ADA : Femmes et nouvelles technologies  - Femmes et  IT - Femmes et TIC
 

zoek

Newsletter

 
 

In dezelfde rubriek:

Wat leerkrachten denken over meisjes en informatica

Persoonlijke thema’s populairst

De digitale kloof weer een stukje kleiner

Persbericht : Antwerpen - 16/08/2006 - iPatch work

Meisjes weven digitale lappendeken op Laundry Day

Oud traint oud

Our server, ourselves!

 
Click hier om de rubriek af te drukken

Adapolitica

Vrouwelijke politici scholen zich bij

Atel, het informatica-opleidingscentrum in Antwerpen en partner in het Ada-project, zal eind dit jaar niet minder dan veertig vrouwelijk politici over de vloer hebben gekregen voor een informatica-opleiding. Verspreid over een aantal weken volgen deze Antwerpse politicae cursussen Word, Excel, HTML, Access en Outlook. Een tiental onder hen hebben ondertussen de cursussen voor beginners afgewerkt. Ada peilde naar het waarom van hun inschrijving en noteerde enkele merkwaardige ervaringen.

Op vraag van de dienst Gelijke Kansen van de Provincie Antwerpen, richt Ada tot eind dit jaar informaticacursussen in voor vrouwelijke politici. Niet minder dan veertig politicae schreven zich in. Sommigen onder hen enkel voor de cursus Word voor beginners, anderen ook voor de cursussen Excel en/of HTML voor beginners. En nog anderen zijn ondertussen al gestart met een aantal vervolgcursussen en cursussen Acces en Outlook.

Ada ontmoette de vrouwelijke politici midden oktober, op de laatste dag van de cursussen voor beginners. En allen zijn het er over eens: de cursussen gevoerd onder de titel "Adapolitica" zijn een echte aanrader. "We zijn allemaal gestart op hetzelfde niveau, zo goed als informatica-ongeletterd, en de cursussen waren helemaal niet schools opgevat. We kregen veel oefeningen, en de leerkrachten waren fantastisch. Wat een geduld! Kon iemand niet volgen dan werd die individueel verder geholpen." Het feit dat de cursussen enkel voor vrouwen is ingericht, viel ook goed in de smaak. "Er is meer openheid en dat maakt het aangenaam," zegt senatrice Mia De Schamphelaere. "Iedereen durft ook meer vragen te stellen. Op geen enkel moment heeft iemand zich belachelijk gevoeld."

Adapolitica

Voor enkele van de politicae was het meer dan 30 jaar geleden dat ze nog op de schoolbanken zaten. Zo Joke Janssens, gemeenteraadslid te Brecht en Maria Claessens, OCMW-raadslid te Wommelgem. "We kenden niet veel van computers, maar toen Ada ons de kans bood om deze cursussen voor beginners te volgen, hebben we geen moment getwijfeld. En voor andere cursussen zoals die voor gevorderden hebben we ons ook al ingeschreven, want we willen er zoveel mogelijk van kennen."

Ook voor Ingrid Selen, gemeenteraadslid te Geel, was het jaren geleden dat ze nog op de schoolbanken zat en ze geeft toe dat ze er met gemengde gevoelens aan begon. Zo’n ganse dag les krijgen, dat zijn wij echt niet meer gewend. Ik had schrik dat het saai ging zijn of dat ik in een slechte groep terecht ging komen, maar niets daarvan. Het was gewoon fantastisch en superinteressant. De cursusdag zat er nog maar op en ik keek al uit naar de volgende. In november ga ik ook de cursus Outlook volgen, want al werk ik al twintig jaar met een computer met geïntegreerde software (1), ik ben het hardgrondig beu altijd maar te moeten zoeken hoe iets moet." En daarin is ze niet alleen, ook Leen Scholiers, OCMW-raadslid te Schilde, Cecilia Windelen, gemeenteraadslid voor te Zwijndrecht en Maria Claessens, OCMW-raadslid willen hetzelfde. "Levenslang leren, daar gaat het ons om."

Duidelijk is alleszins dat de vrouwelijke politici hun opgedane kennis zowel voor hun politieke functie als voor hun beroep en thuis zullen gebruiken. "Je bent een volwassen vrouw," argumenteert Tina Koucke, gemeenteraadslid te Kontich. "Maar met al dat jargon van sommige mannen en jonge mensen, voel je je rap een oude doos. Na deze cursussen zal ik er alvast niet meer bijzitten als het stereotype vrouwtje dat enkel kan vragen of er nog iemand koffie moet. Nu kan ik tenminste meepraten. Niemand zal mij nog met minachting moeten bekijken."

In de politiek, op het werk en thuis

"Als senatrice is en blijft het altijd moeilijk om tijd te vinden," merkt Mia De Schamphelaere op. "Maar drie à vier uur onder begeleiding voor een computer zitten, daar steek je echt wat van op. Tot hier toe behielp ik me met wat ik links en rechts aan informaticakennis bijeen sprokkelde, maar na zo’n structureel overzicht werk je stukken sneller. Ik heb zoveel trucjes en verkortingsmethoden (short cuts) geleerd dat ik nu niet meer bang hoef te zijn als mijn administratief medewerker op vakantie vertrekt."

"En thuis dan?" werpt Ingrid Brabants op, gemeenteraadslid te Hove. De kinderen krijgen dat tegenwoordig allemaal op school geleerd, en zonder extra kosten. Maar wij op ons werk en in onze politieke functie moeten ons maar zien te redden en dan denigrerend bekeken worden omdat we van Word niets snappen, geen foto’s of een Excel-bestandje kunnen bewerken. En ha! Nu merk ik tenminste dat mijn zonen er ook niet alles van snappen, laat staan alles kunnen op computer wat er te kunnen valt. Nu is het mijn beurt om hen dingen te leren en dat is een opsteker."

"Ja, nu komen de mannen ons vragen hoe het moet," luidt het in koor, "al is het soms op kousenvoeten, want niet iedere man durft ervoor uit te komen dat hij iets niet kent. En eigenlijk is dat jammer. We zouden elkaar meer moeten helpen in die zaken. Want ook onze mannelijke collega’s die al een tijdje de schoolbanken af zijn, hebben weinig of niet de gelegenheid gehad om de PC echt onder de knie te krijgen." Volgens Tina Koucke zou in die zin een IT-helpdesk voor politici m/v zeker zijn nut hebben, of een regelmatige opfrissing van de cursusmaterie. Bijvoorbeeld halfjaarlijks, is haar voorstel. Een voorstel die bij Ada niet in dovenmansoren viel en op praktische haalbaarheid zal worden getoetst.

Corine Van Hellemont
Oktober 2005

Noten & links
(1) Geïntegreerde software is software die bestaat uit verschillende modules die elk hun eigen toepassingsdomein hebben maar waarvan de gegevens uitwisselbaar zijn.





Forum de l'article

 
Attribution-NonCommercial 2.0 Belgium