ADA : Femmes et nouvelles technologies  - Femmes et  IT - Femmes et TIC
 

zoek

Newsletter

 
 
 
Click hier om de rubriek af te drukken

Voor alle laatstejaars secundair

Doe een dag “pimp IT up!” met Ada’s draaiboek

Het "Pimp IT up!" draaiboek van ADA staat sinds vandaag online. Een krachtig instrument om als onderwijsinstelling en/of bedrijf de vooroordelen van leerlingen uit het secundair onderwijs ten aanzien van het informaticaberoep tijdig in de kiem te smoren.

“Onbekend maakt onbemind” luidt het spreekwoord en dat is meer dan ooit van toepassing op de informaticaberoepen van vandaag. Hoewel er tegenwoordig 101 verschillende IT-beroepen bestaan, denken velen bij het beroep van informaticus nog altijd aan dat ene stereotype beeld van een programmeur die toevallig of niet een man is, 24 uur op 24 achter zijn computer zit en geen privéleven of vriendenkring heeft.

"Pimp IT up!" is een instrument voor de onderwijs- en bedrijfswereld om laatstejaars secundair onderwijs die voor een studiekeuze staan een dag te laten meelopen met een informaticus (m/v). Het draaiboek is gebaseerd op een pilootaflevering “pimp IT up!” die in het schooljaar ’05-’06 werd georganiseerd in Antwerpen in samenwerking met de Karel De Grote Hogeschool, het Sint-Annacollege en Sint-Lodewijk.

In het draaiboek zijn opgenomen: een projectplanning waaronder voorbeelden van communicatie met de mentors, de media en de leerlingen, een voorbeeldles (over ICT en beeldvorming) met het nodige achtergrondmateriaal en materiaal voor een evaluatie.

Ada heeft hiermee een draaiboek gerealiseerd waarmee organisaties/bedrijven/scholen, als ze dat willen, zelf een volledige “pimp-IT-up!” mentorshipdag kunnen organiseren.

Na pimp IT up! zullen laatstejaars secundair (en we denken hierbij vooral aan meisjes) beter zijn geïnformeerd over informaticaberoepen en zich niet langer uitsluitend laten leiden door stereotypen en vooroordelen om deze studierichting op voorhand te beschouwen als niets voor hen. Bekend maakt makkelijker bemind!

Marlies Klooster
september 2006

- Download het draaiboek in pdf
- Lees meer over het mentorship "Pimp IT up"

Forum de l'article

 
Attribution-NonCommercial 2.0 Belgium