ADA : Femmes et nouvelles technologies  - Femmes et  IT - Femmes et TIC
 

zoek

Newsletter

 
 

In dezelfde rubriek:

Interview met Carmen, cursiste bij Interface3

Interview met Fatima Bahmou, studente PC/netwerkbeheer

Interview met Véronique, cursiste bij Interface3

Interview met Maria Helena, cursiste bij Interface3

Interview met France, cursiste bij Interface3

Interview met Aicha, studente graduaat informatica

 
Click hier om de rubriek af te drukken

Interview met Emmanuelle, cursiste bij Interface3

Waarom koos je voor een informaticaopleiding?
Tijdens mijn graduaatopleiding leerde ik werken met tekenprogramma’s. Ik kende toen nog niet zo erg veel van computers en ik werd steeds tegengewerkt door de computer (die vaak vastliep enzo). Ik probeerde te begrijpen waarom de computer soms niet wilde werken. Op die manier begon ik in te zien dat ik eigenlijk meer geïnteresseerd was in hoe een computer eigenlijk in elkaar steekt dan in het louter gebruik van toepassingen. Dat is de reden waarom ik de stap naar de informaticawereld zette. Ik dacht er al een hele tijd aan, want het is ook heel erg in, en informatica is nu eenmaal de toekomst.

Hoe kijk je aan tegen techniek?
Al van toen ik nog kind was interesseerde ik me voor techniek. Ik werd echter steeds geconfronteerd met weigerachtigheid uit mijn omgeving. Om discussies uit de weg te gaan besloot ik me als adolescent dan maar aan te passen. Iedereen vertelde me dat ik voortdurend zou moeten vechten. Uiteindelijk had ik er genoeg van, ik had echt het gevoel dat ik een buitenbeentje was. Tijdens mijn puberteit gaf dat zelfs identiteitsproblemen, ik had het gevoel dat ik niet normaal was, omdat ik altijd iets wou doen dat meisjes sowieso niet doen. Ik kon er zelfs niet met mijn vriendinnen over spreken, het interesseerde hen gewoon niet. Ik kon er alleen met jongens over praten.

Wat spreekt je aan in informatica?
Wat ik in informatica zo leuk vind, is dat je heel de tijd moet bijleren, jezelf continu in vraag moet stellen."

Hoe zie je je toekomstige job?
In eerste instantie wil ik graag in een ondersteunende dienst werken, om netwerkproblemen op te lossen. De echte technische support. Ook om hard- of softwareproblemen op te lossen, ik zou de twee wel willen doen. Ik hoop een firma te vinden waar ik ook nog kan evolueren. Ik weet dat ik nadien naar iets anders zou willen doorgroeien. Mijn doel op lange termijn is netwerkbeheer.

Wat zijn volgens jou de redenen waarom meer vrouwen zich op informatica zouden moeten toeleggen?
Programmeren is pure logica. Men zegt vaak dat vrouwen niet logisch, niet rationeel zijn, dat vrouwen daarop echt blokkeren. Maar dat is gewoon een gebrek aan vertrouwen. Er zijn vrouwen die zeker bekwaam zijn om te programmeren. Sommigen beweren in hun interview dat ze slecht zijn in wiskunde en in logica, terwijl je in de lessen ziet dat ze logica gebruiken en het onmiddellijk begrijpen. Dan is er toch duidelijk een vertrouwensprobleem.

Forum de l'article

 
Attribution-NonCommercial 2.0 Belgium