldenkend mens kan nu tegen ‘diversiteit’ zijn?”

Kortom, wie als bedrijf zinnens is een diversiteitsbeleid te voeren om meer vrouwelijke IT’ers aan te trekken en/of te houden, is gewezen op de gevaren. Bij de notie van diversiteit denkt in België niemand nog aan vrouwen, in tegendeel, het maakt de problemen waar vrouwen in het bedrijfsleven mee te kampen hebben onzichtbaar (1).

Corine Van Hellemont
februari 2007

Noten & links
(1) Verdwijntrucs in taal en beleid: concepten zijn geen speelgoed, Magda Michielsens.

^Paginatop^





Forum de l'article

 
Attribution-NonCommercial 2.0 Belgium