:: home :: web site plan ::
:: en Français ::
 
 
Click hier om de rubriek af te drukken

"Schoon in de weer met software?"

Digitales 2006

Ada-partner SOFFT (1) en het Luikse theatergezelschap "Espèce de..." maakten op Digitales furore met de presentatie van het animatiepakket (2) "Schoon in de weer met software?" (3). In een interactieve theaterworkshop werd het publiek uitgenodigd om stereotype situaties rond vrouwen en informatica weer recht te trekken.

Stereotypen wegspelen
Dat stereotypen hardnekkig zijn, ondervonden ook de deelneemsters aan de workshop. Neem nu Madame Claude Lejeune, herspeeld door de Interface3-cursiste Hy Lehn Chang, die in de video de fout maakt verontwaardigt op te stappen als ze bij het solliciteren wordt binnengeroepen met "Mijnheer Claude Lejeune, komt u maar". Hy Lehn Chang besluit de scène over te doen en de sollicitatieruimte toch binnen te stappen. Maar ’De directeur’ maakt het Hy Lehn Chang wel erg moeilijk, en zegt rechtuit: "het probleem is dat je een vrouw bent".


Hy Lehn Chang, cursiste e-commerce bij Interface3
op ’sollicitatiegesprek’ bij "Mijnheer de Directeur"

Ook deelneemster Nadine, die de rol van Wendy herspeelt, krijgt het moeilijk als de directeur Wendy maar niet aan zijn defecte computer laat komen, ookal heeft Wendy een cursus hardware gevolgd en weet ze de oplossing. Deelneemster Isabelle pakt de rol van Wendy over en slaagt er wel in om via wat gegooi met termen en afkortingen de directeur van haar expertise te overtuigen.

Dat stereotypen ook bij vrouwen onderling wierig telen wordt in beeld gebracht door de rol van Madame Magnan, de secretaresse van de directeur die twijfelachtig reageert als de onzekere Wendy toegeeft dat ze zelf wel voor de vacature van PC-technicus zou willen solliciteren... De Wendy herspeeld door deelneemster Pascale slaagt er echter in Madame Magnan van haar kunde te overtuigen: ze krijgt haar bijna zover zelf een PC-cursus te gaan volgen!

Hilarisch, ware het niet dat er een drieste realiteit achter schuilt, zo kan je het theater van het gezelschap "Espèce de..." (4) nog het best beschrijven. In "Schoon in de weer met software?" schetst een inleidende video het verhaal van de gefrustreerde Wendy, een werkvrouw die altijd al informaticus wou worden maar door Sinterklaas en ouders (gespeeld door Barbiepoppen) op de vingers werd getikt.

De opeenvolgende sketches zetten stereotype reacties van zowel vrouwen als mannen dik in de verf. Eens de verontwaardiging bij het publiek ten top is gedreven, stopt de video en komen de personages de workshop live binnengewandeld. Vanaf nu is het de beurt aan het publiek om de scènes te herspelen, vrij van stereotypes wel te verstaan!

"De techniek die we gebruiken heet ’forumtheater’" verklaarde Béatrice van "Espèce de..." tijdens de workshop. "Deze theatervorm werd bedacht door de Braziliaan Augusto Boal die in het theater een instrument zag om de sociale problematiek beter te begrijpen. In zijn "Theater van de onderdrukten" is de kijker geen passieve toeschouwer, maar iemand die kan interageren en de realiteit ter plekke kan veranderen."

"Allemaal goed en wel", zo reageerde Ada, "maar door de stereotype reacties zo dik in de verf te zetten, riskeer je jonge meisjes misschien nog meer te ontmoedigen in het kiezen voor informatica".

De toon voor een debat was gezet en om jonge meisjes ook positieve rolmodellen mee te geven werd tijdens de workshop besloten de animatiekit "Schoon in de weer met software" te laten vergezellen van Ada’s beroepen CD-rom "Wegwijs in informatica" (5).

 

Lize De Clercq
juni 2006

Noten & links
(1) Sofft is een opleidingscentrum voor de professionele inschakeling van vrouwen met basis in Luik. Contacteer: SOFFT, 23 en Féronstrée, 4000 Luik - 04/250.96.86 sofft@cvfe.be).
(2) Het project werd ontwikkeld door Ada en staat onder de artistieke leiding van Christine Leruth (SOFFT). Het animatiepakket bevat naast een DVD met interviews en sketches ook een CD-rom met 4 liedjes. Nog in de maak is de nederlandse ondertiteling van de DVD. In het Théâtre du Trianon in Luik vindt op 14 en 15 september ook de première plaats van het theaterstuk rond "Schoon in de weer met software?"
(3) Vrije vertaling van de titel "Joli ciel, vous avez dit logiciel?"
(4) cieespecesde@yahoo.fr
(5) Met de cd-rom Wegwijs in Informatica maakt ADA komaf met de drogredenen die vooral meisjes ervan weerhouden een carrière in de informaticasector te beginnen.

^Paginatop^

U kan zelf een discussielijn beginnen of antwoorden op een bestaand bericht.

Forum de l'article

Omtrent Ada :: De cijfers :: De genderkloof :: Acties & instrumenten :: Beroepen & opleidingen :: Grrrls stories :: Newsletter :: News :: Archief ::