ADA : Femmes et nouvelles technologies  - Femmes et  IT - Femmes et TIC
 

zoek

Newsletter

 
 
  cliquez ici por imprimer la rubrique

Het vrouwbeeld in de informaticapers

Ada’s onderzoek

Ada onderzocht de beeldvorming van vrouwen in gespecialiseerde IT-tijdschriften in België en klasseerde de verschillende vrouwbeelden (zowel in de reclame als in de artikels) volgens een aantal categorieën. In totaal nam Ada 91 nummers van 6 tijdschriften onder de loep en analyseerde wel 3000 foto’s. Uit de studie blijkt dat op de foto bij artikels in informaticatijdschriften vrouwen ondervertegenwoordigd zijn, maar in ICT-reclame niet.

- Bekijk de foto’s: Fotogalerij: Vrouwen en IT in de media
- Lees het volledig onderzoeksrapport: Vrouw- en manbeelden in ICT-tijdschriften (pdf)

Ada’s debat

Omdat in de advertenties van de onderzochte ICT-tijdschriften vooral vrouwbeelden met een negatieve connotatie of eenzijdige vrouwbeelden werden aangetroffen, organiseerde Ada tijdens de Digitale Ontmoetingsdagen een debat met de uitgevers en adverteerders van de bewuste tijdschriften. Tijdens het debat werd de moeilijke balans tussen commerciële communicatie, winstgevendheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid nog maar eens duidelijk.

- Lees het verslag van het debat: Makers ICT-tijdschriften geven weerwoord in debat

Ada’s tentoonstelling & virtuele stembus

Op de Vlaamse vrouwendag en tijdens de Brussels netd@ys presenteerde Ada een tentoonstelling over de vrouwbeelden in de informaticapers. Het publiek kon zien hoe de meeste informaticatijdschriften en ICT-reclame vrouwen nog steeds halfnaakt als een louter decoratief element, stompzinning of ’gevaarlijk’ voorstellen. Wie zijn of haar ergernis wou uiten of een zucht slaken van blijdschap, kon terecht op Ada’s virtuele stembus en kiezen voor het beste, slechtste en meest duivelse vrouwbeeld in de informatica.

- Bekijk de tentoonstelling virtueel: De goede, de slechte, de lelijke en de duivelse
- Bekijk de winnende resultaten en geef commentaar!
Discussieforum: vrouw- en manbeeld in de informaticamedia

Alle gepubliceerde artikels over deze rubriek:

De Goede, De Slechte, De Lelijke en De Duivelse!

Artikel gepubliceerd in: 12/2004

**Lees meer**

Fotogalerij: Vrouwen en IT in de media

Artikel gepubliceerd in: 06/2004

**Lees meer**

Makers ICT-tijdschriften geven weerwoord in debat

Op de foto bij artikels in informaticatijdschriften zijn vrouwen ondervertegenwoordigd, maar in ICT-reclame niet. Dat blijkt uit een recente studie van ADA waarin zes ICT-tijdschriften onder loep werden genomen. De reacties hierop van de uitgevers, een adverteerder en twee reclamemensen waren te horen op het debat M/V-beelden in ICT-tijdschriften, dat georganiseerd werd tijdens de Digitale Ontmoetingen in januari van dit jaar.

Artikel gepubliceerd in: 03/2004

**Lees meer**

 
Attribution-NonCommercial 2.0 Belgium