ADA : Femmes et nouvelles technologies  - Femmes et  IT - Femmes et TIC
 

zoek

Newsletter

 
 

In dezelfde rubriek:

Wat leerkrachten denken over meisjes en informatica

Persoonlijke thema’s populairst

Vrouwelijke politici scholen zich bij

De digitale kloof weer een stukje kleiner

Persbericht : Antwerpen - 16/08/2006 - iPatch work

Meisjes weven digitale lappendeken op Laundry Day

Our server, ourselves!

 
Click hier om de rubriek af te drukken

Weer een stuk generatiekloof gedicht

Oud traint oud

Gedurende veertien weken gaf Ada informaticales aan een tiental oudere vrouwen om van hen lesgeefsters te maken. Tijdens het Internetfeest op 27 maart 2007 kregen ze hun vuurdoop en moesten ze hun digitale kennis doorgeven aan hun leeftijdsgenoten. Oud traint oud of een schitterende manier om de digitale generatiekloof te helpen dichten.

De basistraining informatica voor oudere vrouwen werd georganiseerd door Ada voor leden van de vereniging Vie Féminine, met de steun van de Koning Boudewijnstichting. Nadia Ben Alita, lesgeefster bij Interface3, zegt onder de indruk te zijn van de motivatie van de cursisten: “Die motivatie is allereerst nodig om op de tweede verdieping van het opleidingscentrum Interface3 te geraken met zijn oneindig hoge trap, maar is vooral nodig om die mysterieuze computers te temmen…"

Gedurende 14 dinsdagen ging de groep oudere dames van Vie féminine de uitdaging aan. De cursus, georganiseerd van oktober 2006 tot maart 2007, richtte zich specifiek op de leeftijdsgroep van boven de 65 en de oudste deelneemsters had de respectabele leeftijd van 82 jaar.

Van beginneling tot plantrekster

De oudere vrouwen werd geleerd te surfen, documenten op te maken, digitale beelden vorm te geven, te e-mailen en te chatten. De manier van lesgeven en het geduld van de trainsters viel in de smaak bij de deelneemsters: wanneer ze thuis een vraag stellen, pakken kinderen of kleinkinderen vaak meteen het toetsenbord en lossen de problemen op in hun plaats.

Tijdens de basistraining worden de oudere vrouwen begeleid, maar niet vervangen en dat wordt zeer gewaardeerd. Sommige vrouwen kregen in een mum van tijd een nieuwe verstandhouding met hun kleinkinderen: Eliane Jadoul chat tegenwoordig met haar kleindochter. Nadine Vandenabeele maakt ondertussen schilderijen in een tekenprogramma en Jacqueline Biname haalt haar recepten van het Internet.

De opleiding werd gegeven met behulp van vrije software. Omdat het merendeel van de deelneemsters weinig computerervaring heeft, vinden ze daar niets vreemds aan. Bij andere cursussen waar deelnemers reeds van huis uit vertrouwd zijn met eigendomssoftware, zoals Microsoft Office merken we dat de gebruikers vaak onwillig staan ten opzichte van de “andere” pakketten. Die hardnekkige reflex hadden deze cursisten niet en ze maken zich zonder problemen de interfaces eigen die ze vervolgens gratis kunnen verkrijgen en op hun eigen computers installeren.

De vuurdoop

Op 27 maart 2007 kregen de oudere vrouwen hun vuurdoop en moesten zij zelf les geven aan hun leeftijdgenoten, ter gelegenheid van het Internetfeest bij Interface3. Het was een ongehoord succes. De kersverse lesgeefsters kregen niet minder dan 15 leeftijdgenoten onder hun hoede en slaagden erin al hun pas verworven digitale kennis door te geven.

De lesgeefsters Sylvia Bantuelle en Nadia Ben Alita zeggen nog steeds onder de indruk te zijn van het doorzettingsvermogen van deze oudere vrouwen en de wil om verder te gaan, om nog meer te leren… Sommigen onder hen zijn reeds bezig om nieuwe workshops te plannen in oktober 2007. Het doorgeven van kennis is begonnen, de generatiekloof wordt langzaam maar zeker gedicht…

Eleonore Seron
April 2007

Forum de l'article

 
Attribution-NonCommercial 2.0 Belgium