ADA : Femmes et nouvelles technologies  - Femmes et  IT - Femmes et TIC
 

zoek

Newsletter

 
 

In dezelfde rubriek:

Cybersoda en ADA’s educatieve ICT-spelletjes nu ook online

Cybersoda Live-CD weldra beschikbaar

Lezersbrief

Ada’s pedagogische koffertje in primeur op CST

Pedagogische koffertje Cybersoda met knipoog naar meisjes

 
Click hier om de rubriek af te drukken

Cybersoda trainingsweek voor leerkrachten

Terug naar school met Cybersoda

Afgelopen zomer nodigde ADA een aantal leerkrachten lager onderwijs uit in de lokalen van het opleidingscentrum Interface3. ADA liet hen kennismaken met de rijkdommen van het Cybersoda koffertje en niet één die aarzelde om het ook gratis en voor niets in de boekentas te stoppen.

De Cybersoda acties zijn ondertussen al enige tijd gebundeld in een handig pedagogisch koffertje dat bovendien ook online beschikbaar is [1]. Om de verspreiding ervan te maximaliseren nodigde ADA afgelopen zomer een aantal leerkrachten uit om er kennis mee te maken en er zelf mee aan de slag te gaan op de school of instelling waar les wordt gegeven.

“De twee initiatieweken die we deze zomer organiseerden voor leerkrachten, waren een echte appetizer,” zegt coördinatrice Nicole Lenoir. “Het gaf leerkrachten zin om erin te vliegen en de Cybersoda-lessen aan te passen aan de leeftijd van het eigen doelpubliek.”

Overal vandaan

De deelneemsters [2] die een week op studieverlof kwamen bij Ada hadden allemaal een andere achtergrond: onderwijzeressen, jeugdleidsters, groepsleidsters van verenigingen en bibliothecaressen. Door deze mengeling kwamen de vrouwen in aanraking met verschillende standpunten en waarheden: “Omdat we allemaal verschillende beroepen hebben, kunnen we ideeën uitwisselen over de kinderen,” vertelt Cynthia Empain, bibliothecaresse in Laeken.

De niveaus waren nogal verschillend: “Dat was geen enkel probleem, zo leerden we om elkaar te helpen. Het was een manier om onze kennis uit te diepen, om te zien hoe het er straks in de les aan toe zal gaan”. Ook de motivaties waren verschillend. “In mijn beroep als onderwijzeres, heb ik zin om bepaalde dingen samen met de kinderen te kunnen doen, om de computers te ontdekken, maar ik ben nogal een beginneling op dat gebied,” geeft Christelle d’Heur toe. “Ik heb geprobeerd om een informaticaworkshop te organiseren voor jongeren, maar ik had niet genoeg basiskennis,” zegt jeugdleidster Anne Defaux. En Isabelle Wets vertelt hoe het met haar en enkele andere stagiaires gesteld is: “Eigenlijk weet ik helemaal niets van informatica.”

Rol van de school

Toch zijn ze allemaal overtuigd van de rol van hun instellingen in de kennismaking met informatica. “Elke leerkracht moet er echt veel vanaf weten, voordat ze een instrument aan de kinderen kunnen geven,” vindt Isabelle Wets. “Het is een beetje als een opvoedcursus over gezondheid of over verkeersveiligheid. In sommige milieus hebben de ouders geen computer thuis, dus het is belangrijk dat de kinderen in ieder geval leren om computers te gebruiken voor de toekomst,” vult haar collega D’Heur aan.

Een onderwerp dat de leerkrachten bijzonder bezig houdt, is de veiligheid op het net. “Met alles wat we weten over Internet, alles wat er kan gebeuren, is het belangrijk dat de school een preventieve rol speelt. Ouders weten vaak zelf niet wat de risico’s zijn van Internet,” zegt Laetitia Wéry. “Inderdaad,” zegt Cynthia Empain, “ze weten veel over Internet, maar lang nog niet genoeg.”

Anne Chambon, onderwijzeres in de derde kleuterklas, vat het algehele gevoel samen: “Het is zeker aan de school om de echte informaticalessen van de kinderen op zich te nemen. De kinderen komen thuis in aanraking met informatica, maar concrete en passende lessen, dat is een taak van de school. De school moet in haar programma informaticalessen opnemen, zelfs voor de allerkleinsten.”

Kennisoverdracht

Het Cybersoda koffertje bevat vijf modules, van Internet tot hardware, via html programmeren en beeldbewerking. Voor sommige deelneemsters was de cursus niet altijd even gemakkelijk. “Eerlijk gezegd had ik na de eerste dag zoiets van “ik kom morgen niet meer terug. Ik verloor de moed volledig toen ik al die termen hoorde die ik niet begreep...” zegt D’Heur. Maar achteraf is ze toch heel enthousiast. “Het is veel informatie voor iemand die er helemaal niets vanaf weet,” vertelt ook Chambon, “maar gelukkig hadden de workshopbegeleidsters, Nicole Lenoir en Nadia Ben Alita engelengeduld.”

Helaas zijn niet alle scholen even goed uitgerust met computers om de Cybersoda cd-rom te gebruiken, in groepen van jongeren, in klassen of tijdens workshops. “Op onze school zitten ongeveer 250 leerlingen en we hebben maar vier computers. We hebben wel Internet, maar het is echt vechten om een plaatsje,” vertelt Chambon. En blijkbaar is dit echt geen uitzonderlijke situatie. Sommige deelneemsters denken enkel aan de officiële kanalen om nieuw materiaal te krijgen, maar mevrouw Chambon ziet het creatiever: “Als je weet hebt van en bedrijf dat op het punt staat zijn computerpark te vervangen, kan het soms nuttig zijn deze even een seintje te geven en te vragen of er aan de school geen schenking kan worden gedaan.”

Maar naast deze praktische problemen, is het gebrek aan informaticalessen een nijpend probleem. “Als we zelf niet de basiskennis hebben en we deze niet op een speelse manier aan de kinderen kunnen overbrengen, zullen ze er vanaf het begin een hekel aan hebben,” zegt Chambon. “Het is belangrijk dat we onze kennis verder uitdiepen, als we zelf informatie aan de leerlingen willen geven en ze alles op een fatsoenlijke manier willen kunnen uitleggen zonder dat we belangrijke dingen vergeten, anders zouden de lessen niet compleet zijn,” voegt mevrouw Wéry toe.

Ook iets voor u?

Afgezien van een vervolg op deze trainingweken, onder andere om het onderwerp beeldbewerking uit te diepen, plant Ada rond het Cybersoda koffertje de komende maanden nieuwe sessies. Wie als leerkracht of begeleidster van een groep jongeren, op school of daarbuiten gratis wil deelnemen aan een trainingsweek, neemt zo snel mogelijk contact op met: redactie@ada-online.be & cybersoda@ada-online.be

Eléonore Seron & Nicole Lenoir
september 2006

[1] Zie Ada’s artikel Pedagogische koffertje Cybersoda met knipoog naar meisjes

[2] Er waren ook enkele deelnemers van de partij...

Forum de l'article

 
Attribution-NonCommercial 2.0 Belgium