ADA : Femmes et nouvelles technologies  - Femmes et  IT - Femmes et TIC
 

zoek

Newsletter

 
 

In dezelfde rubriek:

Ada Byron, de « verloofde » van de wetenschappen (1815-1852)

Biografie Grace Hopper, uitvindster van het eerste compilatieprogramma

De vrouwelijke programmeurs van ENIAC, eerste elektronische computer

 
Click hier om de rubriek af te drukken

Erkenning

Frances E. Allen wint Turing Award

Voor de eerste keer sinds de eerste uitreiking in 1966 wordt de A.M. Turing Award toegekend aan een vrouw: Frances E. Allen, een programeuse bij IBM. De Turingprijs is als het ware de Nobelprijs voor informatica.


Frances E. Allen

De prijs draagt de naam van een beroemde Engelse wiskundige, Alan Turing, één van de vaders van de moderne informatica. De prijs wordt elk jaar uitgereikt aan iemand die zich heeft onderscheiden door een belangrijke en duurzame bijdrage te leveren aan de informaticagemeenschap. De Turingprijs is als het ware de Nobelprijs voor informatica.

Mevrouw Allen heeft zich onderscheiden "voor haar pioniersbijdrage in de theorie en praktijk van optimisatietechnieken voor compilatie, die tot de hedendaagse geoptimiseerde compilators hebben geleid en ook de automatische commando-uitvoer in een paralel circuit mogelijk maakten."

Frances E. Allen is wiskundige van opleiding en werkt sinds 1957 bij IBM waar ze haar carrière begon met het onderrichten van FORTRAN aan beginnende onderzoekers binnen het bedrijf. Sinds het begin van de jaren 60 houdt ze zich bezig met compilatoren en andere hoogperformante informaticasystemen. In de loop van haar carrière heeft ze een reeks algoritmes ontwikkeld die ook vandaag nog aan de basis liggen van de optimisatietheorie die overal in de industrie wordt gebruikt.

Allen was reeds laureate van verschillende informatica-onderscheidingen en investeerde binnen IBM veel tijd aan formele en informele mentorprogramma’s, vooral in de ondersteuning van jonge meisjes. Dit engagement leidde tot de Frances E. Allen Women in Technology Mentoring prijs, die bij IBM sinds 2000 ieder jaar wordt uitgereikt

Toen ze in 2002 haar 45 jaar lange carrière afsloot, besloot ze verder te ijveren voor de ondersteuning van vrouwen in IT. Daarnaast wenste ze zich te wijden aan haar andere passies: alpinisme en milieuvraagstukken.

De uitreiking van de Turingprijs vindt officieel pas plaats in juni dit jaar, maar het ADA team wou Mevrouw Allen op deze manier reeds van harte gelukwensen!

Eleonore Seron
April 2007

Bron
http://domino.watson.ibm.com/comm/pr.nsf/pages/bio.allen.html
http://awards.acm.org/homepage.cfm?awd=140
http://www.itwire.com.au/content/view/9811/1066/

Forum de l'article

 
Attribution-NonCommercial 2.0 Belgium