ADA - Vrouwen en Nieuwe TechnologieŽn

 

Waarom dit instrument?

Analyseren van afbeeldingen


Waarom zijn er zo weinig vrouwen die een informaticaopleiding volgen of in de informaticasector werken? Misschien simpelweg omdat in representaties een stereotiep beeld wordt geschetst van de beroepen in de nieuwe technologieŽn. Zo krijgen meisjes een verkeerd beeld van deze beroepen en voelen ze zich totaal niet aangetrokken tot de informaticasector.
Stereotypen werken op een aparte manier: ze veranderen niet. Door een beeld te analyseren, kun je je vragen stellen over dit stereotype, kun je het stereotype in twijfel trekken. Als daarentegen het beeld het tegengestelde is van het stereotype, kun je je door het beeld te analyseren bewust worden van het vernieuwende karakter van het beeld.
Stereotypen zijn sociale constructies die aansluiten bij een bepaalde culturele context en die we maar al te graag overnemen: vrouwen zijn zachtaardig en bekommeren zich om anderen, mannen zijn ambitieus en competitief. De beelden in de media versterken deze tweedeling tussen mannen en vrouwene en ze zorgen ervoor dat er beelden gecreŽerd worden van groepen waarmee we weinig of geen direct contact hebben, zoals bijvoorbeeld… met informatici! De bedoeling van dit instrument is te breken met de herhaling van beelden die zorgen voor het voortbestaan van stereotypen, zodat in reclame, videospelletjes, actiefilms,... niet altijd stereotype beelden van vrouwen worden gebruikt.