ADA : Femmes et nouvelles technologies  - Femmes et  IT - Femmes et TIC
 

zoek

Newsletter

 
 
  cliquez ici por imprimer la rubrique

Informaticae

Interview met Caroline, informatiearchitecte bij de KBC-groep

Caroline studeerde af als A1 informatica en kon direct aan de slag bij de KBC groep. Ze heeft zowat alle informaticafuncties doorlopen en is nu informatiearchitecte. Logisch denken, leergierigheid, assertiviteit en een goed evenwicht tussen werk en privé zijn volgens Caroline de ingrediënten van haar succes. Bekijk de video:
QuickTime : klein formaat (4 Mb) | groot formaat (7 Mb) st. FR
WindowsMediaVideo :klein formaat (4 Mb) | groot formaat (8 Mb)
**Lees meer**

Artikel gepubliceerd in:11/2005

Interview met Isabelle, databasebeheerster bij Ezos

Een database is voor de gebruiker misschien een duister begrip, maar je komt ze zowat overal tegen: als je je bankkaart gebruikt, als je een bestelling bij ’La Redoute’ plaatst, als je naar een administratie belt of als je een trein neemt. Isabelle is databasebeheerster van beroep en legt uit hoe al deze informatie op een gebruiksvriendelijke wijze georganiseerd wordt. Bekijk de video:
QuickTime : klein formaat (4 Mb) | groot formaat (7 Mb) FR st. NL
WindowsMediaVideo :klein formaat (4 Mb) | groot formaat (8 Mb)
**Lees meer**

Artikel gepubliceerd in:11/2005

Anne Stevens, SAP projectleidster & ERP projectleidster sinds 5 jaar

Wist u ook niet dat SAP een geïntegreerd softwarepakket is voor bedrijven en nog minder dat SAP ook vrouwelijke projectleiders telt? Projectleidsters die, net als hun mannelijke collega’s, op hoog niveau er best in slagen arbeid en gezin te verenigingen. Anne Stevens, SAP projectleidster en sinds vijf jaar ERP ("Entreprise Ressources Planning - ERP", algemene term voor software als SAP) projectleidster vertelt u er alles over. Bekijk de video en laat je begeleiden door Anne...

QuickTime : klein formaat (4 Mb) | groot formaat (7 Mb)
WindowsMediaVideo :klein formaat (4 Mb) | groot formaat (8 Mb)
**Lees meer**

Artikel gepubliceerd in:09/2005

Portret van een databasebeheerder bij KBC Bank

Een databasebeheerder word je niet van dag op dag. Maar wat je vooropleiding ook is, naar het beroep leiden vele wegen. Getuige hiervan Nicole De Sitter. Na een licentie muziekconservatorium en een jaar lesgeven, koos ze voor een totale ommekeer: ze leerde programmeren. Tien jaar werkte ze als programmeur, eerst bij de Cera Bank, daarna bij de KBC Bank. Uiteindelijk vond ze het beroep van haar dromen als databasebeheerder.
**Lees meer**

Artikel gepubliceerd in:09/2005

Portret van twee vrouwelijke ICT-coördinatoren

Gerda Wellens en Sarah Bormans zijn technisch ICT-coördinator in een voormalige jongensschool, het Damiaaninstituut te Aarschot. Samen zijn ze verantwoordelijk voor een computerpark van 450 PC’s in een netwerk van glasvezelbekabeling. Ada vroeg hoe ze in die functie terecht kwamen en of er een verschil is in ICT-aanpak van vrouwen en mannen.
**Lees meer**

Artikel gepubliceerd in:06/2005

Interview met Yin, PC-techniekster

Yin is PC-techniekster en maakte van haar hobby haar beroep. Ze volgde een opleiding en kon meteen aan de slag. Volgens Yin wordt je in dit beroep in de beginfase als vrouw beter opgevangen, maar moet je je wel waarmaken. Eens die fase voorbij loopt alles gesmeerd, en krijg je als vrouwelijke PC-technieker alleen positieve reacties. Bekijk de video :
QuickTime (v.o NL s-t FR): QuickTime | WindowsMediaVideo : Windows Media Player
**Lees meer**

Artikel gepubliceerd in:06/2005

Interview met Belgin, PC-techniekster bij Gecotec, een bedrijf voor IT-diensten

Na haar studie biochemie gooide Belgin zich op de informatica. Vandaag is ze PC-techniekster bij Gecotec en werkt ze in onderaanneming voor een farmaceutisch bedrijf, waar ze naar eigen zeggen met haar technische kennis in een ontspannen werkmilieu terechtkwam.
Bekijk de video:
QuickTime (v.o. FR s-t NL) : QuickTime | WindowsMediaVideo : Windows Media Player
**Lees meer**

Artikel gepubliceerd in:06/2005

Interview met Angélique Eloy, PC/netwerkbeheerder

Sinds tweeëneenhalf jaar is Angélique Eloy PC/netwerkbeheerder bij de opleidingsdienst van de Franstalige VDAB (FOREM) in de regio van Verviers. In haar eentje beheert ze een informaticapark van meer dan 200 PC’s, acht servers en een niet onaardig aantal printers. En om alles nog wat spannender te maken, is het netwerk verspreid over vijf centra, gelegen in een straal van een dertigtal kilometers. Als ze ons vertelt over haar beroep, laat ze haar enthousiasme de vrije loop.
**Lees meer**

Artikel gepubliceerd in:02/2005

Interview met Stéphanie Malchair, ERP-consultant bij Ordiges

Een ERP-consultant (Enterprise Resource Planning) jongleert tussen de informatica-afdeling en de gespecialiseerde functies van een bedrijf (zoals personeelsbeheer, administratie, boekhouding,…). De functie vereist bijzondere communicatievaardigheden en is nieuw en complex. Een beroep waaraan niet meteen wordt gedacht als de informatica-sector ter sprake komt, maar dat daarom niet minder gevraagd wordt op de arbeidsmarkt. ADA sprak met Stéphanie Malchair die reeds enkele jaren ERP-consultant is bij het bedrijf Ordiges, beter gekend als totaalpartner voor beheersinformatica.
**Lees meer**

Artikel gepubliceerd in:10/2004

Interview met Machtelt Garrels, Linux consultant

"Vrouw zijn in een mannenwereld is voor mij altijd heel normaal geweest. Alle human resources managers geloofden steeds dat ik kon wat ik beweerde. Ik praatte soms nachtenlang met een groep heel intelligente programmeurs die mij heel veel over Linux hebben geleerd. Pas nadat ik Linux tot in de vingertoppen beheerste liet iemand mij Windows95 zien. Ik besefte onmiddellijk dat dat niks voor mij was."
**Lees meer**

Artikel gepubliceerd in:06/2004

Interview met Fabienne, webmaster bij Intrasoft

"Het creatieve gedeelte vind ik ongetwijfeld het leukst, maar ook het contact met de klanten. In het begin had ik wel schrik om fouten te maken, maar tijdens het werk leer je veel bij en dat maakt je steeds zelfzekerder."
Bekijk de video
**Lees meer**

Artikel gepubliceerd in:05/2004

Interview met Erna, analist-programmeur bij Smart solutions

"Als je naar films kijkt dan zijn alle IT-ers heel saaie mensen. Ik ben nog geen één saai mens tegengekomen. De meeste IT-ers hebben er ook geen problemen mee dat er vrouwen rondlopen, integendeel zelfs."
bekijk de video
**Lees meer**

Artikel gepubliceerd in:02/2004

Interview met Marleen, webmaster bij XI Multimedia Solutions

"Webmaster is volgens mij een heel afwisselende en boeiende job, met veel verschillende deeltaken: grafisch werken, foto’s bewerken, programmeren en last but not least: contacten met collega’s en klanten."
bekijk de video
**Lees meer**

Artikel gepubliceerd in:01/2004

Interview met Sabine, helpdeskmedewerkster bij KBC Verzekeringen

"Klanten appreciëren dat een vrouw hen helpt op de helpdesk, omdat vrouwen vaak meer tijd vrijmaken om het probleem te begrijpen en op te lossen. We hebben het er vaak over : er zouden meer vrouwen op een helpdesk moeten werken…"
bekijk de video
**Lees meer**

Artikel gepubliceerd in:01/2004

Interview met Rose, lesgeefster netwerkbeheer bij Technifutur

"Het leuke aan informatica is dat het altijd in beweging is. Het wordt nooit routine. Lesgeven geeft me ook de kans om veel mensen te ontmoeten en veel vrienden te maken. Ik praat ook de hele tijd tegen mijn computer en zeg dan dingen als: vooruit meisje!"
**Lees meer**

Artikel gepubliceerd in:01/2004

Interview met Concilia Bagaragaza, analist-programmeur bij Seneffe l’Interactive

Een informatica/cus werkzaam in de administratie? Het lijkt niet zo vanzelfsprekend. Nochtans heeft de administratieve sector meer dan grote nood aan degelijke informatici. Neem Concilia Bagaragaza. Zij is analist-programmeur bij Seneffe l’Interactive, een e-government-project van de franstalige gemeente Seneffe.
**Lees meer**

Artikel gepubliceerd in:01/2004

Interview met Yannick Renotte, analist-programmeur bij Sylis

"Programmeren is een zeer uitgebreide onderneming. Aan het begin van een project lijken het aantal taken die je moet uitvoeren oneindig, maar je moet vooral niet panikeren. Je moet kalm blijven en methodisch werken, dan draag je snel de vruchten van je werk. Het is een erg creatieve en waardevolle job."
Bekijk de video
**Lees meer**

Artikel gepubliceerd in:01/2004

 
Attribution-NonCommercial 2.0 Belgium