ADA : Femmes et nouvelles technologies  - Femmes et  IT - Femmes et TIC
 

zoek

Newsletter

 
 

In dezelfde rubriek:

Interview met Sabine, helpdeskmedewerkster bij KBC Verzekeringen

Interview met Marleen, webmaster bij XI Multimedia Solutions

Interview met Erna, analist-programmeur bij Smart solutions

Interview met Machtelt Garrels, Linux consultant

Interview met Concilia Bagaragaza, analist-programmeur bij Seneffe l’Interactive

Interview met Fabienne, webmaster bij Intrasoft

Interview met Yannick Renotte, analist-programmeur bij Sylis

Interview met Yin, PC-techniekster

Interview met Stéphanie Malchair, ERP-consultant bij Ordiges

Interview met Angélique Eloy, PC/netwerkbeheerder

Portret van twee vrouwelijke ICT-coördinatoren

Portret van een databasebeheerder bij KBC Bank

Interview met Caroline, informatiearchitecte bij de KBC-groep

Anne Stevens, SAP projectleidster & ERP projectleidster sinds 5 jaar

Interview met Isabelle, databasebeheerster bij Ezos

Interview met Belgin, PC-techniekster bij Gecotec, een bedrijf voor IT-diensten

 
Click hier om de rubriek af te drukken

Interview met Rose, lesgeefster netwerkbeheer bij Technifutur

"Het leuke aan informatica is dat het altijd in beweging is. Het wordt nooit routine. Lesgeven geeft me ook de kans om veel mensen te ontmoeten en veel vrienden te maken. Ik praat ook de hele tijd tegen mijn computer en zeg dan dingen als: vooruit meisje!"

Rose Dehez is 31 en geeft al vier jaar les in netwerkbeheer bij Technifutur. Ze is al zeven jaar bezig met informatica en studeert nog steeds bij om op de hoogte te blijven van de technologische ontwikkelingen en om nieuwe cursussen voor te bereiden.

Hoe ben je uiteindelijk lesgeefster netwerkbeheer geworden?
Ik gaf eerst geschiedenis en aardrijkskunde maar omdat het niet eenvoudig was om een volledig uurrooster te vullen, besloot ik in avondonderwijs een post-graduaat te volgen aan het IPEPS in Luik. Ik werd nog tijdens mijn opleiding als lesgeefster aangenomen. Ik had zin om bij te leren, maar ook om wat ik leerde aan anderen door te geven. Ik had in plaats van informatica natuurlijk net zo goed iets anders kunnen beginnen.

Wat zijn ’Netwerkprotocollen’?
Een ’protocol’ is eigenlijk een taal die door een machine (computer) gebruikt wordt om in een netwerk te communiceren. Je leert hoe je een protocol moet installeren en je leert hoe die communicatie verloopt. Je leert ook welke protocol te implementeren voor welk besturingsprogramma en in functie van welke behoefte.

Hoelang duurt het voor je een PC-technicus bent?
Zoals in zoveel beroepen duurt het een tijdje vooraleer je een ’kei’ wordt. Je blijft ook voortdurend bijleren omdat alles heel vlug evolueert. Er is sinds de jaren tachtig duizelingwekkend veel veranderd. Voor onze kinderen, die met informatica zijn geboren en er geen schrik voor hebben, zal het allemaal wel vlotter verlopen.

Is het te laat om er op je tweeëndertigste nog mee te beginnen?
Absoluut niet. Onze opleidingen duren amper 6 maanden, gevolgd door een stage. We hebben onlangs nog een vrouw van 50 aangenomen als PC/netwerk-beheerder.

Hoe vind je de opleiding die het best bij je past?
Je kan verschillende opleidingen uitproberen. Informatica heeft zoveel vertakkingen dat je altijd wel iets vindt dat je ligt. Als een bepaalde opleiding achteraf een vergissing blijkt is het nooit verloren moeite, er blijft altijd wel iets hangen en informatica is zo onderling verbonden dat wat je studeert in de ene opleiding altijd wel van pas komt in een andere opleiding.

Welke diploma’s moet je hebben om tot de opleidingen te worden toegelaten?
De kandidaten voor de opleidingen voor werkzoekenden worden bij Technifutur in samenwerking met de VDAB, CEVORA en CFPE geselecteerd op basis van psychotechnische testen. Uit 200 kandidaten worden de 40 besten geselecteerd. In een interview wordt dan gepeild naar hun motivatie. Het is wel handig om een beetje basiskennis achter de hand te hebben. Voor sommige cursussen (zoals PC/Netwerk-technicus) moet geen toegangsexamen worden afgelegd, maar voor andere cursussen is wel wat voorkennis van informatica vereist. Voor werkende cursisten wordt in een voorafgaand gesprek gepeild naar de behoeften van de onderneming om de opleiding daaraan aan te passen.

Wat zijn jouw tips om je snel in de informaticawereld in te werken?
Er zijn enkele ’trucjes’ om gemakkelijk bij te leren: je abonneren op een tijdschrift, op het internet discussielijsten raadplegen, 2 of 3 computers bij de hand hebben om te demonteren… Maar er zin in hebben en nieuwsgierig zijn is toch het allerbelangrijkste. Je kan je ook in het Engels verdiepen door interessante publicaties in het Engels te lezen zoals ’Tech Net’ van Microsoft. Wat Engels kunnen lezen is voldoende, je hoeft het niet te kunnen spreken.

Is het een handicap om als vrouw in de informatica te werken?
Ik denk het niet. Het gaat om de kennis en de competentie. Er zullen wel werkgevers zijn die niet graag vrouwen in dienst nemen, maar die zijn volgens mij een uitzondering.

Biedt de informaticasector perspectieven voor vrouwen? (1)
Absoluut. Het geeft echt geen belang of je nu een man of een vrouw bent: het is de kennis die primeert. Maar het is wel een feit dat vrouwen zich minder toeleggen op de meer technische opleidingen. Zelfs in de opleidingen kantoorautomatisering zie je reeds verschillende keuzes: vrouwen zijn bijvoorbeeld vooral te vinden voor Power Point, terwijl mannen eerder kiezen voor Access. Ook beschikbaarheid, mobiliteit en werkomstandigheden spelen volgens mij een rol in die keuze. Bij sommige beroepen maak je je handen vuil. Als technicus moet je soms op je knieën zitten om je werk te doen. Van lesgeven krijg je dan weer geen vuile handen.

Hoe werk en gezin combineren?
Het is zeker niet altijd eenvoudig voor een koppel, zeker als er kinderen zijn, als beide partners zich geheel inzetten voor hun werk en er 10 uur per dag doorbrengen. Het vraagt heel wat organisatie en wederzijds begrip. Sommige vrouwen zien dit niet zitten en laten hun job in de steek, maar andere vrouwen reageren juist heel positief.

Wat vind je het leukst aan je beroep?
Het leuke aan informatica is dat het altijd in beweging is. Het wordt nooit routine. Lesgeven geeft me ook de kans om veel mensen te ontmoeten en veel vrienden te maken. Ik praat ook de hele tijd tegen mijn computer en zeg dan dingen als, "vooruit meisje!" Vele woorden voor computer en PC zijn mannelijk, maar het belangrijkste onderdeel van een computer blijft toch nog altijd het moederbord!

Interview: Christine Leruth
Editing: Lize De Clercq

De opleidingen bij Technifutur

Technifutur heeft opleidingen van 6 maanden voor werkzoekenden die via de VDAB worden doorgestuurd. De plaatsen die nog vrij zijn in de opleidingen voor ondernemingen kunnen door eender wie ingenomen worden, maar dan moet je wel de vereiste voorkennis hebben en die aan de hand van je CV kunnen staven.

Technifutur biedt ook avondlessen, de ’Web Evenings’, een initiatiecursus internet gedurende 3 avonden per week, van 18-21u, voor iedereen toegankelijk en volledig gratis. Voor inlichtingen kan je terecht op het nummer 04/382.44.45

Technifutur biedt ook E-learning via het Internet. Maar volgens Rose Dehez staat de E-learning-technologie nog niet helemaal op punt en maakt de methode nog niet voldoende deel uit van onze onderwijsgewoonten. Toch is het pedagogisch gezien een interessant concept omdat iedereen op haar/zijn eigen ritme kan studeren. Voor e-learning is een vlotte internet-verbinding wel noodzakelijk. Het e-learning pakket van Technifutur legt de nadruk op duidelijk omschreven taken die de cursist op autonome wijze kan uitvoeren. De e-learning methode vraagt wel veel tijd en vaak hebben de cursussen die men op het internet kan vinden meer weg van ’elektronische boeken’. Toch worden de e-learning opleidingen bij Technifutur steeds populairder: in 2001 volgden 81 werkenden en 41 werkzoekenden een opleiding via e-learning, in 2002 waren dat al 213 werkenden en 105 werkzoekenden.

(1) Een aantal perspectieven vind je in ADA’s rubriek Beroepen beïnvloed door ICT





Forum de l'article

 
Attribution-NonCommercial 2.0 Belgium